Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада Криму затвердила новий склад уряду автономії.


Володимир Притула

Симферополь, 28 вересня 2005 року.

У Симферополі Верховна Рада Криму на своїй позачерговій сесії затвердила новий склад уряду автономії. До нього увійшли переважно представники Народного союзу “Наша Україна” і партії “Союз” та близькі до цих політичних сил управлінці. Журналісти уже назвали нову Раду міністрів Криму урядом Бурдюгова-Міримського, оскільки відтепер впливовий у Криму народний депутат України Лев Міримський матиме вплив майже на третину кримських урядовців.

Переговори і консультації з приводу розподілу місць у новому кримському уряді тривали до останнього. Через це навіть довелося перенести на годину відкриття позачергової сесії парламенту автономії. Щоб задовольнити апетити усіх політичних сил, представлених у Верховній Раді Криму, новий кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов збільшив кількість посад віце-прем’єрів з 5 до 6, а міністрів – з 12 до 14. І цей уряд він назвав коаліційним: “Однозначно готовий говорити про те, що це не “помаранчевий”, а коаліційний уряд, воно було сформоване тільки з однією ціллю – щоб зберегти політичну стабільність в Криму не озираючись на політичні преференції і політичні погляди”, - сказав Анатолій Бурдюгов. Він також повідомив, що політичну відповідальність за діяльність нового кримського уряду взяли усі фракції та групи, а також керівницво Верховної Ради автономії.

Тим не менш, лідер кримської організації партії “Союз”, народний депутат України Лев Міримський в інтерв’ю Радіо “Свобода” сказав, що його партія за весь уряд не відповідатиме, а лише за роботу двох міністерств – освіти і науки та агропромислового комплексу, що безпосередньо очолюють його однопартійці. Водночас, смісцеві спостерігачі відзначають, що Лев Міримський матиме вплив майже на третину кримських урядовців і це може суттєво вплинути на роботу кримського уряду.

Приблизно третину місць посіли банкіри і висуванці фракції Народного Союзу “Наша Україна”. Приблизно стільки ж – оточення спікера кримського парламенту Бориса Дейча. Крісла двох віце-прем’єрів і двох міністрів отримали висуванці Меджлісу кримськотатарського народу, і два міністерських крісла – люди, близькі до екс-прем’єра, лідера кримської організації НДП Сергія Куницина.

Однак, всю непевність і крихкість нової коаліції та недовіру один до одного її учасників продемонструвала пакетна процедура голосування. Спікер Борис Дейч виносить пакет на голосування: “Хто за те, щоб голосувати за структуру уряду, за названу Раду міністрів АРК, за названого заступника голови Верховної Ради Криму, за назвоного голову постійної комісії, прошу голосувати! У пакеті! За – 75, рішення ухвалене!”, - це був спікер Борис Дейч. Додам, що проти голосували лише 2 депутати.

Один з них – лідер громадського руху “Прозора влада”, активіст партії “Батьківщина” Андрій Сенченко поспівчував новому прем’єру: “Співчуваю Бурдюгову і хочу сказати, що це голосування просто поставило крапку у розкладанні кримської політичної еліти, що спостерігалося з першого дня роботи кримського парламенту!”.

Тож, кримські депутаті у пакеті затвердили не тільки збільшену структуру уряду автономії та його персональний склад, але й затвердили на посаді віце-спікера місцевого парламенту колишнього главу Симферопольської райдержадміністрації Володимира Закорецького, а на посаді голови однієї з постійних комісій – екс-віце-прем’єра Віталіну Дзос. Обидві посади у парламенті звільнилися через те, що попередні їхні власники пішли у виконавчу владу.

Анатолій Бурдюгов пообіцяв, що подасть на розгляд парламенту програму нового уряду уже на наступній сесії у жовтні.
XS
SM
MD
LG