Доступність посилання

ТОП новини

На кордоні України з Молдовою скоро будуть спостерігачі ЄС.


Петро Каландирець

7 жовтня 2005 року - На кордоні України і Молдови скоро з''являться спостерігачі Європейського Союзу. Комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Ферраро-Вальднер сьогодні на кордоні Молдови відкрила місію, яка допомагатиме патрулювати кордон. Угоду також підписали міністри закордонних справ України і Молдови – Борис Тарасюк і Андрей Стратан.

Місія Європейської Комісії у складі 65 осіб має розпочати роботу 1 грудня. Її завдання – попереджувати торгівлю людьми, контрабанду товарів та розповсюдження зброї. Представники ЄС надаватимуть консультації та проводитимуть тренінги, щоб покращити роботу прикордонних і митних служб України та Молдови. Крім цього, єесівці матимуть право й самі без попередження контролювати роботу українських і молдовських служб. Як очікують, така співпраця також створить необхідний клімат для урегулювання конфлікту в Придністров”ї. Мандат розрахований на два роки з можливістю продовження.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк переконаний, що підписавши Меморандум, Україна демонструє свою відкритість і готовність покласти край процвітанню контрабанди. Борис Тарасюк: „Українській владі немає що приховувати стосовно подій на кордоні. З одного боку посилюється контроль на українсько-молдовському кордоні, а з іншого – зміцнюється співпраця між Україною і ЄС. Все це лягає у контекст наших європейських прагнень. Мова йде про прагнення України до членства у Європейського Союзу”.

За словами Бориса Тарасюка, "дахом "для контрабандистів була попередня українська влада.

Вартість цього проекту для Європейського Союзу – 7 мільйонів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG