Доступність посилання

ТОП новини

Індустріяльний союз Донбасу став власником польської Гути Ченстохова.


Роман Крик

Варшава, 10 жовтня 2005 - Найбільша українська інвестиція до польської економіки! Після дворічної тяганини “Індустріяльний союз Донбасу” став офіційно власником польської Гути Ченстохова. У Польщі кажуть, що це був один з найдраматичніших приватизаційних процесів, оскільки український інвестор запекло боровся з потужною міжнародною корпорацією Мітталь Стіль, яка, на додачу, мала підтримку у польському уряді.

Приватизаційний договір у справі набуття “Індустріяльним союзом Донбасу” польського металургійного заводу, Гута Ченстохова, було підписано ще восьмого липня. Проте для того, щоб завершити всі процедури український інвестор мусив отримати згоду з боку Антимонопольного Комітету. Це сталося тільки під кінець минулого тижня. Останньою процедурною ланкою була необхідність вплатити на рахунок польської державної казни близько 400 мільйонів доларів – саме стільки Польща зажадала за свій пай в Гуті Ченстохова. Тепер, коли гроші було уже заплачено, “Індустріяльний союз Донбасу” офіційно став власником польського заводу та усіх його дочірніх підприємств.

Коли говорити про інвестиційні зобов’язання, то український інвестор упродовж семи найближчих років має інвестувати щонайменше 400 мільйонів доларів, а також виплатити п’яти тисячам робітників Гути Ченстохова приватизаційні бонуси.

Це найбільша українська інвестиція в польську економіку з часів здобуття Україною незалежності.

Варто наголосити, що процес приватизації тривав понад два роки. Весною минулого року не обійшлося навіть без гучного міжнародного скандалу. Саме тоді, польський віце-міністр Анджей Шараварскі, не зважаючи на рішення приватизаційної комісії, виключне право на набуття Гути Ченстохова передав групі “Міттель Стіль”. Згодом виявилося, що це було чисто політичне рішення, а преса не виключала, що може йтися про потужний хабар. Однак, коли після цього спалахнув скандал, приватизаційний процес розпочали фактично з чистого аркуша.

Українського інвестора підтримала профспілка з п’яти тисяч робітників Гути Ченстохова. Профспілки виходили з того, що приватизаційний проект Індустріального Союзу Донбасу - найбільш вигідний для заводу та з погляду інтересів робітників.

Найближчими днями останні процедурні питання має бути вирішено у справі приватизації автомобільного заводу у Варшаві. Його набув відомий український концерн “Автобаз”.

Це перші і дуже потужні українські інвестиції в польську економіку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG