Доступність посилання

ТОП новини

"Репортери без кордонів" стурбовані нападом на автомобіль редактора "Папарацці": в фокусі знову син Ющенка.


Омар Арфуш
Мар`яна Драч, Тетяна Ярмощук

Прага, 30 вересня 2005 року - Син президента України Андрій Ющенко знову в центрі уваги громадськості. Міжнародна журналістська організація "Репортери без кордонів" занепокоєна нападом на автомобіль редактора журналу "Папарацці" Валіда Арфуша. Цей український журнал 30 вересня збирався опублікувати матеріали про відпочинок Андрія Ющенка в Туреччині.

У п`ятницю о 3-й годині ранку в самому центрі Києва, біля президентського секретаріату невідомі кинули вибухівку в авто Валіда Арфуша, редактор журналу знаменитостей “Папарацці”.

Удень він вилетів до Парижа, до свого брата Омара, видавця журналу. Омар Арфуш повідомив радіо "Свобода," що його брат боїться за своє життя. Ось як він розповідає про те, що сталося:

"У три години ранку в машині розбили скло і вкинули щось на зразок коктейлю Молотова . Всередині все згоріло. Ще один детонатор, який мав би вибухнути, не вибухнув, щось там не спрацювало."

Омар Аршуф пов`язує цей напад із тим, що журнал знову хотів розповісти читачам про Андрія Ющенка. В лютому журнал вже писав про Андрія і після цього, як каже видавець, йому прямо погрожував син президента. Омар Арфуш про інцидент ресторані "Декаданс" у Києві:

"Я сидів в ресторані зі своєю нареченою в Києві. Вечеряв. Підійшов до мене Андрій Ющенко сам. Зі мною говорив на ти. З ним були люди зі зброєю. Він мене тримав дуже боляче в руках і сказав: ще одна фотографія і ти зникаєш. Я сказав: це погроза. Він сміявся, подивився на хлопців. Вони відкрили пальто, а там була зброя. Я сказав: Ви розумієте, що це дуже серйозно, що ви робите? Розумій, це як хочеш, це не твоя країна."

Через деякий час журнал вирішив знову розповісти про життя Андрія Ющенка. Видавець пояснює це тим, що журнал кожного вересня готує номер про відпочинок відомих людей. А коли в редакцію надійшли фотографії турецького відпочинку Андрія, видавець дав добро на продовження теми. 22 вересня англомовне видання "Kyiv Post" повідомило, що топ-сторі чергового числа журналу "Папарацці" буде присвячено відпочинкові сина Президента в Туреччині. Після цього, за словами Омара Арфуша, на редакцію чинили тиск люди, наближені до Віктора Ющенка, серед яких радник президента. Прізвища видавець не назвав, наголосивши, що не хоче наживати собі зайвих ворогів. Омар Арфуш:

"Того ж дня як вийшов Kyiv Post, почилися дзвінки з Кабміну, люди з Адміністрації. Це все сталося, коли Ющенко вигнав Тимошенко і ми думали, що їм не до нас, ми ж шоу - бізнесом займаємося. І дуже впливова людина, близька до Ющенка і Андрюші, як він його називає, cказав: Юндрюша бачив в Кyiv Post, що Ви збираєтеся знову його на обкладинку ставити. Я знову Вам раджу по дружньому не робити цього. Ти уявляєш, якщо зараз такий матеріал вийде, Віктору Андрійовичу буде важко уряд формувати".

Омар Арфуш сказав, що спершу були м''які вмовляння, а потім тональність стала різкою. Що ж саме журнал хотів розповісти про відпочинок Андрія Ющенка в Туречичні? Про характер фото розповідає Омар Арфуш:

"Коли він вечеряв в ресторані готелю, інші клієнти не могли туди увійти. На фото його друзі обливають один одного шампанським, він літає на парашуті. На обкладинці журналу мало вийти фото, де Андрій Ющенко лежить на своїй дівчині. Вдягнені в купальник.

Ми не говоримо про політику. Це взагалі не критика його, ми говоримо про те, скільки коштує шампанське, скільки коштує його suite (номер готелю класу-люкс) і як він відпочивав."


Прокуратура Печерського району порушила кримінальну справу за фактом нападу на автомобіль редатора журналу "Папарацці" Валіда Аршуфа. Володимир Поліщук, начальник Центру громадських зв’язків столичної міліції в інтерв`ю радіо "Свобода:"

“Прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 296 ч.1 – хуліганські дії, проте можливо вона буде перекваліфікована. Зараз ведеться слідство. Коли буде проведена ретельна перевірка, можна буде говорити щось конкретно. Проте в журналу “Папарацці” можуть бути багато людей, яким не подобаються певні публікації."

У п`ятницю у прес-службі президента відмовлялися коментувати цю подію і порадили радіо "Свобода" звернутися особисто до прес-секретаря президента Ірини Геращенко. Сама пані Ірина сказала, що щойно повернулася до Києва і теж не може коментувати того, що сталося.

У зв''язку з нападом на автомобіль редактора журналу міжнародна журналістська організація "Репортери без кордонів" у п`ятницю нагадала Президентові Ющенку про його обіцянки захищати свободу слова. Представниця "Репортерів без кордонів" Паскаль Боннамур в інтерв''ю радіо "Свобода":

"Ми хотіли нагадати президентові, що він обіцяв стосовно свободи преси, коли його обирали в часи Помаранчевої революції. Звісно, він тоді закликав припинити цензуру, отож ми закликаємо його здійснити відповідні кроки і забезпечити, щоб тих, хто скоїв цей напад, знайшли і покарали. "

Ми також запитали в пані Боннамур, чи не зарано заявляти про політичний підтекст інциденту, який може виявитися простим хуліганством? "Розслідування триває і це правда, що деякі факти може, я повторюю лише може покажуть, що син президента задіяний в цьому, бо він вже залякував видавця журналу "Папарацці" ще до цього нападу, це було в березні. Ми не знаємо точно, але якщо він (Адрій Ющенко) задіяний у свавільних діях, то нам дуже сумно за свободу преси в Україні. Якщо це насправді так, звичайно."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG