Доступність посилання

ТОП новини

Борис Нємцов про майбутнє Тимошенко, свої будівельні плани в Україні, гроші Березовського і потенцію Путіна.


Мар’яна Драч

nemtsov.ru
Прага, 10 жовтня 2005 р. - Як радник президента України Борис Нємцов чи не найбільше проявив себе тим, що різко і публічно критикував діяльність уряду Юлії Тимошенко. У червні Верховна Рада навіть закликала президента України звільнити російського політика із цієї посади за "втручання у внутрішні справи України". Віктор Ющенко врешті звільнив не Бориса Нємцова, а свою соратницю з Майдану. Юлія Тимошенко на закиди Бориса Нємцова в інтерв`ю одній російські газеті нещодавно відповіла: "Люди, які залишилися на узбіччі політики у власній державі, хочуть доторкнутися до чогось великого будь-яким місцем". Як Борис Нємцов нині оцінює економічні процеси в Україні? Про це та інше він розповів радіо "Свобода" в кулуарах празького "Форуму-2000." Борис Нємцов

Я дійсно критикував уряд Тимошенко, але не тому, що мені Юлія Володимирівна не подобається (вона людина безумовно талановита, яскрава, харизматична і сильна,) а тому що за сім місяців її роботи українська економіка повністю зруйнована. Починалося зі зростання у 12%, за 7 місяців країна увійшла в кризу - промисловий спад, спад валового внутрішнього продукту і скорочення інвестицій - увага, у 12 разів! Тому новий уряд Єханурова стикається з дуже серйозними економічними кризовими явищами.

Мар`яна Драч

Що ви пропонуєте?

Борис Нємцов

Перше. Потрібно повернути довіру інвесторів, бо гроші з країни йдуть і ніхто в країну не вкладає. Тому потрібно припинити вахканалію з перерозподілом майна, яка за допомогою Юлії Володимирівни почалася. А це як джин із пляшки. Його легко випустити, але його дуже важко назад у пляшку повернути. Тому потрібно заспокоїти інвесторів, повернути довіру.

Друге. Потрібно припинити популістське і шкідливе втручання в економіку. Коли фіксуються ціни на продукти і ці продукти зникають. А так було з м''ясом, цукром, бензином. Потрібно, щоб працював конкуретний ринок. Крім цього, потрібно подолати дефіцит бюджету, популістського бюджету, який ухвалював уряд Тимошенко і все це потрібно зробити в період передвиборчої кампанії.

Мар`яна Драч

Президент України нещодавно пообіцяв, що до Нового року уряд зможе поліпшити економічну показники. Ви у це вірите?

Борис Нємцов

Це дуже важке завдання. Але Єхануров тямущий, професійний прем''єр, який, на щастя, не страждає популізмом. Він член команди Ющенка, розуміє, як працює економіка, і якщо йому дадуть працювати, я підкреслюю, дадуть...

Мар`яна Драч

А хто може не дати?

Борис Нємцов

Тимошенко. Тому що для неї чим гірша ситуація, тим краще. Якщо в країні криза, то в неї є шанс виграти вибори і навпаки, якщо кризу подолали, то в неї шансів нема.

Мар`яна Драч

Коментуючи ситуацію в Україні у травні, Ви сказали таке: "Ющенко і Тимошенко розуміють, що якщо їхній тандем поховають, то ніхто з них не зможе виграти вибори" .Тепер після відставки уряду Ющенко і Тимошенко протягують один одному руки, але ... Борис Нємцов

Головне, щоб поки вони один одному протягують руки, щоб країна не протягнула ноги.

Мар`яна Драч

Отже, тандему немає, як це вплине на результати виборів?

Борис Нємцов

Важко робити прогнози, тим більше, що в березні тільки вибори. Але в мене є відчуття, що жодна політична сила більшості не отримає, жодна. І в березні ми отримаємо ситуацію, як зараз у Німеччині, коли ні ХДС з ХСС, ні соціал-демократи не мають більшості...

Мар`яна Драч

А Ви чули останні новини з Німеччини, там пані Меркель буде канцлером, може, і в Україні жінка до влади прийде?

Борис Нємцов

Знаємо ми всі новини з Німеччини. Я просто кажу, що цілком можливо, що будуть несподівані коаліції. Я можу лише одне сказати: якщо Юлія Володимирівна буде прем''єром, державу очікують великі і дуже негативні зміни. Я розумію, що говорити про популярного політика таке небезпечно, але у мене жодних політичних амбіцій в Уrраїні немає і є привілей говорити правду.

Мар`яна Драч

Може у Вас немає політичних амбіцій, але крім посади радника Віктора Ющенка, Ви ще є головою ради директорів концерну "Нафтовий." Як зараз просуваються проекти цього російського концерну в Україні?

Борис Нємцов

Ми жодного стосунку до нафти не маємо. У нас лише назва залишилася нафтова, а компанія займається виключно будівництвом, будівельним бізнесом. У нас немає жодного проекту в Україні. Але ми б хотіли займатися будівництвом житла, це правда. Я дуже сподіваюся, що будівництво житла до конфлікту інтересів призводити не буде, бо справа ця дуже корисна і навряд чи моя посада як радника сильно допоможе, чи нашкодить цьому питанню Але ми не займаємося поставками нафти, нафтопродуктів і загалом не займаємося жодною нафтовою і газовою промисловістю.

nemtsov.ru
Мар`яна Драч

Ви займалися енергетикою, коли були віце-прем''єром російського уряду. Зараз в Україні розслідують діяльність компанії Рос-Укр-Енерго, яка є посередником у поставках туркменського газу в Україну. Є підозра, що до тіньових схем причетний кримінальний світ, такі постаті як Семен Могилевич, говорять про масштабну корупцію. Вас це непокоїть?

Борис Нємцов

Я радий, що таке розслідування триває. Я взагалі вважаю, що без громадського контролю за владою і зокрема за державними компаніями, які постачають газ, будуть краcти безкінечно. Але я не хотів би передбачати результати такого розслідування.

Мар`яна Драч

Ще до того як будуть результати, постає питання, для чого мати посередника для таких поставок, адже державні компанії можуть домовлятися прямо, про це говорять експерти.

Борис Нємцов

Як правило, посередники беруть гроші за свою роботу. Якщо можна від них позбутися , треба позбутися. Деколи цього не можна зробити. Розумієте, це досить тонкі міждержавні відносини, тонкі відносини з диктаторським Туркменістаном. Можливо, тут є якість політичні чинники, які треба врахувати. Але знову ж, якщо є можливість позбутися посередників, треба позбуватися.

Мар`яна Драч

Як часто президент Ющенко дослуховується до Ваших порад - у процентному відношенні?

Борис Нємцов

Що стосується захисту інвесторів та інвестицій, то у нас просто тотожні позиції, стопроцентне співпадіння. Що стосується політичних різних питань, то я вважаю, що його рішення про відставку Тимошенко було правильним, хоча і запізнілим. Гадаю, що раніше це треба було зробити, коли вона організувала бензинову і м''ясну кризу. Тому що її відправили у пік популярності і зараз, звичайно, вона буде розгойдувати ситуацію.

Мар`яна Драч

Ви заявляли про те, що Юлію Тимошенко підтримує Борис Березовський. Які у Вас є на це докази?

Борис Нємцов

Постійні дзвінки. Коли я запитав Бориса Абрамовича, чого ти дістав Юлію Володимирівну, чого ти їй дзвониш постійно? "Фінансово підтримую," - каже і навіть цифру назвав: 20 мільйонів доларів. Документів у мене немає, є лише слова Бориса Абрамовича, яким можна вірити, а можна не вірити. Це ви у нього запитайте, а те, що вони постійно з ним спілкувалася, це сто процентів.

Мар`яна Драч

Березовський каже, що давав гроші не Тимошенко, а на підтримку демократії в Україні. А Жванія хіба з ним не спілкувався?

Борис Нємцов, Мар'яна Драч
Борис Нємцов

І Жванія, і всі інші, я що сперечаюся. Тільки Жванія не претендує, щоб захопити Україну, а Юля Володимирівна збирається. Ось яка між ними різниця.

Мар`яна Драч

Березовський каже, що з радістю би вклав в Україну гроші, які заробив у Росії. Ви за?

Борис Нємцов

Я вважаю, що будь-які гроші приносять користь, якщо їх вкласти в мирні економічні проекти.

Мар`яна Драч

І гроші Березовського?

Борис Нємцов

Звісно. Інша справа, що в нього не повинно бути ніяких привілеїв порівняно з іншими. Оголосили конкурс щодо "Криворіжсталі", хай бере участь, якщо хоче.

Мар`яна Драч

На Вашу дуку, які шанси у російських інвесторів в цьому конкурсі?

Борис Нємцов

Шанси? Не знаю, важко сказати. Гадаю, буде дуже важка боротьба.

Мар`яна Драч

А Ви російським інвесторам не сприяєте?

Борис Нємцов

Моя роль зводилася до того, щоб конкурс пройшов чесно і той, хто більше заплатить, той і виграє. Якщо росіяни більше заплатять, то вони повинні виграти. Якщо заплатять більше європейці, то вони. Розумієте, в мене ніяких інших лоббістських цілей немає.

Мар`яна Драч

Ви є одним із лідерів "Комітету-2008: вільний вибір," мета якого вільні президентські вибори у Росії. Чи Ви не боїтеся, що за зразком середньоазійських керівників Путін захоче ще надовго продовжити свої повноваження?
Мар'яна Драч, Борис Нємцов
Борис Нємцов

Насправді Путін не cхожий до кінця на Туркменбаші і Карімова. Різниця полягає в тому, що Росія є членом Великої вісімки, а в 2006-му році буде там головувати. Сидіти за одним столом з Тоні Блером, з Меркель, з Бушем, з Берлусконі навіть, і з Шираком, і при цьому говорити, що я диктатор, неможливо.

У Путіна є обмеження і він мабуть хоче, але не може. Таке з мужчинами буває, знаєте. Вони часто хочуть, але не зажди можуть. Ось така історія з ним у даному випадку трапилася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG