Доступність посилання

ТОП новини

Новий “Антилукашенка” – фізик.


Василь Зілгалов

Аляксандр Мілінкевіч
Прага, 3 жовтня 2005 – Єдиним кандидатом від білоруської опозиції, а відтак, головним суперником Аляксандра Лукашєнка на президентських виборах 2006 року в Білорусі буде також Аляксандра, але Мілінкевіч. Конгрес демократичних сил, який відбувся у Мінську, минулої неділі надав перевагу маловідомому 58-річному кандидату фізико-математичних наук з Гродна перед більш знаними лідерами білоруської опозиції.

Звичайно, що головним питанням для білоруської опозиції нині є реальне протистояння з режимом чинного президента. Тому не дивно, що організаторами Конгресу ще напередодні голосування було досягнуто угоди про підтримку єдиного кандидата, що буде обраний на цьому зібранні. Єдність опозиційних сил була досягнута не без труднощів. З чотирьох кандидатів, висунутих у неділю, Конгрес у Мінську вніс до списку голосування три, бо Станіслав Шушкевич, колишній голова Верховної Ради Білорусі і один з ініціаторів Біловезьких угод, зняв свою кандидатуру перед голосуванням під овації залу.

Після першого туру зійшов з дистанції лідер комуністів Сергій Калякін, який набрав всього 18,7 % голосів з понад 800 делегатів Конгресу. Голову об’єднаної громадянської партії Анатолія Лебедька підримали 32,2 % делегатів , а один з лідерів третього сектору, доцент – фізик, колишній заступник голови Гродненського міськвиконкому – Олександр Мілінкевич набрав 41,7 % голосів. І в другому турі Олександра Мілінкевича підтримали 399 делегатів Конгресу, а Анатолія Лебедька – 391.

Сам Мілінкевич вже в перебігу Конгресу в неділю встиг відповісти на запитання, чи можливе повторення в Білорусі досвіду українського Майдану. Ось що він сказав з цього приводу:

“Я не знаю в історії сучасної Європи прикладу, щоб не в демократичній, а диктаторській країні з допомогою виборів можна було законно змінити владу. Це неможливо. Влада не буде рахувати голоси, ми у цьому вже два рази впевнювалися. Тому весь час іде розмова про Майдан. Ми не погрожуємо революцією. Я взагалі вважаю, що в Україні не було революції. Бо революція відбувається тоді, коли змінюють конституцію, коли із зброєю виходять... там просто мирно вийшли люди, мирно відстояли, нікого не побили, нікому кров не пустили, просто відстояли своє людське право. Тому лякати революціями будуть, але це не революція, це повернення законів.

Ніхто не піде, як каже пропаганда, за якісь долари. Не ходять люди за долари на площі. Ми вступаємо не у вибори, ми не віримо у вибори, але ми використовуємо вибори для того, щоб провести нормальну політичну кампанію. Ми підемо до людей, ми будемо їм пояснювати ситуацію в країні, ми принесемо інформацію. З допомогою цього ми доведемо людям, що нас більшість, що ми не бидло врешті-решт, що нас неможливо поставити на коліна, у нас є гідність. І будемо намагатися переконати людей , що вони повинні йти на вибори. Коли вони переконаються, що їх укотре обдурили, принизили, тоді люди при нашій організованості можуть вийти на вулиці. Але коли не буде перемоги у головах людей, то ніхто й не вийде”.
Розуміючи всю важливість збереження єдності демократичних сил, Олександр Мілінкевич висловився так:

“Ми ще до Конгресу обговорювали голосування і прогнозували, що коли воно буде без значної переваги одного з кандидатів, то це буде створювати напруженість в коаліції. Це завжди так є. Анатолій фактично не програв, він має рівність голосів, різниця лише в кілька з них, що не робить різниці. І Шушкевич сказав, що від Анатолія багато залежить. Я буду так само з Анатолієм говорити, просити, як організувати його структури, що дуже важливо. Образа завжди перешкоджає але я сподіваюсь, що ми розуміємо нашу відповідальність. Величезна відповідальність на мені насамперед. Але й на всіх. Якщо ми не здамо цей іспит, то Білорусь втратить авторитет, свій демократичний імідж”.

Нинішній президент Білорусі напередодні назвав організаторів Конгресу “найбільш лютими ворогами нашої країни”. І наголосив , що “Захід і підконтрольна йому опозиція” готові до будь-яких деструктивних дій супроти Білорусі.

Нагадаємо, що Олександр Лукашенко є президентом Білорусі з 10 липня 1994 року. У вересні 2001 він вдруге переміг на виборах, а референдум 17 жовтня 2004 року, що вирішував право президента балотуватися втретє, був призначений і проведений з порушеннями Конституції і виборчого законодавства Білорусі. За роки боротьби з режимом Лукашенко зникло багато опонентів диктатора: Геннадій Карпенко, Юрій Захаренко, Віктор Гончар, Анатолій Красовський. Тому Олександр Мілінкевич сказав:

“Як у нормальної людини у мене є страх, але я його долаю і не боюсь найжорстокіших репресій”.

Сьогодні експерти розходяться в оцінках щодо можливої ролі нового лідера білоруської опозиції. Одні вважають його шанси “непоганими”, інші переконані, що влада буде мати перевагу, але не виключено, що в переддень виборів рейтинг Мілінкевича може значно “підскочити”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG