Доступність посилання

ТОП новини

З поширенням СНІДу на Одещині боротимуться спільними зусиллями.


Петро Каландирець

Каплиця для хворих на СНІД в Одесі
Одеса, 4 жовтня 2005 - Нові форми взаємодії з міжнародними та регіональними громадськими організаціями”. Така була тема прес-конференції, яка була проведена 4 жовтня у приміщенні Одеської обласної державної адміністрації.

Одеська область належить до тих українських регіонів, які особливо уражені смертельним недугом. Величезна кількість ВІЛ- інфікованих та хворих на СНІД потребують негайної підтримки і вирішення багатьох проблем, пов’язаних з лікуванням, організацією побуту тощо. Сьогодні у регіоні відчули вже другу хвилю епідемії, коли кількість інфікованих стрімко зростає за рахунок випадкових сексуальних стосунків.

В Одеській області офіційно зареєстровані вже 19 тисяч ВІЛ-інфікованих, з яких дві тисячі - це хворі на СНІД. На думку представників різноманітних громадських неурядових організацій, враховуючи низький рівень виявлення ВІЛ-позитивних в Одеській області, вищезгадану цифру слід збільшити у вісім разів і тоді буде цілком реальна картина.

На прес-конференції наголошували, що подолання існуючих проблем неможливе без реальної участі усіх зацікавлених сторін: органів державної влади, місцевого самоуправління та неурядових організацій.

„Суспільство спільними зусиллями має брати участь у подоланні наслідків епідемії”, - сказав на зустрічі з журналістами Анатолій Каміннік.

Священик УАПЦ спілкується з американськими військовими, які допомагають ВІЛ інфікованим в Одесі
Розпорядженням голови Одеської обласної держадміністрації вже затвердили положення про обласну координаційну раду з питань попередження поширення ВІЛ інфекції – СНІДу”. Головою згаданої Ради став заступник голови обласної держадміністрації Володимир Куриленко.

До координаційної ради вже увійшли представники не лише органів влади, але і неурядових організацій. Сюди залучатимуть і представників різних християнських церков, які готові долучитися до процесу організації допомоги хворим на СНІД. Значну підтримку хворим на СНІД уже надають священики з Одесько-Балтської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви та капелани різних церков, які співпрацюють з Духовною Радою християнських конфесій. Зокрема, вже відкрита каплиця у Одеському обласному стаціонарі для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

На першому засіданні координаційної ради робота, спрямована на виконання цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції на 2005 – 2008 роки у районах і містах Одеської області, визнана недостатньою.

Згаданим рішенням голови районних державних адміністрацій і міськвиконкомів зобов’язані внести зміни до бюджету 2005 – 2006 років і передбачити закупівлю тест-систем для добровільного тестування на ВІЛ.

Одеса має значні ресурси для протидії поширенню ВІЛ /СНІДу. Нині тут плідно працюють десять сервісних неурядових організацій, які реалізують різноманітні проекти на підтримку інфікованих. Нині їхніми зусиллями утворена ініціативна група хворих на СНІД у Любашівському районі Одеської області. У містечку Іллічівськ реалізують проект зменшення шкоди від ін”єкційного вживання наркотиків.
XS
SM
MD
LG