Доступність посилання

ТОП новини

Фонд Бертельсманна: світ став демократичнішим.


Надія Кандиба

Німеччина, 7 жовтня 2005 - Якщо вірити експертам німецького Фонду Бертельсманна, то за останні два роки світ став дещо демократичнішим. На цьому наголошується в дослідженні “Трансформаційний індекс - 2006”, яке науковці представили в Берліні. Вивчивши політичну та економічну ситуацію в 119 країнах, що розвиваються, у вісімнадцяти з них експерти помітили відчутні зрушення на краще. Особливу увагу науковці звернули на Україну.

Індекс, який публікується вже вдруге, намагається дати оцінку передусім політичним та економічним досягненням процесу реформ у країнах, що розвиваються, а також у державах з перехідною економікою. Як наголошують автори дослідження, вирішальним для економічних успіхів є проведення ефективної державної політики. За рівнем свого розвитку серед 119 країн Україна цього разу опинилася на 32-му місці, піднявшись на вісім сходинок у порівнянні з 2003-м роком. Говорить Олаф Гілленбрандт, науковий співробітник Фонду Бертельсманна.

“Останні події продемонстрували, що Україна досягла неабияких успіхів у таких питаннях як розбудова правової держави, забезпечення свободи слова та дотримання права на проведення демонстрацій. Останні президентські вибори відбулися значно демократичніше, ніж попередні голосування. Такі тенденції сприяли тому, що Україна в нашому індексі зробила великий стрибок вперед”, - сказав Олаф Гілленбрандт.

За його словами, Україна має непогані шанси згодом перетворитися на справді демократичну країну з ринковою економікою. Німецькі експерти, однак, поки що утрималися від якоїсь глобальної оцінки діяльності нової влади. Як наголосив Олаф Гілленбрандт, для цього пройшло ще занадто мало часу. Крім того, дані для дослідження збиралися у лютому цього року. Незважаючи на те, що німецький Фонд Бертельсманна публікує свій “Трансформаційний індекс” кожний другий рік, експерти мають намір зробити у випадку з Україною виняток:

“Щодо України, а також ще кількох країн ми проведемо додаткові дослідження. Особливо у випадку з Україною цікаво вже через рік підбити проміжні підсумки”, - сказав Олаф Гілленбрандт.

До речі, крім України помітного успіху в демократичному розвитку на даному етапі досягли також Грузія, Сьєрра-Леоне та Мадагскар. Погіршала ситуація в Росії, Еквадорі та Сербії-Чорногорії. Перше ж місце в “Трансформаційному індексу-2006” посіла острівна держава Маврикій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG