Доступність посилання

ТОП новини

Нова крадіжка історичних документів у Львові. На цей раз із бібліотеки імені Стефаника.


Галина Терещук

Львів, 12 жовтня 2005 - Понад 600 гравюр 16-20-го століть і німецькі журнали “Графіше кунст” 19-го століття викрадені днями з наукової бібліотеки імені Стефаника у Львові. Про це сьогодні стало відомо під час засідання круглого столу Комітету захисту архівів України. Як з ясувалось, керівництво УМВС Львівської області про цю справу ще не знало.

Як розповіли почесний директор наукової бібліотеки імені Стефаника Лариса Крушельницька і співробітник Степан Костюк, в ніч з 28 на 29 вересня працівник бібліотеки спіймав крадія, коли той намагався винести з приміщення кілька книг. Як виявилось, пропала 651 гравюра 16-20-го століть і німецькі журнали 19-го століття “Графіше кунст”. Пані Крушельницька одразу повідомила правоохоронні органи, міліція прибула на місце злочину. В інтерн” ю радіо Свобода Степан Костюк наголосив про важливість цих матеріалів:

“Усі матеріали мають свою цінність і по своїй давності, і по тематиці, і по художниках, які малювали. Серед зниклих портретів два Богдана Хмельницького, один прижиттєвий”.

Торік у лютому в бібліотеці імені Стефаника розпочали капітальний ремонт. Вивезти з приміщення усі фонди було немислимо, їх просто перенесли з поверху на поверх. Власне ця ситуація, на думку наукових працівників, стала сприятливою для крадіїв. Нагадаю, це уже не вперше з бібліотеки Стефаника зникають історичні цінності. Кілька років тому звідси пропали старовинні географічні атласи, однак їх таки повернули. Західний меценат подарував ці атласи, які придбав за кордоном, бібліотеці.

Заступник начальника УМВС полковник Олег Попович зауважив, що йому наразі нічого невідомо про крадіжку в бібліотеці. Однак кримінальна справа порушена районним відділом міліції.

Виглядає на те, що розголос і карні справи довкола викрадення тисяч цінних документів зі львівського історичного архіву у Львові не налякали і не зупинили колекціонерів і крадіїв. Ба більше, під час розслідування цієї справи проведені майже 100 обшуків у помешканнях працівників архіву, колекціонерів, високих посадовців. Правоохоронці виявили не лише документи, вкрадені з львівського історичного архіву, але й обласного. За словами Олега Поповича, донедавна у Львові в центральній частині можна було придбати документи з львівських архівів, музеїв і бібліотек, продавали їх і у Києві. А уже звідти перевозили за кордон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG