Доступність посилання

ТОП новини

ЄС підтримує пропозицію України демократизувати Придністров’я, але спершу хоче зупинити контрабанду.


Славко Волинський


Брюссель, 10 жовтня 2005 – Вислів про те, що “Придністров’я є чорною дірою на європейському континенті”, вже став крилатим серед чиновників офіційних установ Європейського Союзу. Через українсько-придністровський кордон пролягають, як стверджують експерти, десятки шляхів, котрими перевозиться велика кількість контрабандних товарів. Тому представників ЄС турбує не те, що вони знають про Придністров’я, а те, що їм іще невідомо про цю самопроголошену республіку, і, зокрема, про роль офіційного керівництва Придністров’я у сприянні розвиткові контрабанди в реґіоні. Тому на придністровській ділянці українсько-молдавського кордону працюватиме 50 спостерігачів від Європейського Союзу.

Тему боротьби з контрабандою, яка процвітає на кордоні між Україною й невизнаним Придністров’ям, офіційний Брюссель порушив іще два роки тому. Однак конкретних і ефективних проектів, щоб покласти край цьому злу, тоді ще не було - заявляв Верховний представник ЄС у справах зовнішньої політики і політики безпеки Хав’єр Солана. У зв’язку з цим Рада міністрів ЄС зобов’язала Європейську Комісію глибше вивчити цю проблему і знайти разом з Україною та Молдовою шляхи боротьби з контрабандою на кордоні між Придністров’ям і Україною.

Перші результати пошуків цих шляхів увінчались підписанням минулої п’ятниці на цьому кордоні меморандуму про взаєморозуміння. Під меморандумом поставили свої підписи міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, його молдавський колега Андрей Стратан і комісар ЄС у справах зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер.

Під час церемонії підписання тристороннього документу Беніта Ферреро Вальднер сказала: “Ми розташуємо низку мобільних груп із приблизно 50 прикордонників і митників із країн – членів ЄС на найважливіших місцях уздовж усього кордону, включно з придністровською дільницею. Ці експерти без попередження відвідуватимуть будь-які місця на молдавсько-українському кордоні”.

А міністр закордонних справ Молдови Андрей Стратан наголосив, що проблема Придністров’я – це проблема цілого континенту. Адже в Придністров’ї зосереджена велика кількість зброї, яка нелегальним шляхом вивозиться в гарячі точки світу. Не краще становище і з наркотранзитом, нагадав Анрей Стратан: “Ми впевнені, що втілення цього плану дасть змогу зупинити всю контрабанду – торгівлю людьми, незаконне пересування наркотиків і зброї, що відбувається по всій придністровській ділянці молдавсько-українського кордону”.

Офіційні представники України сказали для “Радіо Свобода”, що контрабандними шляхами курсують не лише зброя і наркотики, але й м’ясо, алкогольні та тютюнові вироби, цукор, овочі й фрукти. Механізм контрабандних оборудок, кажуть декотрі експерти, нескладний. Через одеський порт імпортний товар транзитом ввозиться на територію Придністров’я. А далі вже контрабандою, без сплати мита, повертається в Україну чи дістається в інші європейські держави.

Одним із невід’ємних елементів у розв’язанні придністровської проблеми, вважають представники Євросоюзу, є демократизація суспільства у Придністров’ї. Ось що з цього приводу сказав представник ЄС у Молдові Адріян Якобовіц де Сеґет: “Гадаю, одне з наших найважливіших завдань – це, як каже Україна, демократизація Придністров’я, тобто, там мають відбутися вільні й чесні вибори в західному розумінні цих слів. І, думаю, разом із Україною (і, сподіваюся, і з Росією) ми на наших семисторонніх переговорах за участі й Сполучених Штатів спробуємо досягти цього”.

Мабуть, варто зауважити також, що майже тридцять урядовців Придністров’я оголошені в країнах ЄС “персонами нон-ґрата”. Для них і членів їхніх сімей заборонена видача віз для в’їзду на терени ЄС. Такої ж заборони дотримуються і США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG