Доступність посилання

ТОП новини

Економіка України: 84-те місце у світі за рейтингом конкурентоспроможності й перспективи визнання ринковою.


Кирило Булкін

Київ, 30 вересня 2005 р.

Кирило Булкін

Попереду України у рейтингу конкурентоспроможності виявилися не тільки Естонія - 20-та позиція, Литва - 43, Латвія - 44-та, але і Казахстан – 61, Азербайджан – 69, Росія – 75, Вірменія –79, Молдова – 82.

Чим пояснити такий невисокий показник України? Представник Президента України в уряді В.Лановий називає декілька чинників.

Володимир Лановий

Не пробудована внутрішня економіка, вона не реагує на зміни, виклики глобального світу, тому що внутрішні механізми дозволяли отримувати прибутки, нічого не вкладаючи, нічого не модернізуючи. На зовнішні ринки можна було поставляти будь-яку сировину і отримувати величезні ПДВ, і не піклуватися ні про яке виробництво. Третя обставина – це те, що економіка залишилася невільною, тому у таку невільну економіку не йдуть зовнішні бізнесмени, компанії, гроші, технології.

Кирило Булкін

Наслідки від низької конкурентоспроможності можуть бути невтішними. Ю.Полунєєв зазначає, що такий стан речей може зашкодити євроінтеграційним намірам України.

Юрій Полунєєв

Інтеграція в Європу – це, по-перше, високий ступінь конкурентоспроможності національної економіки, тому що Європа сьогодні приймає в свій клуб країни, які досягають певного рівня доходів на душу населення, певного рівня життя, певного рівня організації суспільного, політичного, економічного життя. Україна поки що не вписується в цей клуб, ці показники про це свідчать.

Кирило Булкін

Втім, майже одночасно з оприлюдненням рейтингу Світового економічного форуму пролунала оптимістична заява ЄС – Україні можуть надати статус країни з ринковою економікою ще до 1-го грудня цього року.

Президент Центру антикризових досліджень Я.Жаліло вважає, що це може покращити рейтинг конкурентоспроможності України, але лише деякою мірою.

Ярослав Жаліло

Коли щодо України будуть здійснюватися ті чи інші антидемпінгові позови це дозволить трошки інакше аналізувати ціноутворення в Україні. Можливо, це у чомусь може допомогти відстоювати інтереси українського бізнесу на зовнішніх ринках. Хоча взагалі навряд чи слід очікувати якогось такого прямого позитивного ефекту від того, що Україна буде визнана такою країною. Набагато важливіше, аби справді мали конкурентноспроможну економіку і конкурентноспроможних національних виробників.

Кирило Булкін

У поступі на цьому шляху багато що залежить від дій нового уряду, тому втішно звучить декларація прем’єр-міністра Ю.Єханурова про те, що головним завданням його уряду буде стабілізація економіки, що з реприватизацією в Україні покінчено, що приватна власність є недоторканною, і що його уряд сприятиме малому і середньому бізнесу.

Втім, добрі декларації лунали від кожного прем’єра. Якими будуть справи?
XS
SM
MD
LG