Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Ходорковського Роберт Амстердам: “В Росії беззаконність держави поєднується зі страхом її лідерів втратити владу”.


Людмила Литовченко

Прага, 11 жовтня 2005 - “Справа Ходорковського – це політична справа, оточена масовою пропагандистською кампанією Російської влади”, - заявив в інтерв’ю для радіо “Свобода” один з адвокатів Міхаїла Ходорковського, канадський правник Роберт Амстердам, якого наприкінці минулого місяця в Москві позбавили російської візи. Про це він розповів у ексклюзивному інтерв’ю радіо “Свобода”.

Адвокат з Торонто Роберт Амстердам, котрий вів справу Михаїла Ходорковського від 2003-го року, вважає, що за 24 місяці російська влада невпізнанно змінила цю країну. Історично, говорить Амстердам, російське кримінальне судочинство завжди було великою проблемою.

Роберт Амстердам

Звинувачувальні вироки зараз виносять в 99-ти випадках, особливо в тих справах, які не розглядає суд присяжних. Виконавча влада відверто контролює суди, здебільшого в політичних процесах – там цей контроль абсолютно повний.

У справі Ходорковського було таке відверте порушення норм закону і права, що мені навіть важко назвати це судом. Це показовий процес, але без тієї “вишуканості”, з якою проводились показові процеси 20-30-тих років.

Людмила Литовченко

На думку одного із захисників Міхаїла Ходорковського, канадського адвоката Роберта Амстердама, в Росії в судовому процесі звинувачення і захист не мають рівних прав.

Роберт Амстердам

Прокуратура накладає руку на все, що роблять судді. Контроль прокурора в перебігу судового процесу, фактично, необмежений. У нашому випадку, наприклад, багато свідків не змогли дати свідчень, а допит свідків звинувачення вів сам прокурор, до того ж так, як це неможливо у збалансованому судовому процесі.

Людмила Литовченко

На запитання радіо “Свобода” про подальші кроки захисту пана Ходорковського, Роберт Амстердам відповів, що одним з можливих варіантів буде звернення до Європейського суду з прав людини.

Роберт Амстердам

Страсбург – це один з можливих варіантів. Зрозуміло, що безкарність, з якою діють пан Путін і Кремль, має стати предметом розгляду західних держав. Але ми не можемо чекати суду в Страсбурзі. Слід діяти і напряму ставити питання про безкарність, і донести до західних урядів, що така поведінка може бути небезпечною і для них, а не лише для Ходорковського.

Людмила Литовченко

В перебігу розмови канадський адвокат Роберт Амстердам кілька разів наголошував на тому, що процес над паном Ходорковським має всі ознаки політичного. В такому разі як Ви визначаєте політичний процес?

Роберт Амстердам

Це справа, яка не має жодних законних підстав. Справа, побудована на тому, що закон – це знаряддя виконавчої влади в боротьбі з політичними опонентами. І це стандартна практика в Радянському Союзі. І пан Путін скористався нею в сучасній Росії проти інших своїх політичних опонентів.

А зараз ще й кампанія, в тому числі пропагандистська проти адвокатів. Це небезпечна ескалація окремих, найнегативніших моментів колишньої системи.

Людмила Литовченко

Сказав в інтерв’ю радіо “Свобода” один із захисників Міхаїла Ходорковського, канадський адвокат Роберт Амстердам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG