Доступність посилання

ТОП новини

Україна - джерело постачання мистецьких цінностей на Захід.


Галина Терещук

Львів, 4 жовтня 2005 - Невдовзі у Польщі створять музей врятованих історичних культурних цінностей, більшість з яких вивезена з України і конфіскована польськими митниками. Про це повідомив директор Львівської картинної галереї Борис Возницький. Щороку через український кордон незаконно вивозять понад 3 тисячі унікальних старовинних ікон. Їх конфіскують польські та німецькі митники. Відомі науковці, історики, письменники об єднались у Комітет захисту архівів та музеїв України, аби своїми публічними заявами унеможливлювати вивезення раритетів з терен України.

Відомих українців Ігоря Калинця, Бориса Возницького, Ярослав Дашкевича, Ярослава Ісаєвича, Мирослава Мариновича змусили об єднатись у комітет захисту факт викрадення фресок Бруно Шульца з Дрогобича і нещодавня львівська архівна справа. З історичного архіву пропали майже 500 унікальних документів. Зокрема, грамоти польських королів 15 століття, листи митрополита Андрея Шептицького. Перші крадіжки виявили взимку 2002 року, торік у грудні документи архіву продавались у Росії, знайшли їх і у польському місті Гданську. Польська сторона порушила кримінальну справу, а нещодавно її закрила. Відтак королівські грамоти ніхто не поверне в Україну, переконані науковці. За словами Ярослава Дашкевича, правоохоронні органи України не передали в Інтерпол списки крадених документів, відтак ними просто можуть торгувати.

Мирослав Маринович, віце -ректор Українського Католицького університету вважає:

“Я довгий час розраховував на здоровий глузд людей, які несли відповідальність за цю ситуацію, які розслідували справу. Але якщо вони нічого не роблять, своє слово має сказати львівська громада”.

Поет, відомий громадський діяч, колишній політв’язень Ігор Калинець досліджував документи історичного архіву і знає їхню цінність.

“Коли пропадає архівний документ, то це означає, що він пропав навіки. Його не можна буде ніде віднайти”.

З музеїв, архівів, галерей у світі крали завжди, але ситуація в Україні тривожить. Тут панує безвідповідальне ставлення до своєї спадщини. Про це зауважив директор Львівської картинної галереї Борис Возницький, оскільки ніхто ні за що не хоче відповідати. 14 років тому в картинній галереї вбили двох працівників, злочинці вкрали 3 унікальні картини, які вивезли за кордон. Досі справа не розслідувана.

“Я за те, щоб Україна була в об єднаній Європі. Але я боюсь - кордони будуть відкриті,і це все можна вивозити через безвідповідальність українців. Ми будемо мати ще більші проблеми з національною спадщиною”.

Перш аніж відкрити свої кордони, українська держава має навчитись берегти і захищати свою національну спадщину. Днями до Бориса Возницького з Петербурга зателефонував директор комісійної крамниці і повідомив, що їм привезли 2 дерев’яні скульптури Пінзеля, кожна заввишки 2 метри. З фотографії Борис Возницький побачив що, на щастя, це не твори видатного майстра, але ці 2 речі вивезені таки зі Львова, з костелу святого Мартина і вони перебувають на обліку пам’яток культури України…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG