Доступність посилання

ТОП новини

Посол Польщі Яцек Ключковський про досвід Польщі на шляху до ЄС.


Богдана Костюк

Яцек Ключковський
Київ, 4 жовтня 2005 - Від вересня цього року новим Послом Польщі в Україні є Яцек Ключковський – людина, яка об’їздила всю Україну, іноді по кілька десятків разів на рік відвідуючи Київ, Харків, Львів, Одесу чи Дніпропетровськ.

На посаді керівника дипломатичної місії Республіки Польщі Яцек Ключковський своїм завданням називає “передачу польського євроінтеграційного досвіду українській громаді”.

Богдана Костюк: Пане Ключковський, з чого саме, на Вашу думку, розпочався шлях Польщі до Європейського Союзу?

Яцек Ключковський: Я думаю, що початок для нас – це був початок уряду Тадеуша Мазовецького. Вересень 1989 року. Тоді деякі аналітики казали, що, імовірно, для Польщі є якийсь “третій шлях” розвитку – між соціалізмом “з людським обличчям” (Горбачовський соціалізм такий) та західним лібералізмом, чи то західними цінностями. Але пан Мазовецький відверто сказав: “Ми є демократична держава, з цього моменту ми починаємо жити за такими принципами. І це є єдиний шлях до ринку в економіці, до свободи у політичному плані”. І нам треба було не те що перебудувати державу, а створити зовсім нову державу. І це був той критичний момент, який ми зрозуміли всі: більшість політичних кіл, усі журналісти і суспільна думка. Всі зрозуміли, що починається нова епоха, і вона тісно пов’язана з європейським вибором. Потім нам треба було з’ясувати позиції та організувати цей шлях.

Богдана Костюк: Який досвід може знадобитись Україні за нинішніх обставин?

Яцек Ключковський: Дуже важливим нашим досвідом ( чи частиною його ) є те, що європейська інтеграція – це дуже конкретне завдання. Що це не є в ідеологічному плані – ну, от ми до Європи хочемо іти. Треба було знати, як працюють кошти, наприклад, європейських фондів. Як підвищити стандарти праці з цими коштами. Як організувати роботу місцевого самоврядування. Практично, це не було так, що європейська спільнота вимагала від нас, що нам треба якусь реформу зробити - але щоб працювати ефективно з Європою і розмовляти з нею результативно.

Треба було не тільки реформувати економіку, не тільки створити умови для політичної свободи – нам треба було дуже конкретно підійти до удосконалення законодавства, щоб наші урядовці будь-яких рівнів (урядовці, представники місцевого самоврядування) і люди, які працюють в економічній сфері, у фінансовій сфері, щоб вони змогли все зрозуміти. І це було набагато складніше, ніж нам видавалося. Ми навіть не уявляли, як далеко ми відійшли від тих європейських стандартів ефективної праці, ефективної організації.

Я думаю, що якраз цей досвід, ця справа стоять перед Україною. Я зустрічаюся багато з українськими політиками, але зараз європейський вибір України – це вибір у такому плані географічному, політичному. Залишилось багато дуже конкретної праці, щоб гармонізувати законодавство і щоб розуміти одне одного на практичному рівні. Час сприймати європейську інтеграцію як дуже практичне завдання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG