Доступність посилання

ТОП новини

Угорці будуть з новим урожаєм паприки і не тільки.


Василь Плоскіна

Угорщина, 6 жовтня 2005 – Селекціонери з південноугорського міста Калоча вивели новий сорт червоної гострої паприки, яка вміщує втричі більше вітану С, ніж звичайні сорти, і практично не піддається рослинним хворобам. Тим часом фермери завершують збір урожаю цьогорічного перцю, на який з нетерпінням чекають споживачі, адже торік торгові експерти Євросоюзу забракували велику партію меленої червоної паприки з Угорщини через підробки.

Нові сорти отримали в столиці папричного краю назви Калоран, Калдум, Калмар і Калоуз (Пірат), причому кожний містить у першому складі ключові літери міста Калоча – своєрідну данину патріотів рідного краю. Нові різновиди гострого перцю з’явились внаслідок копіткої десятилітньої роботи місцевих овочеводів-селекціонерів, які ставили перед собою завдання вивести хворобостійкі культури. На контрольних ділянках поля різниця між новим і старим сортом впадає у вічі одразу. Нові культури мають здорові зелені листя й гарні великі плоди, причому ці рослини ні разу не обробляли хімікатами. Йожеф Капітань, науковий керівник проекту, зокрема, сказав з цього приводу:

- Ці кущі зберегли в цілості всю корону а також так звану асиміляційну частину рослини. Нові сорти мають властивість протистояти цілому набору звичайних захворювань, які трапляються на відкритих територіях їхньої природньої вегетації, - повідомив він.

Цього року через часті дощі на плантаціях червоної паприки в області Бач-Кішкун місцеві овочеводи мали багато клопоту з фітофторозом, який вразив рослини. Через це селянам довелося додатково обприскувати поля, щоб вберегти цьогорічний урожай паприки. З новими сортами перцю фермери сподіваються заощадити гроші та й урожай плодів буде набагато вищим, вважає Янош Термер, власник однієї з плантацій, і додає:

- Для нас це означає додатковий доход навіть у тому випадку, коли погодні умови виявляться такими несприятливими для вирощування паприки, як упродовж минулих років.

Біологи з Калочі пишаються тим, що нововиведені сорти вдалося отримати звичайним селективним шляхом, а не внаслідок маніпуляцій з рослинними генами. За цю роботу вони отримали кваліфікаційний державний сертифікат, який свідчить про те, що нові культури не шкодять здоров’ю людини та екології. До речі, стіл пересічного угорця дуже рідко обходиться без гострої, ба навіть лютої на смак паприки у сирому, маринованому, сушеному чи меленому виді. Це все одно, що для українців буряк чи часник до борщу, або сметана до вареників. Однак минулого року санепідемстанція заборонила місцевим крамницям продавати велику партію паприки, в якій було виявлено домішки шкідливих фарбників і навіть товчену цеглу. Кілька великих оптових підприємств Угорщини сплатили Євросоюзу великі грошові штрафи за обман покупців.
XS
SM
MD
LG