Доступність посилання

ТОП новини

Чи втручаються московські чиновники у внутрішні справи України, тиснучи на кримських політиків і високопосадовців?


Володимир Притула

Симферополь, 11 жовтня 2005 - Чи втручаються московські чиновники у внутрішні справи України, тиснучи на кримських політиків і високопосадовців? Лідер кримських комуністів Леонід Грач переконаний, що втручаються. У понеділок він заявив, що “одна дама з мерії Москви” тисне на кримських лідерів Блоку Януковича, щоб ті залучили до БлЯ екс-прем’єра автономії Сергія Куницина. Останній, як і координатор Блоку Василь Кисельов спростовують цю інформацію.

Лідер кримських комуністів, народний депутат України Леонід Грач, який ніколи не приховував свого москвофільства, останньою сенсаційною заявою спричинив у Криму справжній політичний скандал. У понеділок він заявив, що деякі московські політики намагаються втручатися у внутрішні справи України, зокрема, у виборчий процес у Криму. Прес-служба Леоніда Грача того ж дня повідомила, цитую: “Якась чиновнича московська дама дала доручення керівнику кримської регіональної організації Партії регіонов Василю Кисельову і керівнику республіканського відділення партії “Російський блок” Сергію Цекову терміново полюбити кримську регіональну організацію НДП на чолі із Сергієм Кунициним”, кінець цитати.

Лідер кримських комуністів каже, що про такий тиск з Москви домовився сам Сергій Куницин. Леонід Грач: (переклад) “Це гра Куницина і в “куницинщину” довкола використання болісної, старої і ранимої проросійської ідеї, яка в Криму явно існує. І це навіть не смішно. Це каже про те, що певні московські кола вирішили грати у таку ж карту, як вони грали рік тому і ця карта на президентських виборах була повністю бита”, - заявив Леонід Грач. Він сказав , що це може призвести до поразки російськомовної більшості півострова на парламентських виборах 2006 року.

Леонід Грач пояснив: (переклад) “НДП і Куницин – антиросійська сила. Це доведено позицією того ж Куницина у минулі часи. І щодо його ставлення до будівництва мосту через Керченську протоку. Чи, можливо, в Росії забули, як Сергій Куницин, перебуваючи у кріслі прем’єр-міністра Криму, бігав у камуфляжі остовом Тузлою, а потім вручав подарунок рибалці, який заявив перед телекамерами, що готоий з автоматом виступити проти росіян. НДП як така завжди голосувала проти більш близьких економічних і політичних стосунків з Росією”, - заявив Леонід Грач.

Втім, лідер кримської організації Партії регіонів Василь Кисельов це спростовує: (переклад) “Ні з ким останні три роки з московської мерії, ні з депутатами із московської Думи я жодного разу не спілкувався. А якимомось чином на мене тиснути, ви знаєте, - це безперспективне заняття. Я маю свою особисту думку, яку завжди відстоюю, не дивлячись ні на що”, - заявив Василь Кисельов. Він додав, що ніколи не піде на співпрацю із Сергієм Кунициним, навіть попри те, що той на останніх виборах був координатором коаліції “Крим за Януковича”.

Сам Сергій Куницин теж спростовує заяву Леоніда Грача про його підтримку урядом Москви. За словами лідера НДП, він у Москві лікувався, а не шукав політичної підтримки: “Я ні до кого не ходив, бо я самодостатня політична фігура. Я знаю, що він ходить і просить, але наскільки мені відомо, то йому не дають, бо давали в 2002 році, допомагали. Може, я помиляюся, але в мене така інформація є. Тому що йому зараз дали від воріт до воріт, то він починає жахати, пугати, плюндрувати всіх нормальних людей. Нам не потрібен арбітр, тим більше такий, як політичний авантюрист Грач. Я не знаю, хто кого тисне, хто кому дзвонив, хто кому що говорив, мені про це невідомо. Я тільки посміхаюсь, коли читаю цю дурницю. Я думаю, що треба лікуватися”, – заявив Сергій Куницин. А місцеві спостерігачі звертають увагу на те, що цей конфлікт насправді висвітив реальні процеси фінансування кримських політиків з боку московського уряду.
XS
SM
MD
LG