Доступність посилання

ТОП новини

Координаційна Рада духовно-світської злагоди утворена в Одесі.


Петро Каландирець

Учасники установчих зборів Координаційної Ради в Одесі
Одеса, 28 вересня 2005 - Розпорядження про це вже підписав Одеський міський голова. На установчих зборах Ради були присутні представники 34 християнських конфесій і деномінацій.

28 вересня на спільні збори до Одеської міської Ради прийшли представники Української Автокефальної Православної Церкви, УПЦ Московського та Київського Патріархатів, УГКЦ, Римо-Католицької церкви, Об”єднаної методистської церкви, пастори, які об”єдналися навколо Духовної Ради протестантських церков Одеси, місій „Гедеон”, „Добрий самарянин”, Місії для моряків та інші.

У вступному привітальному слові секретар Одеської міськради Олександр Прокопенко повідомив, що Одеса стала першим українським містом, де відтепер сформована і реально діє Координаційна консультативна Рада релігійно –світської злагоди при міському голові.

„Мерія міста висловлює надію, що Рада, яка має за мету об”єднання релігійних організацій для відродження духовного життя міста, стане справжньою підтримкою органів місцевого самоврядування. Сподіваюсь, що це засідання стане початком для рішення життєво-важливих проблем територіальної громади нашого міста”,-сказав Олександр Прокопенко.

Заступник Одеського міського голови Лариса Лосюк висловила переконання, що ідея створення Ради релігійно-світської злагоди при міському голові одержала з боку керівництва мерії різнобічну підтримку.

„Одеса багатонаціональне місто, і тут представлені різноманітні віросповідання. Саме тому, створення Координаційної Ради буде на часі. Відтепер ми спільно можемо вирішувати проблемні питання, які будуть виникати у повсякденному житті”.

Заступник Одеського міського голови висловила переконання, що з боку мера і міської Ради будуть враховані усі зауваження та пропозиції, висловлені представниками окремих християнських конфесій.

Присутніх привітали єпископ Одесько - Кримського екзархату Української Греко -Католицької церкви владика Василь Івасюк, секретар Духовної Ради протестантських церков Одеси і Одеської області Валерій Бабинін, начальник управління у справах дітей Одеської міськради Тетяна Бурик та інші учасники.

Член Координаційної Ради у справах релігій при Президенті України, професор Анатолій Колодний у виступі наголосив, що нині Україна є найбільш конфліктогенною країною у релігійній сфері.

Анатолій Колодний: „Нині в Україні офіційно діють три церкви, які називають себе православними. Ми маємо протистояння між православними і католиками, протистояння між традиційними і нетрадиційними. В середині ісламу три течії, які ворогують між собою. Всередині іудаїзму сім течій, і теж не мирно живуть. Таким чином, якщо Президент Ющенко задумав помирити лише православні церкви, маємо нагадати, що на порядку денному стоїть питання як поєднати мусульман, іудеїв, бо там ситуація надто складна”.

Член Координаційної Ради у справах релігій при Президенті України Анатолій Колодний висловив занепокоєння з приводу антиукраїнської діяльності різноманітних організацій, які пов’язують свою діяльність з Українською Православною Церквою Московського Патріархату. Мова йшла про акції різноманітних „братств” та „Єдиного отєчєства”. На думку пана Колодного, особливо така діяльність нині поширена на теренах Одеської єпархії УПЦ МП.

Учасники установчих зборів Координаційної Ради релігійно-світської злагоди при Одеському міському голові наголошували на можливості спільно зі владою вирішувати різноманітні соціальні програми, підтримувати безпритульних дітей, дітей-сиріт. Йшлося про перспективи опіки і над різноманітними лікарняними закладами, залучення до процесу підготовки викладання у школах „Етики віри”.

Серед церков, які нині в Одесі займаються активною благодійною діяльністю, була відзначена і Одесько-Балтська єпархія Української Автокефальної Православної Церкви.

Чимало важливих пропозицій оголосив секретар Духовної Ради християнських конфесій пастор Петро Мартьянов. Архімандрит Алексій (представник УПЦ МП) наголосив на необхідності вирішення проблем, пов’язаних з процесом повернення віруючим церковного майна. За його словами, відповідний Указ Президента нині в Україні не виконується.

„Іноді роками доводиться судитися за власність. Держава, в особі чиновників, які повинні виконувати цей Закон, чинить різноманітні перешкоди. Таких прикладів дуже багато – від проблем з виділенням земельної ділянки до повернення власності, яка належала церкві. Дотепер Одеська духовна семінарія не може повернути підручники, які були у її власності і перебувають у жахливому стані в університетській бібліотеці. Більшість цих підручників перебувають у приміщеннях, заповнених водою. Повернути їх законному власнику, схоже, ніхто не має наміру...”,- сказав архімандрит Алексій.

Насамкінець більшість учасників заходу прийняли за основу статут Координаційної Ради релігійно-світської злагоди. Протягом місяця до управління внутрішньої політики будуть надходити пропозиції щодо планів діяльності та тем обговорення на засіданнях Ради.

За ухвалення статуту Координаційної Ради не голосували лише представники УПЦ Московського Патріархату та Вірменської Апостольської Церкви.
XS
SM
MD
LG