Доступність посилання

ТОП новини

Протест проти атомної енергетики.


Богдана Костюк

5-го жовтня представники українських та американських екологічних організацій провели пікетування Кабінету міністрів України під гаслами “НІ – атомним реакторам! ТАК – енергозбереженню!”. Це була перша у цьому році акція, спрямована проти ядерної складової енергетичної концепції нової української влади, стверджують організатори пікетування.

(звуки барабанів)

Барабани Помаранчевої революції передали естафету “колегам” з Національного екологічного центру України та екологічним організаціям з різних регіонів України.

Самі учасники акції свій вихід на вулицю пояснюють так (Юрій Урбанський – Національний екоцентр України):

“У травні цього року було оголошено, що збираються збудувати ще 11 нових атомних реакторів. Ми вважаємо це абсолютним безглуздям. У нас і від існуючих станцій уже зараз утворюються чимало проблем. Ми очікуємо, що ці проблеми будуть лише накопичуватись. І не помітно, щоб уряд вживав заходів для вирішення цих проблем. А це проблеми працюючих реакторів, це проблеми поводження з відпрацьованим паливом, це проблеми радіоактивних відходів, це проблеми впливу на навколишнє середовище. І не варто забувати: наближається двадцята річниця Чорнобильської катастрофи. Чорнобиль довів усьому світу, що атом мирним не буває”.

Ганна Анісімова – президент всеукраїнської громадської організації “МАМИ 86”:

“Урядом опрацьовується програма розвитку паливно-енергетичного комплексу України до 2030 року, в якій найбільше уваги приділяється розвиткові атомної енергетики як галузі та будівництву нових реакторів. Нас не спитали, чи ми того хочемо, порушивши закони України”.

За словами Ганни, такі важливі питання, як побудова нових атомних енергоблоків, влада повинна узгоджувати з громадськістю – що передбачає і міжнародна Охруська конвенція, ратифікована ВР України. З цим згоден видавець часопису “Зелена енергетика” Андрій Конєчєнков:

“Не розумію нашу державу! Весь світ розвиває відновлювану енергетику. Німеччина щорічно вводить 3,5 тисяч мегават тільки вітроагрегатів. Усі нафтові компанії – “Shell”, “British Petoleum” – є лідерами фотоелектичної промисловості. А Україна чомусь знову обирає не той шлях, який треба, вона не думає про майбутнє. Жодна країна досі не вирішила питання із захороненням радіоактивних відходів. І не може вирішити! Тому вважаю, що розвиток енергозбереження, відновлюваних джерел енергії – це єдиний шлях для України, який може вивести Україну і з економічної, і з політичної кризи”.

Правник, голова Громадського комітету національної безпеки Олексій Толкачов вважає, що побудова нових атомних реакторів збільшить залежність України від Російської Федерації: саме звідти імпортується ядерне паливо.

“В енергетичній програмі України закладена добудова 11-ти нових ядерних енергоблоків. Тобто, у додаток до тих, які вже є, ми будемо мати практично у кожній області по одному реактору. А чи потрібна така енергетична стратегія Україні? Відповідь екологів – ні. Наш Комітет підтримує цю акцію, тому що вважаємо: з точки зору національних стратегічних інтересів будівництво нових ядерних енергоблоків недоцільне. Потрібно не збільшувати енерговиробництво, а треба ефективніше використовувати електроенергію. Енергоефективність – це найслабкіша ланка в українській енергетиці і її треба розвивати, а не будувати нові енергетичні потужності”.

Зустріч з екологами представника уряду Володимира Замотова закінчилась гучними дискусіями, оскільки громадськість не розділяє позицію уряду:

“Референдум в законодательстве не предусмотрен. Решение принималось еще в СССР по строительству Хмельницкой АЕС.

Давайте вернемся в Советский Союз!”


Пікетування Кабінету міністрів України закінчилося підписанням звернення до вищих керівників держави –екологічні і правозахисні організації вимагають припинити будівництво нових атомних реакторів і розробити енергетичну концепцію України відповідно до вимог часу, з урахуванням міжнародного законодавства і чинної Конституції, які гарантують людині життя у безпечному довкіллі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG