Доступність посилання

ТОП новини

Політичне протистояння в Україні перенесене у Вашингтон.


Сергій Куделя

Вашингтон, 27 вересня 2005 - Сьогодні у Вашингтоні розпочалася щорічна українсько-американська конференція “Україна на шляху до зрілої національної державності”. Її організатор – Український Конгресовий Комітет Америки. Ця конференція вже стала шостою у серії круглих столів, присвячений українсько-американським відносинам. Вона також виявилися однією з найменш представницьких, принаймні з українського боку. У попередні роки у ній брали участь тодішні прем’єр-міністри України Анатолій Кінах та Віктор Янукович.

Зараз серед її учасників лише один представник виконавчої влади України – заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко. Американський уряд представляють щонайменше четверо посадовців. Як відзначають організатори, на рівні конференції позначилася нещодавня відставка уряду в Україні та невизначена політична ситуація у державі. Про нові конфлікти в українському політикумі цього ранку нагадували і самі учасники конференції.

Українсько-американську конференцію у Вашингтоні відкрив виступ заступника міністра закордонних справ України Антона Бутейка. Однак у своєму виступі український посадовець не торкнувся актуальних питань двосторонніх відносин між США та Україною. Натомість він використав свій час для того, щоб нагадати американцям про визначні досягнення українського народу. Їхній відлік Антон Бутейко розпочав з трипільської культури, якою, на його думку, зараз особливо пишається українська молодь. Він також відзначив, що саме українці відправили першу людину у космос і зараз виробляють найбільші у світі ракети та літаки. На думку Бутейка, завдяки українській політичній еліті відбувся і безкровний розпад Радянського Союзу.

Однак найбільш несподіваним для аудиторії стала заява заступника міністра закордонних справ України про те, що американці повинні бути вдячні українцям за свої демократичні інститути. Адже, за версією Бутейка, серед їхніх творців був син української родини Адамовичів зі Львівщини, який в Америці назвався Джоном Адамсом. Адамс був також і другим президентом США.

Щодо сучасних українських реалій, то Антон Бутейко лише коротко назвав нові політичні конфлікти в Україні інспірованими діячами, які не мають політичного майбутнього. І закликав сприймати останню домовленість між президентом Віктором Ющенком та Віктором Януковичем як демократичний приклад порозуміння між колишніми опонентами - на кшталт співпраці демократів та республіканців у США.

Однак уже під час наступної панелі конференції цей заклик Антона Бутейка зазнав нищівної критики з боку Григорія Немирі, який виступав як радника екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. За словами Немирі, меморандум, підписаний Ющенком та Януковичем, свідчить про повернення до управління державою представників табору екс-президента Кучми. Їх Немиря порівняв зі вживаними картриджами, наповненими тепер помаранчевою фарбою. Радник Тимошенко застеріг, що така домовленість може загрожувати інтеграції України до євро-атлантичних структур та реалізації економічних реформ у державі. Водночас, як запевнював Григорій Немиря американську аудиторію, замість спроб досягнути так званої “центристської стабілізації”, співпрацюючи з представниками Януковича, Ющенко повинен погодитись на стратегічний компроміс з Юлією Тимошенко.

Згодом посадовець Мдіністерства фінансів США Брайан Кокс з іронією відзначив, що саме стабільності домагається від України американська влада. А представник Національного демократичного інституту Нельсон Ледськи назвав домовленість Ющенка зі своїми колишніми політичними противниками нормальною частиною демократичного процесу.

Виступ Григорія Немирі викликала найбільш жваве обговорення першого ранку конференції. Польський учасник конференції нагадав Немирі про досвід круглих столів у Варшаві наприкінці 1980-х, коли лідери Солідарності шукали порозуміння із комуністичним керівництвом Польщі. А британський аналітик Джеймс Шерр зауважив, що демократії в Україні більше загрожує не домовленість Ющенка і Януковича, а економічна дестабілізація, яка відбулася в Україні за час перебування Тимошенко на чолі уряду. На це Немиря відповів, що відповідальність за економічну дестабілізацію несе не Тимошенко, а президент Ющенко, який створив декілька центрів влади у державі.

Отже, як і раніше, дискусія у Вашингтоні відбувається між представниками влади і опозиції. Новим є лише те, що на попередніх конференціях усі вони виступали з однакових позицій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG