Доступність посилання

ТОП новини

Діла промовляють більше ніж слова, каже генсек НАТО про Україну.


Славко Волинський

Брюссель, 7 жовтня 2005 р - Полiтика вiдчинених дверей НАТО стосовно України зберiгається, але темпи iнтеграцiї залежать виключно вiд результатiв українських реформ. Таку заяву зробив Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схефер під час сьогоднішнього засідання комісісії Україна – НАТО, в якому взяв участь новий прем''єр-міністр України.

Під час засідання комісії Україна- НАТО сторони обговорили наслідки нещодавньої політичної кризи в Україні і її нинішні зовнішньополітичні пріоритети. Як повідомив для радіо "Свобода" високопоставлений чиновник Міністерства оборони України, який побажав бути неназваним, посли Північноатлантичної ради НАТО поцікавились, як український уряд перекриє дефіцит бюджету збройних сил України. Дефіцит складає 2 мільярди доларів. Із такими дірками в бюджеті , вважають декотрі експерти НАТО, реформувати Збройні сили України досить складно.

У відповідь прем`єр Юрій Єхануров пообіцяв НАТО, що Україна знайде кошти вже в цьому році, щоб вирішити фінансову проблему. На додаток український прем”єр подякував НАТО за створення натівського трастового фонду, призначеного для оновлення амуніції українського війська. Для кращої взаємодіїї України з НАТО, Юрій Єхануров заявив, що Україна найближчим часом матиме окремого посла при альянсі. Дотепер цю функцію за сумісництвом виконував посол України в державах Бенілюксу.

Після засідання комісії Україна-НАТО Юрій Єхануров та Генеральний секретар альянсуЯаап де Хооп Схеффер зустрілися з журналістами. На запитання кореспондента радіо "Свобода," коли НАТО запросить Україну до своїх лав, генсек альянсу відповів: "Все залежить від України, як вона впорається із реформуванням суспільства в усіх сферах життя". Діла промовляють більше, ніж слова, наголосив Схеффер, таким чином закликаючи українську владу більше робити, а не говорити про вступ до євроатлантичних структур.

Тим часом, за даними поінформованих джерел, Сполучені Штати закликали своїх партнерів по НАТО прискорити вступ України до Альянсу. За цими даними, це може статися в 2008-му році. Швидкість просування України до членства в альянсі залежатиме від того, як в Україні проведуть парламентські вибори і як боротимуться з корупцією, наголошують спостерігачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG