Доступність посилання

ТОП новини

Спілка платників податків Німеччини: торік пустили на вітер 30 мільярдів євро.


Надія Кандиба

Німеччина, 28 вересня 2005 - Німці народ заощадливий, але, як з’ясувалося, і вони “вміють” розбазарювати гроші – особливо, коли йдеться про державні кошти. У Берліні Спілка платників податків Німеччини представила свою чергову “чорну” книгу, в якій навела понад 100 прикладів неефективного використання державних грошей.

Деякі випадки з “чорної” книги, складеної Спілкою платників податків Німеччини, нагадують театр абсурду. На одній з річок у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн упродовж от вже ста років працює невелика гідроелектростанція. Екологічні норми ЄС, однак, вимагають, щоб риба мала змогу вільно пересуватися в річці і потрапляти на інший бік греблі.

Місцева влада вирішила створити таку можливість, побудувавши за півмільйона євро спеціальний перехід із труб, скручених у спіраль, по яких риба може долати шестиметрову висоту. Проблема полягає в тому, що у водоймищі, де закінчується труба, риба жити не може, оскільки цього не дозволяють умови, які там панують. За даними Спілки платників податків, торік подібним чином витратили на вітер загалом близько тридцяти мільярдів євро. Говорить Карл-Гайнц Деке, який очолює спілку:

“Ми виходимо з того, що обсяги неефективного використання коштів сягають 5% федерального державного бюджету. Для нас байдуже - йдеться про один євро або поять мільярдів. Ми вимагаємо рішучої боротьби з розбазарюванням грошей ”.

До речі, Спілка платників податків вказує також на успіхи своєї діяльності. Приклад – телеканал “German TV“, який фактично фінансувався з державної скарбниці. Після критики з боку спілки та Федеральної рахункової палати Бундестаг вирішив зупинити виплату дотацій на підтримку цього проекту. Але нові випадки розбазарювання коштів, які навів Карл-Гайнц Деке, зводять нанівець ефект, досягнутий за рахунок успіхів. Цього разу дісталося безпосередньо і федеральному уряду.

“Як приклад, можна назвати інформаційний буклет уряду на тему “План реформ-2010”. Цей буклет, обсягом у шість сторінок, обійшовся платникам податків у 525 тисячі 810 євро”, - сказав Деке. На його думку, в буклеті занадто мало інформації, натомість він переповнений рекламними гаслами.

Але й на земельному рівні часто не замислюються над питанням, куди витрачаються гроші. Федеральна земля Мекленбург-Передня Померанія, наприкад, має найгустішу мережу регіональних аеропортів, незважаючи на те, що там бракує пасажирів. З огляду на порожню державну скарбницю Спілка платників податків вимагає запровадити штрафні санкції проти причетних до розбазарювання коштів. “Їх слід карати так само, як і тих, хто ухиляється від сплати податків”, - сказав Деке.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG