Доступність посилання

ТОП новини

Партія Союз стає партією влади в Криму, але не хоче цього визнавати.


Володимир Притула

Симферополь, 3 жовтня 2005 - Як ми вже розповідали, в Криму сформований новий уряд автономії, названий коаліційним. До його складу увійшли представники як “помаранчевих”, так і “блакитних” політичних сил, в тому числі – партії “Союз”, яка досі вважалася проросійською. Сьогодні у Симферополі її лідери заявили про принципи на яких ця партія увійшла до складу нового уряду Анатолія Бурдюгова. Водночас, вони заявили, що не вважають “Союз” “партією влади”.

У новому кримському коаліційному уряді партія “Союз” офіційно отримала лише три портфелі – міністарств освіти і науки, аграрної політики та соціального захисту. Неофіційно – “союзівці” та їхній лідер в Криму Лев Міримський матимуть вплив ще на кількох кримських урядовців, в тому числі на віце-прем’єра Олену Асмолову, яка є членом маргінальної Комуністичної партії трудящих і депутатської групи “Союз” у Верховній Раді Криму.

Зустрічаючись у понеділок у Симферополі з місцевими журналістами, Лев Міримський заявив, що його однопартійці довго вагалися, чи входити до складу уряду Анатолія Бурдюгова, але вирішили, що йти треба: “Особисто я був проти того, щоб ми йшли в уряд, тому що розумію, що пів року – термін невеликий, але після тривалих суперечок вирішили взяти на себе відповідальність і делегувати своїх представників до кримського уряду. Причому, представники партії “Союз” взяли найпроблемніші міністерства – освіти і науки, аграрної політики та соціального захисту. Головне завдання представників “Союзу” в уряді – наші міністри мають запровадити таку систему, щоб усунути всі можливості корупції. Щоб вони були відкриті як для журналістів, так і для громадськості”.

На підтвердження цих слів його колега по партії, лідер депутатської групи “Союз” у кримському парламенті Володимир Кличников заявив про початок реалізації “Програми відкритості”, яку ініціює для кримського уряду партія “Союз”: “Програма відкритості це нова інформаційна політика у діяльності міністерств, які очолюють висуванці партії “Союз”. Її суть полягає у новому стандарті у стосунках між чиновниками цих міністерств і громадськістю”, - сказав Володимир Кличников. Він пояснив, що міністри будуть відкриті для преси і регулярно спілкуватимуться з мешканцями півострова за допомогою телебачення, а також створять спеціальні громадські палати для контролю за діяльністю чиновників.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, лідери партії “Союз” знову наголосили, що несуть політичну відповідальність лише за своїх міністрів. Каже Лев Міримський:“Якщо ми побачимо, що щось робиться не так, якщо знову будуватимуться якісь корупційні схеми, то ми однозначно вийдемо з цього уряду”, - заявив лідер кримської організації партії “Союз”. Лев Міримський також не хоче, щоб “Союз” називали “партією влади”: “Послухайте, я б не сказав, що ми партія влади. Ми партія, яка бере участь в уряді. Причому, ми ж не взяли економічні блоки, оскільки саме там основна корупція. А ми взяли соціально значимі напрямки”, - заявив Лев Міримський. А Володимир Кличников додав, що “партією влади” “Союз” стане уже після виборів 2006 року.

Тим часом місцеві спостерігачі звертають увагу на те, що раніше партія “Союз” в Криму декларувала свою опозиційність не тільки до київської і кримської влади, а й української державності взагалі, а також різко критикувала діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, називаючи його “бандитською структурою”. Тепер же “союзівці” увійшли до уряду, сформованого лідером фракції Народного союзу “Наша Україна”, і затвердженого Віктором Ющенком. І до цього ж уряду увійшли чотири висуванці Меджлісу, а його лідер Мустафа Джемілєв підписав Заяву про солідарну відповідальність за дії уряду Криму разом з лідером депутатської групи “Союз” Володимиром Кличниковим.
XS
SM
MD
LG