Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер і Володимир Путін про боротьбу з тероризмом та інше.


Василь Зілгалов

Прага, 5 жовтня 2005 – У середу в британській столиці в рамках саміту Росія – ЄС відбувалися переговори між російським президентом Владіміром Путіним і британським прем’єром Тоні Блером. Серед іншого йшлося про російсько-британські торгові стосунки, а також про антитерористичні заходи двох країн та інші проблеми двосторонніх відносин. Спостерігачі відзначають, що російський президент став першим зарубіжним лідером, котрий відвідав британський державний антитерористичний центр “Кобра”.

Ще у вівторок, на початку саміту Росія – Європейський Союз у Лондоні, російський президент висловив оптимізм з приводу російсько-британських торгових стосунків і нагадав, що товарообіг між двома країнами сягнув минулого року понад 9 мільярдів доларів США, що на 43 % більше аніж у 2003 році. Ясно, що британська сторона висловлюється за посилення двосторонньої співпраці в енергетичній галузі і у середу предметом переговорів лідерів двох країн був проект газопроводу через Північ Європи і Балтійське море у напрямку Західної Європи через Німеччину. Ще у вівторок Володимир Путін наголосив з цього приводу:

“Ми ухвалили для себе стратегічне рішення – допустити європейських партнерів до добування газу на території Росії. Вони пішли нам на зустріч і вирішили допустити нас у свої мережі розподілу, включно з електромережами. А разом ми маємо намір здійснювати величезні інфраструктурні проекти, включно з будівництвом Північно - Європейського газопроводу. Разом європейці будуть контролювати все – від видобутку до кінцевого споживача, і ми будемо в цьому брати участь. Це створюватиме абсолютно нову ситуацію. Так що слух про можливу втрату Європою енергетичної незалежності дуже перебільшений”.

У середу Володимир Путін і Тоні Блер також обговорювали проблеми координації співпраці у боротьбі з тероризмом. Під час відвідин анти-терористичного лондонського комплексу “Кобра” уточнювалися особливості обміну інформацією щодо антитерористичних заходів двох сторін, також відзначалося, що “особливо важливою є співпраця між службами безпеки”. Пізніше на спільній прес-конференції двох глав Володимир Путін сказав:

“Ми обидва розуміємо глобальні загрози сьогоднішнього дня, включно із загрозою тероризму. Російська сторона надзвичайно задоволена і результатом, і перебігом наших зустрічей. І, звичайно, ми вдячні за таку відкритість з британського боку, і в таких делікатних питаннях, за ту відкритість, яку ми тільки тепер щойно побачили при обговоренні спільних заходів щодо боротьби з терором”.

А Тоні Блер зі свого боку наголосив:

“Росія і російський народ, так як Британія і британський народ, розуміють загрози, перед якими ставить в глобальному плані тероризм, і ми поділяємо ті ж настрої, що характеризують нашу невідступну боротьбу супроти нього”.

На переговорах у Лондоні сторони заторкнули такі гострі теми, як російську підтримку Узбекистанові щодо андижанського кровопролиття, а також розходження щодо іранської ядерної програми. Зокрема, заступник директора московського Інституту США – Канада Віктор Кременюк оприлюднив російську позицію щодо Іранської ядерної програми:

“Ми не бажаємо, щоб будь-хто втручався у наші стосунки з Іраном у ядерній галузі. Ми підписали з Іраном угоди, ми надаємо їм допомогу у розвитку їхньої ядерної програми, це дуже важливо, тому що у нас не залишилося ніяких ринків, і все, що ми робимо у цій галузі, це все у рамках існуючих угод”.

Нагадаємо, що Росія не лише бере безпосередню участь у ядерній програмі Тегерану, але й разом з Китаєм заперечує щодо винесення іранського ядерного питання на Раду Безпеки ООН.

Серед іншого відзначимо, що під час британсько-російських переговорів Москва не приховувала свого невдоволення тим, що Великобританія відмовляється видавати їй одного з лідерів чеченських сепаратистів Ахмеда Закаєва, котрий отримав політичний притулок у Лондоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG