Доступність посилання

ТОП новини

Брюссель хоче знати більше про хід реформ і розслідування корупційних справ в Україні – інтерв`ю з комісаром ЄС Бенітою Ферреро-Вальднер.


Славко Волинський


Брюссель, 5 жовтня 2005 року - Юрій Єхануров завтра розпочне свій перший офіційний європейський візит до Бельгії. Що можна очікувати від зустрічей українського прем’єра з керівниками Європейського Союзу? Які теми будуть порушені на зустрічах? На це запитання радіо “Свобода” відповідає Комісар ЄС з питань зовнішньої політики і європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер:

"Що обговорюватиметься під час цього візиту? Всі аспекти Плану дій, бо як ви знаєте, ми проведемо важливу зустріч в Україні (ймовірно в грудні), це буде зустріч президента з комісією ЄС та Хав’єром Соланою. Я вважаю, що дуже важливо дискутувати все, що відбувається. Комісія отримала мандат на проведення переговорів про спрощений візовий режим з Україною, ми розпочнемо переговори з цього питання після саміту. Це буде одне з питань. І, звичайно, президент (Європейської комісії) буде хотіти знати про ситуацію в Україні. Я мушу сказати, що уряди змінюються, це нормальна демократична еволюція. Це стається у всіх країнах, але, звісно, ми хотіли б знати про хід реформ, про розслідування корупційних справ тощо ".

Завтра пані Ферреро Вальднер їде до Молдови, де 7 жовтня на кордоні з Україною має відкрити Прикордонну місію Європейської Комісії. Місія буде спрямована на попередження торгівлі людьми, контрабанди товарів та розповсюдження зброї. Таким чином офіційний Брюссель відреагував на запрошення України. Комісар ЄС Ферреро-Вальднер в інтерв''ю радіо "Свобода" говорить докладніше про цей проект:

"Щодо Молдови та України, я підпишу меморандум про взаєморозуміння на кордоні між Молдовою та Україною, щоб створити місію підтримки кордону. Це дуже важливо, бо є конкретним результатом українських пропозицій щодо прикордонної та митної українсько-молдовської співпраці. Ми проведемо тренінг персоналу, ми надаватимемо їм поради. Гадаю, що дуже важливо показати, що цей кордон у майбутньому буде значно прозорішим. Ви знаєте, що на цьому кордоні займаються контрабандою та іншими нелегальними діями. Ця місія - це також перший крок у врегулюванні придністровської проблеми. Я з задоволенням туди поїду і дякую президентові Ющенку за його план".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG