Доступність посилання

ТОП новини

Новий уряд Віктора Ющенка. На яких принципах він сформований, які завдання виконуватиме нова урядова команда та її відмінності від попередньої?


Марина Пирожук Гості: Микола Мартиненко – народний депутат України, фракція “Наша Україна”; Віктор Терен - народний депутат України, фракція БЮТ; Ігор Лосєв - політолог (телефоном).











Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ, 27 вересня 2005 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 27 вересня, в ефірі “Вечірня Свобода”, перед мікрофоном Марина Пирожук.

Новий уряд Віктора Ющенка, на яких принципах він сформований? Які завдання виконуватиме нова урядова команда та її відмінності від попередньої?

Така тема сьогоднішньої “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо з лідером фракції “Наша Україна” Миколою Мартиненком, членом блоку Юлії Тимошенко Віктором Тереном та політологом Ігорем Лосєвим (телефоном).

Я також хочу долучити до нашої студії слухачів, телефон студії 490-29-05, долучайтеся до нашої розмови після 20.30 год. Вітаю шановних гостей в студії та дякую за участь у нашій програмі.

Сьогодні Президент України Віктор Ющенко призначив більшість членів нового Кабінету міністрів України. Як і передбачали аналітики, більшість з них перекочували зі старого уряду, дехто з них, щоправда, змінив свій статус.

Є в уряді і кілька новачків, а загалом процес формування верхівки у владі, за яким стежив мій колега Сергій Грабовський, триває. Сергій Грабовський

Ще 26 вересня на сайтах Інтернет-видань почала з’являтися інформація щодо складу нового українського уряду. Редактори сайтів посилалися на свої “поінформовані джерела” у вищих ешелонах влади.

“Джерела” виявилися точними: коли 27 вересня Інтернет-представництво Президента України удень почало публікувати укази про звільнення і призначення міністрів та віце-прем’єрів, розходжень з “поінформованими джерелами” майже не було.

Отже: відповідно до президентських указів, першим віце-прем’єр-міністром призначений Станіслав Сташевський, посаду віце-прем’єра зберіг Роман Безсмертний, тільки займатиметься він тепер не адмінреформою, а значно ширшим колом питань – себто регіональною політикою.

Віце-прем’єром з гуманітарних питань призначений В’ячеслав Кириленко, який обіймав посаду міністра праці і соціальної політики в уряді Юлії Тимошенко.

Посаду міністра аграрної політики в новому уряді зберіг соціаліст Олександр Баранівський, як й інші висуванці цієї партії: міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко та міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Зберегли посади також міністр у справах сім’ї, молоді і спорту Юрій Павленко, міністр закордонних справ Борис Тарасюк, міністр охорони навколишнього природного середовища Павло Ігнатенко, міністр промислової політики Володимир Шандра, міністр палива й енергетики Іван Плачков, міністр вугільної промисловості Віктор Тополов.

А от колишній перший віце-прем’єр Анатолій Кінах, хоча і втратив одну посаду, натомість здобув іншу: став секретарем Ради національної безпеки та оборони.

Що ж стосується урядових новачків, то міністерство з питань надзвичайних ситуацій і у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи очолив голова Закарпатської обласної державної адміністрації Віктор Балога, міністерство економіки – перший заступник голови Одеської обласної державної адміністрації і колишній перший заступник голови Нацбанку Арсеній Яценюк. Міністром Кабінету Міністрів призначений Богдан Буцу (фракція “Наша Україна”).

Ще одного міністра не можна назвати новачком в уряді, хоча в останні роки він був генеральним директором дочірньої компанії холдингу “Російський алюміній”, яка зветься “Алюміній України”. Йдеться про міністра праці й соціальної політики Івана Саханя, котрий уже побував на цій посаді з 1998 по 2002 роки при різних прем’єрах, у тому числі - Вікторі Ющенкові й Анатолії Кінахові. Інші урядові посади поки що залишаються вакантними.

Марина Пирожук

Отже, шановні гості, маємо другий уряд після Помаранчевої революції. Як ви в загальних рисах схарактеризуєте обличчя цього уряду? Пане Терен?

Віктор Терен

Я хотів би надати перше слово Миколі Володимировичу, бо, в принципі, це їхній уряд.

По-перше, я хотів би розвіяти таку легенду про те, що це уряд є технічний, що це є уряд, так би мовити, тимчасовий, це є уряд деполітизований.

Я хотів би цитувати Віктора Андрійовича Ющенка, що він говорив 20 вересня на представленні Юрія Івановича Єханурова. Він говорив, що “нам треба докласти всіх зусиль, щоб цей уряд був не політизований, не партійний”. Я, з вашого дозволу, прочитаю склад нового уряду.

Марина Пирожук

Власне, це лунало в матеріалі Сергія Грабовського. Думаю, це не є новиною для наших слухачів.

Віктор Терен

Більшість членів цього уряду представляють одну єдину партію. Якщо врахувати, що НСНУ має своїх губернаторів, і ці голови водночас є керівниками обласних осередків, тобто це є партійний уряд. І легенда про те, що це є уряд не політизований, це є тільки легенда.

І тому, оскільки повністю влада тут в руках у Києві, на місцях, практично, я міг по персоналіях, то є величезна спокуса того, що цей уряд буде просто добивати голоси на виборах, на наступних парламентських виборах.

Марина Пирожук

Пане Мартиненко, багато мовилося в експертному середовищі про те, яким буде цей уряд: політичним, технічним, перехідним, коаліційним. Як Ви його в цьому сенсі оцінюєте?

Микола Мартиненко

По-перше, я задоволений з того, що рішення приймаються швидко. Дуже добре, що на минулому тижні ми проголосували за призначення Юрія Івановича Єханурова. Сьогодні маємо вже більшу частину складу уряду. Я думаю, що найближчими днями ця робота Президентом буде завершена.

На консультаціях з прем’єром, зокрема я як лідер фракції, не ставив жодного питання стосовно призначення того чи іншого члена фракції чи того чи іншого партійця. Для цього був вибір абсолютний у прем’єр-міністра, для цього був вибір у Президента.

Формується, якщо хочете, уряд Віктора Ющенка. І це уряд не перехідний... тобто, вибачте, це уряд не їхній чийсь, а це уряд український. Це уряд, який дійсно повинен працювати у непростих умовах, коли складнощі є в економіці. В нас є надія, що цей уряд справиться з цією задачею, буде менше говорити, більше робити.

Марина Пирожук

Чи погоджуєтеся Ви з думкою, що цей уряд є технічним?

Микола Мартиненко

Я не розумію, що таке “технічний”. Я розумію слова “професійний”. В мене є переконання, що принаймні більшість тих людей, що призначаються, я знаю, як професіоналів. Це нормальні люди, тому я такими термінами можу говорити.

Але що таке “технічний”, “заполітизований”? Аби партія приймала рішення стосовно того, що вона направляла ту чи іншу людину на цю посаду, члена своєї партії, це вже взагалі інша ситуація. Мову треба вести про коаліційний уряд чи чисто партійний уряд. Такого тут не було.

Марина Пирожук

Пане Лосєв, добрий вечір. Як Ви в загальних рисах схарактеризуєте новий уряд?

Ігор Лосєв

Новий уряд створено з метою замінити уряд Юлії Тимошенко. Я так думаю, що все ж таки головною метою і відставки, і створення нового уряду було усунення Юлії Тимошенко з вищих ешелонів влади. Тому що багато міністрів лишилося.

Якщо уряд працював погано, то він мав взагалі не залишитися в жодній персоналії, а дуже багато попередніх міністрів лишилося, при чому тих міністрів, сфери діяльності яких критикував Президент, пояснюючи відставку уряду.

Марина Пирожук

Пане Лосєв, як Ви в цьому сенсі оцінюєте, чи цей уряд буде політичним, технічним, коаліційним, перехідним?

Ігор Лосєв

Це буде уряд політичного виживання нинішньої влади до парламентських виборів. Його завдання - якось стабілізувати геть дестабілізовану політичну ситуацію в суспільстві.

Марина Пирожук

На яких принципах, шановні гості, формувався цей уряд? Які його головні відмінності від уряду Тимошенко, про який вже згадував пан Лосєв? Пане Мартиненко?

Микола Мартиненко

Під час консультацій, які проводив Президент напередодні голосування за пана Єханурова, було запропоновано всім фракціям, без виключення, прийняти участь у формування уряду. Це було навіть після підписання Декларації заради єднання, за яку ми знаємо, що деякі фракції не підписалися, навіть тим фракціям, які не ставили свій підпис.

Звичайно, в передвиборчий період політичні сили (це зрозуміло, тому що всі чекають виборів) не хотіли брати відповідальності, і тут процес самого формування уряду йшов у складних умовах, коли політичні не надавали своїх пропозицій стосовно тих чи інших кандидатур. Відповідно, прем’єр і Президент рішення приймали, в першу чергу, я переконаний, аналізуючи професійні якості тієї чи іншої кандидатури.

Ви знаєте, я не згоден з такою позицією, якщо від “Нашої України” - це погано. Багато міністрів працювали добре, вони лишилися в уряді.

Віктор Терен

Я хотів би сказати, що завдання уряду Єханурова – це добувати голоси для Ющенка на виборах, відповідно, буде вести свою всю політику.

Це означатиме, з іншого боку, що цей уряд партійний (мене не цікавить зараз, представляла партія чи ні, я кажу факт) з “Нашої України”. Там, вибачте, я говорю по-доброму, є “три мушкетера” від соціалістів, і то є все.

Я до чого веду? Я веду до того, що цей однопартійний уряд, який побудований по принципу КПРС, буде діяти з тим, щоб добути голоси на виборах. Бо той же самий Єхануров хотів би бути, в разі перемоги НСНУ, на виборах, він був би вже прем’єром з повними повноваженнями, а зараз він тільки тимчасово.

Основне, оскільки цей уряд партійний, він не матиме підтримки парламенту.

Марина Пирожук

Які його відмінності від попереднього уряду? Пан Мартиненко чомусь ухилився від відповіді на це запитання.

Віктор Терен

А ніяких відмінностей. Ті ж самі люди в ту ж саму хату. Ті ж самі міністри знову прийшли. Бо мета цієї перетрубації була єдина – зняти Юлію Тимошенко. Бо це була команда Пінчука, це була команда Кучми, і тому треба було зняти Юлію Тимошенко. Крапка.

І цей весь механізм був заради цього зроблений. Коли відзначали 100 днів уряду, у звіті Ющенко говорить, що він пишається цим урядом і оцінює його роботу на 12 балів.

На День незалежності (я думаю, Віктор Ющенко отримував інформацію достовірно) він говорить, що це уряд, який досяг “колосальних показників у макроекономіці”, “не відступив ні на крок від десяти кроків програми Президента”.

І тому, коли це буквально на День незалежності такі високі, прекрасні слова від Віктора Андрійовича Ющенка, а потім раптом такий крок, не пояснений, скажімо, і починається критика уряду Юлії Тимошенко, що він був популістським, що він наче пенсію підвищив і так далі.

Тимошенко робила тільки одне – вона втілювала в життя передвиборчу програму Віктора Андрійовича Ющенка. І стосовно підвищення допомоги дітям, матерям допомоги, стосовно пенсій і так далі, вона ні на крок не відступила від того, що робив Віктор Андрійович Ющенко.

І уряд робив це. Вони робили разом, робили командою, хіба що за винятком кількох людей. І сьогодні ми бачимо тих же самих людей: Кириленко, Баранівський, Тарасюк, Ігнатенко, Луценко, Шандра, Павленко, Гриценко і так далі, тобто всі ці люди залишилися з тими ж самими портфелями, за винятком кількох осіб.

Виступаючи у ВР напередодні призначення Єханурова, я говорив, говорив дослівно, це можна перевірити по стенограмі, і зі мною тоді сперечалися деякі з “Нашої України”, я говорив, що прийдуть ці ж самі люди, всі ті самі люди, за винятком одного-двох чоловік. І, звичайно ж, не буде Юлії Тимошенко.

Бо Юлія Тимошенко намагалася відібрати те награбоване дітьми Кучми, його командою, Пінчуком і так далі, яке було вкрадене в народу. Але ж це було, знову ж таки, вона йшла за гаслом Віктора Ющенка, що багаті поділяться з бідними.

Сьогодні вже говорять, що реприватизації не буде, все залишиться Пінчуку і так далі. От вам причина цього уряду.

Марина Пирожук

Пане Мартиненко, чи згодні Ви з версією про те, що головною причиною створення нового уряду є усунення прем’єр-міністра Тимошенко?

Микола Мартиненко

Я Вам скажу, що я можу чітко спрогнозувати, хоч я взагалі не люблю прогнозувати, не люблю, як пан Терен, думати наперед, хто що буде робити, зокрема, по голосах.

Ми стоїмо на чітких позиціях. Ми згадаємо це в березні, що ніякі адміністративні важелі не будуть працювати на вибори, в тому числі, “Нашої України”, це наша принципова позиція.

Звинувачення, на превеликий жаль, блоку Юлії Тимошенко безпідставні були по корупції, по яких жодного паперу нема. І звинувачення ті продовжуються знову наперед, провидці великі!

Інше питання. Відмінність буде принципова уряду. По-перше, уряд буде менше говорити, а більше робити. Гасло, зокрема, БЮТ: “Сказано – зроблено!”, він дійсно буде виконуватися на ділі. Я в цьому переконаний, що Єхануров буде тільки говорити про те, що він реально буде виконувати для нашого суспільства.

Марина Пирожук

Що Ви можете закинути уряду Тимошенко в цьому зв’язку?

Микола Мартиненко

За що був знятий уряд Тимошенко? Перше, давайте аналізувати показники. Для мене вони не нові, ми їх обговорювали раніше, які помилки, які ми робили в тому числі в парламенті. Коли йшло голосування за ряд законопроектів, які ми, до речі, як фракція, всі підтримували для Юлії Володимирівни.

Дуже погана ситуація в економіці.

Марина Пирожук

Пане Мартиненко, Ви можете тезово перерахувати прорахунки уряду?

Микола Мартиненко

Прорахунки? Давайте подивимося на економічні показники на сьогоднішній день. Давайте подивимося на обіцянки. Нам обіцяли м’ясо за 15 гривень, але немає його на сьогоднішній день. Нам обіцяли бензин за 2,90 грн., нам обіцяли ліки знизити на 30% цін.

Марина Пирожук

Але уряд мав свої аргументи.

Микола Мартиненко

Цього не зроблено. Треба не обіцяти, а робити. Це перше крок, це буде основна відмінність.

По-друге, відібрати. Так, відібрати треба, але не відібрати не через закон. І поділити між народом, а не між іншими олігархами. Це теж інша теза.

Марина Пирожук

Якими? Що Ви маєте на увазі?

Микола Мартиненко

Я маю на увазі скандал по НФЗ. Коли відбирали в одних олігархів і віддавали іншим олігархам, які приймали участь у сценарії, який йшов. Цього теж не буде робити Єхануров, я в цьому абсолютно переконаний.

Марина Пирожук

Але ж пан Терен твердить, що Тимошенко не була самостійною на посаді прем’єра, що вона виконувала виключно програму Віктора Ющенка.

Микола Мартиненко

Ви знаєте, пані Марино, я Вам скажу відверто, такої самостійності, як мала пані Тимошенко прем’єр-міністром, не мав жоден прем’єр-міністр з усіх попередніх урядів.

Я в парламенті далеко не перший рік. Я бачив як в парламенті працювали інші уряди. Дійсно, прем’єр-міністр мав повний карт-бланш на працю так, як вважала за потрібне.

Віктор Терен

Я теж заперечу як депутат 3 скликань ВР.

Перша теза. Було сказано тільки що, що Тимошенко мала необмежені повноваження. Я хочу сказати, що за цих призначень жодного призначення не було призначення від Тимошенко. Тобто президент привів в уряд свою команду.

53 кадрових призначення президент зробив в обхід Конституції без погодження з прем’єром. Він мав це погоджувати з прем’єром. Оце була така самостійність Тимошенко.

Юлія Тимошенко, справді, намагалася, аби не було інфляції, аби збити ціни на м’ясо, збільшити квоту ввозу в Україну м’яса. Парламент цього не дав. Парламент не проголосував.

Істина в конкретиці. Про ціни на бензин. Юлія Тимошенко домовилася з нафтотрейдерами, тоді у вересні ціна на бензин трималася. А закінчилося тим, що цих нафтотрейдерів покликали в другу команду, не будемо говорити в яку, тоді привселюдно Віктор Андрійович Ющенко обнявся з російськими нафтотрейдерами, і Юлії Тимошенко заборонили займатися бензином, газом, заборонили їхати по альтернативні джерела в Іран і т.д.

Стосовно успіхів уряду я теж буду дуже конкретний. Бюджет на 70% виріс. Ніколи такого не було, безпрецедентні доходи в бюджет.

Останнє. Віктор Андрійович Ющенко, дай Боже йому здоров’я, говорить, що не буде фальсифікацій на виборах. Я би дуже цьому хотів вірити.

Але згадайте, любі друзі. Я стояв на Майдані. Я не знаю, чи Микола Володимирович стояв на Майдані, я не бачив, це не має значення. Ми тоді на Майдані скандували разом з Вами, Маринко, говорили: “Брехні ні, фальсифікаціям ні!” Це був лозунг Майдану.

Тепер виходить, що підписаний меморандум, про який тут було згадано, все пробачається: брехня, фальсифікація. Все навпаки. Коли ми говорили: “Ющенко так!”, тоді виходить і тут навпаки. Президент, як авторитет нації, моральний політик має відповідати за кожне своє слово.

Марина Пирожук

Пане Лосєв, Віктор Ющенко відразу після відставки уряду Тимошенко заявляв, що хотів би мати уряд не політичний, а прагматичний, ніби, щоб уранці робив справу, а ввечері було видно його віддачу. Що таке прагматизм “по-ющенківські”, як Ви це розумієте?

Ігор Лосєв

Ви розумієте, колись нам треба було мати спеціальних людей, які б могли тлумачити заяви Леоніда Даниловича, що вони означають. Ця професія не зникла, вона зараз ще більш потрібна – люди, які б могли тлумачити, що має на увазі Віктор Андрійович.

Справді, місяць тому він доводив нам, що цей уряд є один з найкращих. Місяць пройшов, це вже найгірший уряд. Я не знаю як нам взагалі бути далі, вислуховуючи нашого президента. Я хотів би, щоб пан Мартиненко пояснив оцю суперечність. Як це так, місяць тому все чудово, місяць пройшов – все погано?

Так не буває. Має ж бути якась логіка, якась послідовність, відповідальність першої особи держави за свої слова. Я, наприклад, не знаю, чи вірити мені словам президента чи ні. Чи не буде так, що сьогодні він скаже одне, а завтра сам себе буде спростовувати?

Марина Пирожук

Це за умови, якщо Віктор Ющенко ділився своїми думками з паном Мартиненком. Прошу, пане Мартиненко.

Микола Мартиненко

По-перше, буду оцінювати роботу уряду за 9 місяців, наскільки я пам’ятаю. Але ряд процесів, які деталізувати я не хочу. Це відбулося раніше і були прийняті рішення раніше.

Марина Пирожук

Чим Ви поясните таку радикальну зміну оцінок і позицій президента?

Микола Мартиненко

Це я кажу свою власну точку зору, тому що я знаходжуся у студії. Чому Тимошенко, з моєї точки зору, не могла далі працювати прем’єр-міністром? Щоб ми мали в перспективі?

Перше, жорстку авторитарну модель влади. По-друге, державний капіталізм в економіці, який за собою веде корупцію. Це ми всі дуже добре знаємо. Наступне питання, пошук внутрішніх і зовнішніх ворогів (це, зокрема, про бензин), які заважають працювати, коли сам не можеш щось зробити. Третє питання, загравання з населенням, аж можливо до якихось конфліктів. Це ми бачимо зараз сценарій.

Ці чотири аспекти, я назвав, за які ми не стояли на Майдані, пане Терен. Вам не соромно говорити? Ви прекрасно знаєте, що я працював заступником керівника виборчої кампанії, відповідав за життєдіяльність Майдану, за розселення людей. Вас я там не бачив. Тобто знову сидимо і займаємося брудницями, навіть в студії поруч.

Марина Пирожук

Але Ви погоджуєтеся з тезами, що Юлія Тимошенко виконувала вказівки і програму Віктора Ющенка, програму президента?

Микола Мартиненко

Ви знаєте, цього не могло бути. Я знаю як працює президент.

Марина Пирожук

Але ж президент хвалив уряд 24 серпня?

Микола Мартиненко

Президент дає повноваження, і працюй, будь ласка. Інше питання, що він відносився як в сім’ї, якщо щось не виходить, то трішки похвалить як дитину, далі тільки працюй, він готовий допомагати.

Марина Пирожук

Президент 24 серпня лукавив, позитивно характеризуючи роботу уряду?

Микола Мартиненко

Мені здається, він робив компліменти, щоб знову підштовхнути до нормальної співпраці і не більше того. Він реально розумів, який стан в економіці. Він не хотів допускати до поглиблення кризи, яка насувалась реально в економіці.

Марина Пирожук

Мій колега Андрій Охрімович записав думку відомого правозахисника Євгена Сверстюка.

Андрій Охрімович

Власне варіантів прагматизму існує рівно стільки, скільки й людей на цьому грішному світі. Мало хто ризикне звинувачувати Ісуса Христа у детальних розрахунках. З точки зору пересічної людини його подвиг не мав практичного значення. Тим не менше, людство отримало маяк, напрямок, а значить і прагматичну вигоду у справі навігації духу. Власне усі ці мої рефлексії стосуються не стільки софістичних вправ, скільки поточної української політики. Надто часто вживають там це поняття.

Внести деяку ясність в хаос мого мислення я попросив філософа, письменника та багатолітнього політв''язня Євгена Сверстюка.

Євген Сверстюк

Я не помітив виразного ідейного струменя в політиці останнього часу. Виразного обличчя я не помітив, тому я думаю, що самого прагматизму не бракувало. Але прагматизм теж буває різного сорту.

Андрій Охрімович

В категорію “прагматизм” може входити таке поняття як “патріотизм”? Значною мірою японське економічне чудо спирається на ірраціональне, спирається на національну традицію, на якісь такі речі, які помацати не можна – це любов до себе, до свого коріння.

Євген Сверстюк

Цього повернення до себе не було. Я не помітив цього повернення до себе, я не помітив цієї духовної сили, яка є справжньою силою. Мені здається, що саме через брак цієї спрямованості і сили була така порізненість лебідя, щуки і рака.

Андрій Охрімович

Скажіть, на що спирається Ваша надія?

Євген Сверстюк

Моя надія спирається на те, що народ повинен самоорганізовуватись, вчитися, вимагати від влади. Майдан був, ввійшов в історію, є вічна постійно діюча величина, що здобудемо, те й будемо мати.

Марина Пирожук

Ми маємо слухачку, яка вже давно на нас чекає.

Добрий вечір! Ви в ефірі, формулюйте своє запитання.

Слухачка

Тимошенко з першого дня працювала в умовах тотального саботажу. Я хочу сказати, що партія НСНУ – це ніщо інше як новітнє СДПУ(О) Порошенка.

Віктор Терен

Я дуже радий, що Микола Володимирович був на Майдані, це класно, я двома руками за. Мені прикро те, що “нас багато, нас не подолати”, що нас поменшало. Ми разом говорили, що нас багато, нас поменшало. Це основне.

Я хочу сказати уже відповідь на те питання, яке прозвучало у жінки. Олена Бондаренко, член партії НСНУ, вийшла з цієї партії. Цитую дослівно: “Олена Бондаренко заявляє про вихід з партії НСНУ через олігархізацію партії окремими її керівниками. Партія перетворюється на механізм лобізму”.

Микола Мартиненко

Я спочатку до радіослухачки і до всіх радіослухачів стосовно заданого питання. На превеликий жаль, те, що зараз відбувається в інформаційному просторі від БЮТ – це спланована акція, яка йде в безпідставних звинуваченнях. Це рано чи пізно, я думаю, що в дуже швидкому часі, всі зрозуміють і ті, хто нас слухають, і всі громадяни разом. Це, до речі, сценарій, який продовжують далі.

Пані Бондаренко член ПРП. Я звинувачення чув не від одного Бондаренко, який вийшов з фракції і перейшов у фракцію ПРП. Він симпатизую БЮТ. Вийшов, зокрема, із особистої образи, тому що не був призначений головою київського виконкому київського осередку партії. Пані Бондаренко ще по якійсь іншій мотивації.

Але знову-таки, де ті олігархи, покажіть мені пальцем, будь ласка?

Марина Пирожук

Зінченко показував.

Микола Мартиненко

Показував, зокрема, на мене. Я Зінченку пропонував в ефірі “5 каналу”: “Хлопче, хоча б один папірець на мене напиши. Якщо сказав по телебаченню що-небудь, то хоча б у прокуратуру подай”. Жодного папірця не було.

Марина Пирожук

Не викликали Вас до ГПУ?

Микола Мартиненко

Не було основи якоїсь мене викликати, жодного папірця не було. Я цікавився, написав листа до ГПУ.

Віктор Терен

Дорогі друзі, жодного слова ніде наша команда не сказала, ні Юлія Володимирівна, ні я, як уповноважений фракції, ніде не сказали погано і злого на Віктора Андрійовича Ющенка. Ми ніколи цього не зробимо.

Марина Пирожук

А звідки беруться ці закиди, що спланована акція?

Віктор Терен

Не знаю. Це питання не до мене. Тому я звертаюся при всій Україні до Миколи Володимировича, що не можна називати Юлію Володимирівну шантажисткою, не можна говорити, що це від неї, як Ви це говорили, бо люди з цим не згодні. Бо у Вас немає жодного факту.

Микола Мартиненко

Зінченко, який заявляє про корупцію, через тиждень стає членом п’ятірки БЮТ, що ми чуємо по телебаченню. Томенко, який закидає, знову стає членом п’ятірки. Удар іде на по Мартиненку і іншим членам “НУ”, не по самому Ющенку. Це Ви дуже добре розумієте.

Те, що Ви за ширмою ховаєте свої думки, показуєте, що Ви улесливо до Ющенка ставитесь на самому ділі не так. Як ви відносились по пропозиції по голосуванню стосовно Ющенка пропозиції в парламенті, щоб стабілізувати ситуацію в країні? Самі справжні факти.

Віктор Терен

Я дам відповідь на це питання. Чому нас не влаштовує той уряд, сьогоднішня політика “НУ”? Того що сьогодні це є однозначно команда Кучми.

Марина Пирожук

Чим Ви це можете обґрунтувати?

Віктор Терен

Будь ласка. Кучма сам назвав Єханурова своїм учнем. Безсмертний, який працював разом з Кучмою був представником в парламенті, закликав тоді вводити надзвичайний стан в Україні, коли розглядалася справа Гонгадзе. Я можу практично по кожній кандидатурі говорити.

Марина Пирожук

Пане Лосєв, повертаючись до нової урядової команди, якщо взяти за персоналіями Кириленко, Сташевський, Безсмертний, Балога, Яценюк, Качур, Сохань, то цих людей, на Ваш погляд, Ющенко призначив за професійність, партійну приналежність, чи, можливо, за слухняність, лояльність до Ющенка? Якими критеріями він керувався, на Ваш погляд?

Ігор Лосєв

Мені здається, що на перший погляд це критерій лояльності, а по-друге, це, звичайно, професійність.

Марина Пирожук

А чи можуть там з’явитися представники, так би мовити, колишнього режиму, скажімо, на рівні заступників міністрів, на Ваш погляд?

Ігор Лосєв

Звичайно, можуть. Фактично в нас розпочався стрімкий процес створення режиму, який можна було б назвати неокучмізмом.

Марина Пирожук

Пане Мартиненко, Ви згодні з такою позицією?

Микола Мартиненко

Абсолютно ні. Знову-таки ми прогнозуємо ті речі, про які ще не знаємо. Давайте подумаємо, що відбувалось. Якщо прибрати економічні проблеми, які дійсно мали місце, то давайте подивимось, що відбувається.

Я дискутував в неділю на “5 каналі” з ведучим, чи є свобода слова чи немає. Давайте згадаємо, що було рік назад і те, що є на сьогодні. Чи можливо було після таких звинувачень, хоч і безпідставних, які були заявлені, щоб звільнялись люди з посад, коли суспільство спочатку повірило, президент пішов на ці кроки?

Марина Пирожук

Але до чого тут свобода слова до економічних досягнень?

Микола Мартиненко

Економічні досягнення прибираємо в сторону, я за них не хочу говорити.

Марина Пирожук

Але як пояснити той факт, що залишилися старі міністри. Який сенс тоді був в цій ротації, можете пояснити?

Микола Мартиненко

Президент приймав рішення, кого залишити, кого ні.

Це нормальна ситуація, коли уряд відправляється у відставку, а хтось залишається. В цьому не бачу великої проблеми.

Дійсно, людей нових, яких заводять, вони професійні. Міністр економіки, я вважаю, нормальний. Який він член команди, якої він член партії, то я цього не знаю. Мене це навіть не цікавить на сьогодні.

Марина Пирожук

Шановні гості, вакантними поки що залишилися посади міністра юстиції, охорони здоров’я, культури і транспорту. Хто може очолити ці відомства, за Вашими прогнозами?

Віктор Терен

Це немає ніякого значення. Хто б не очолював, то все рівно це буде Кучма. Було сказано дуже добре, що сьогодні йде неокучмізм. Будь ласка, приклади. Коли призначався уряд Ю.Тимошенко, то люди прямо із депутатських крісел зайняли урядову ложу. Всі знали про те, хто є хто. Сьогодні ж уряд формується підкилимно. Це Кучма.

Далі. Ми скандували на Майдані “Понятіям – ні!”, але вчора підписали меморандум (слово незрозуміле), і вже сьогодні закрилася справа колишнього Генпрокурора Васильєва. Це Кучма.

“Криворіжсталь” залишився Пінчуку, зятю Кучми, цьому найбільшому українському зятеві. Це Кучма.

Я міг це навести скрізь. Тобто, йде тотальне відродження Кучми. Дивіться, як ожив Янукович. Дивіться, що робиться на місцях. Це Кучма. Крапка.

Микола Мартиненко

Знову ж таки один приклад. Я не апелюю до всього цього незрозумілого ряду, який сказав пан Терен. Перевірте, будь ласка, де знаходяться акції “Криворіжсталі”? Акції знаходяться у ФДМУ на сьогодні. Крапка.

Віктор Терен

Тоді питання: “Чому немає аукціону “Криворіжсталі”? Чому про нього вже забули?”

Микола Мартиненко

Тому, що Ви не розумієтеся на цих питаннях. Оголошений конкурс. 75 днів до конкурсу з дня оголошення потрібно.

Віктор Терен

Але ж не оголошено конкурсу.

Марина Пирожук

Але повернемося до нового уряду.

Пане Мартиненко, Ви говорили про те, що нова урядова команда формується дуже швидко. А чому вона формується у такий загадковий спосіб, тобто називаються частинами міністри? На що це може вказувати: торги якісь йдуть, консультації?

Микола Мартиненко

Я думаю, що йдуть певні консультації. Ми провели консультації з прем’єр-міністром ще наприкінці минулого тижня.

Марина Пирожук

А чому Президент не повідомляє про це суспільству, експертам, врешті журналістам? Чому не відбуваються ці процеси?

Микола Мартиненко

Які процеси? Він відразу підписує укази, і вони з’являються на сайті.

Віктор Терен

Бо треба було голосувати за Єханурова і був дорогий кожен голос, і на кожну посаду міністра, ця посада міністра обіцялася 2-3 людям. По Києву ходили кілька чоловік, і кожен був впевнений, що буде керувати залізницею.

Марина Пирожук

У нас є слухач.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Як ставляться учасники передачі до версії деяких політологів, що Ю.Тимошенко стала маріонеткою в руках Б.Березовського?

Дякую за відповідь.

Микола Мартиненко

Я пропоную пану Терену захистити честь Юлії Володимирівни.

Віктор Терен

Юлія Володимирівна сама свою честь захищає прекрасно. Вона поїхала в Москву, сама зайшла в прокуратуру, аби ті, хто називає її шантажисткою, хто сьогодні сидить поряд зі мною, не називали так, як вона того не заслуговує. Юлія Володимирівна зробила це в Москві, вона дала відповіді на питання в прокуратурі, де сказали, що вона не винна. Ще раз! Хоча всі суди в Україні сказали, що вона не винна.

І те ж саме з Березовським. Але мені прикро не це навіть. В.А.Ющенка, як тільки була відставка уряду, журналісти запитували, чи не почнеться знову війна між Юлією Володимирівною і ним. Він тоді сказав: “Друзі мої, про що ви говорите? Яка може бути війна?” Але на другий день Віктор Андрійович витягує цю краплену кучмівську карту про так звані борги ЄЕСу. Оце слова і діло.

Тому, на превеликий жаль, коли сьогодні в Москві депутат Митрофанов зробив фільм “Юлія”, то це було замовлення з України. Це було замовлення з України! Кимсь це все інспірується.

Тому вся ця брехня, яка розкручується за Березовського, яка була за ЄЕСу, вона навіть не страшна Юлі, вона страшна тим, що Україну паплюжать. Але в Україні багато тих, хто їм підспівує.

Микола Мартиненко

Щодо Березовського, то так. Причому разом з СДПУ(О). Ми пам’ятаємо хто вийшов в ефір – Кравчук Л.М. Це абсолютно підтверджує зв’язки у тій самій брехливій ланці, вибачте, яка була вибудована, починаючи від Зінченка, по дискредитації Президента, удари по Президенту були зроблені.

Всі ми дуже добре розуміємо, що поїздка Ю.В.Тимошенко до Москви – це не було юридичне рішення, це було політичне рішення з боку Москви.

Марина Пирожук

Але до того їздив і пан Зінченко, який був в команді Ющенка, і Порошенко.

Микола Мартиненко

Але до цього Юлія Володимирівна не могла поїхати, тому що вона була в міжнародному розшуку.

Це було політичне рішення, що вона зараз поїхала. Хто був посередником? Зараз багато чуток ходить: чи то Медведчук, чи то хтось інший. Щось є в цьому.

Віктор Терен

Миколо, що ж ти зараз кажеш неправду. Її тільки зараз зняли з розшуку, після поїздки.

Микола Мартиненко

Я говорю правду. Я відповідаю за свої слова, а не так, як Ви.

Марина Пирожук

Пане Лосєв, як уряд буде виконувати заяву Єханурова з парламенту, що всі обіцянки будуть отоварені? Що це може означати? Чи не вказує врешті це на те, що все ж таки залаштункові переговори стосовно формування уряду були?

Ігор Лосєв

Це свідчить про те, що країна в особі керівництва повертається до давньої практики, до давніх методик, до всього того всього, що вже було опробовано в період Леоніда Даниловича. Ми ж бачимо, що навіть у дрібницях йде повернення, не лише у великих питаннях, навіть у стилі.

Марина Пирожук

Пане Лосєв, якщо говорити про конгломерат політичних сил, які входять в уряд, соціалісти, наприклад, стають провладною партією, на Ваш погляд?

Ігор Лосєв

Будь-яка партія, яка має своїх міністрів в уряді, є провладною, щоб там не казав пан Мороз.

Марина Пирожук

Пане Мартиненко, минулий уряд Ваші соратники критикували за ручне управління, за відсутність концептуальних планів, за відсутність стратегії. Чи матиме стратегію уряд Єханурова, якщо він сформований на півроку?

Микола Мартиненко

Я переконаний, що уряд Єханурова... Я, до речі, ще не бачив планів, які сформував безпосередньо Єхануров. Він виступав з деякими тезами в парламенті.

Марина Пирожук

Як можуть себе почувати урядовці, яких призначають на півроку?

Микола Мартиненко

Дійсно це тяжко. Цей уряд справді можна назвати перехідним...

Марина Пирожук

Тобто, Ви все ж таки дали визначення.

Микола Мартиненко

...тому що він буде працювати до травня наступного року.

Марина Пирожук

На що ж ці люди розраховують?

Микола Мартиненко

І психологічно тяжко працювати в цьому уряді. Але він має займатися безпосередньо конкретними питаннями. Зараз стоїть питання бюджету, стоїть питання зняття напруги по інвестиційному клімату, стоїть питання інфляції, деяких соціальних речей....

Марина Пирожук

Це ж саме робила і Ю.Тимошенко. Ми говоримо про стратегію.

Микола Мартиненко

Тобто, конкретні речі, які треба втримати на сьогодні. В кінці-кінців треба розпочати приватизацію, тому що без приватизація ніколи не буває нормального інвестиційного клімату.

Марина Пирожук

Стратегія, концепція руху далі України буде вироблена?

Микола Мартиненко

Ми маємо розуміти, що цей уряд повинен забезпечити нормальну життєдіяльність України в непростий період передвиборчих баталій. Це його основне завдання.

Марина Пирожук

Пане Терен, Кінах став секретарем РНБО. Політологи навіть жартують, що Кінах тепер став пів-Порошенком, оскільки друга частина Порошенка перейшла до Рибачука. Це такий жарт. Якою тепер буде роль секретаря РНБО, на Ваш погляд?

Віктор Терен

Я до цього ще повернуся.

Тут стояло досить цікаве питання про отоварення. Яким чином будуть отоварені обіцянки? Дуже конкретно обіцянки будуть отоварені. Крапка. Свідчить про це відомий на всю країну телепоцілунок Єханурова з Кучмою. Крапка. Це той самий кучмізм.

Єдина теза, про що говорив Єхануров, коли говорив свою промову, - це те, що він не буде мелькати перед телекамерами. Але якщо він не буде мелькати перед телекамерами і не буде говорити про проблеми, то як суспільство буде знати про те, чи займається уряд?

Ми на Майдані стояли за прозорість влади, за відкритість влади. Це є абсолютно нормально, коли прем’єр-міністр робить прес-конференції. Тобто, Ющенко сьогодні зробив те, що у свій час зробив Кучма, коли зняв за підняття іміджу Марчука. Тобто, Тимошенко зняли за те ж саме, за що Кучма зняв Марчука.

Марина Пирожук

За Януковича журналісти теж не ходили до Кабміну.

Пане Лосєв, якщо говорити за постать самого Єханурова, якого характеризують, як слухняного, чемного технократа, який вміє лагодити з усіма, навіть з радикальними опонентами. Чи зможе він, на Ваш погляд, висловлювати власні думки і позиції у розв’язані поставлених перед урядом завдань? Чи він буде лише виконувати технічні функції?

Ігор Лосєв

Це людина без власних виразних переконань, це людина, яка справді може працювати за будь-якого режиму, це людина дуже зручна для будь-якого режиму. Він піде туди, куди піде ця нова влада.

Марина Пирожук

А хто буде реальним прем’єром, на Ваш погляд: Єхануров чи Президент?

Ігор Лосєв

Президент через певні особливості його вдачі не буде виконувати функції Єханурова. Єхануров буде працювати самостійно, але в межах того, що вимагатиме від нього Президент.

Марина Пирожук

У нас є ще слухач з Криму.

Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір!

Це Бут Валентин.

Я теж стояв на Майдані і чув усі ці заклики, і приймав участь у тому всьому.

Пане Мартиненко, ви виставляєте одним із своїх завоювань свободу слова. А що Ви скажете про те, що в Криму єдина україномовна газета “Кримська світлиця” задушується, і уряд нічого не робить?

Дякую за відповідь.

Микола Мартиненко

Я приймаю це зауваження до себе як до депутата. Я перевірю цей факт. Чим зможу, тим допоможу, аби не було цього факту.

Віктор Терен

Юлія Володимирівна на розвиток української мови заклала у бюджет 30 мільйонів гривень на допомогу. Зараз ми дивимося – 6 мільйонів.

Микола Мартиненко

Власних 30 мільйонів.

Віктор Терен

Державних у бюджеті.

Микола Мартиненко

Так і треба казати, що у бюджеті закладено 30 мільйонів, а не Юлія Володимирівна заклала.

Віктор Терен

А сьогодні на розвиток української мови лишилося шість. Це конкретні факти, як ставиться вже конкретно хто.

Щодо Кінаха, то у свій час замість яскравого Ющенка пройшов безбарвний Кінах, сьогодні замість яскравої Тимошенко пройшов абсолютно безбарвний Єхануров. Тому цей уряд, навіть за Ю.Тимошенко, яку в парламенті проголосувало 376 чи 375 депутатів, і то вона не завжди мала підтримку в парламенті, бо окремі ініціативи уряду добували аж 20-30 голосів. Єхануров не матиме підтримки в парламенті.

Марина Пирожук

А чи виконуватиме цей уряд соціальні програми? Де, зрештою, братимуться кошти?

Віктор Терен

Він братиме під козирьок. Де він братиме кошти, то цього не знаю.

Микола Мартиненко

Коли голосувалася відставка Ющенка як прем’єра, то я був у фракції НДПУ на той час в парламенті, і я один із небагатьох, хто проголосував проти відставки Ющенка. Знаєте за що? Тому, що я бачив (у мене не було близьких стосунків з Ющенком), як він працював, які були результати в першу чергу економічної роботи уряду. Я дійсно поступив правильно. Тому я і прийняв рішення йти і працювати в блок “НУ”.

Віктор Терен

Наша вся фракція голосувала проти відставки, наша фракція все зробила на виборах, аби Ющенко був Президентом.

Марина Пирожук

Після відставки Тимошенко Єхануров і Ющенко заявили про наміри укласти мирову угоду з великим бізнесом.

Пане Лосєв, з огляду на те, що великий бізнес за своєю сутністю все ж таки залишається в Україні олігархічним, чи не означає це, що цей бізнес зберіг свої позиції попри обіцянки Ющенка на Майдані врегулювати ці питання? Чи не означають ці мирові угоди фактично угоду між владою і цим бізнесом? Яка доля чекає усіх тих, кого обвинувачували у нечесній приватизації, різних крадіжках державного?

Ігор Лосєв

Йдеться про мирову угоду з українським олігархатом.

Марина Пирожук

Нинішній уряд чіпатиме цю ланку?

Ігор Лосєв

Ні, він нікого не буде чіпати, його не для того поставили, аби він когось чіпав.

Марина Пирожук

А чи матиме цей бізнес вплив на економічні і політичні процеси в країні?

Ігор Лосєв

Він вже має. Все те, що сталося, свідчить про його перемогу.

Микола Мартиненко

Ми колотінням по двох нещасних підприємствах зруйнували інвестиційний клімат в державі. Інвестиції впали відносно до минулого року в 1,7 рази.

“Криворіжсталь” буде продана, вона вже у держави і буде виставлена на відкритий аукціон, кошти повернуться. НЗФ також. Але надалі?

Наша фракція внесла ще навесні цього року законопроект про гарантії власникам.

Марина Пирожук

Пане Мартиненко, мова йде про інше: чи матиме вплив олігархічний бізнес на політичні і економічні процеси в країні?

Микола Мартиненко

Тут неможливо без економіки риторикою тільки розмовляти в цьому питанні. Ми маємо законодавчо визначитись, як ми з ними будемо відноситись, яким чином брати з них кошти на доплату підприємств, інші речі.

Марина Пирожук

Наша програма вже, на жаль, добігла кінця. На цьому ми мусимо завершувати нашу розмову.

Залишайтеся з нами!

Це була “Вечірня Свобода”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG