Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську проводяться заходи, присвячені року Грузії в Україні.


Геннадій Сахаров


8-го жовтня у Дніпропетровську проведені урочисті збори, присвячені Року Грузії в Україні.

Збори, що проходили під гаслом “Нас дружба поєднала”, були організовані і проведені Управлінням культури Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Центром грузинської культури “Сакартвело” і дніпропетровським Фондом українсько-грузинських відносин.

Голова центру “Сакартвело” Біжан Гвадежаія повідомив що грузинська громада у Дніпропетровську налічує 180 осіб. У області проживають близько 3000 грузинів, з них близько сотні – біженці з Абхазії.

Біжан Гвадежаія
“Грузія це для нас є мама, для нас нянькою стала Україна. І ми дуже вдячні українському народові. Що я можу додати – подякувати держадміністрації, управлінню культури і всім-всім людям, які живуть тут у нас на Дніпропетровшині“ – сказав голова центру грузинської культури Біжан Гвадежіая.

Говорить голова управління культури обласної держадміністрації Іван Шулик:

“Тут буде звучати українська і грузинська мова і це покаже наськільки ми разом. Це для нас свято разом з грузинською громадою. Сюди запрошені також інші національні громади. Я хотів би сказати що помаранчева революція в Україні, яка відбулася після подібної революції у Грузії, теж показала схожість нашого менталітету, те, що ми можемо, об’єднавшись, вирішити колосальні справи, не проливаючи краплі крові”.

Іван Шулик
Збори розпочалися державними гімнами Грузії і України. Було зачитане привітання Повноважного і Надзвичайного посла Грузії в Україні. У концерті взяли участь головним чином українські самодіяльні танцювальні і співочі колективи, у виконанні яких звучали грузинські пісні. Грузини ж завоювали прихильність майстерно виконаною українською мовою піснею “Батьківщину нам не вибирати” про Україну, яка стала батьківщиною для багатьох народів. Учасники зборів пошанували хвилиною мовчання пам’ять видатного диригента, заслуженого артиста України Вахтанга Жорданія, кремація котрого у Нью-Йорку відбулася саме 8-го жовтня.

По закінченні зборів дві корзини квітів – синіх і жовтих від українців і білих та червоних від грузинів були покладені до пам’ятника Тарасові Шевченку.

У перебігу Року Грузії в Україні у Дніпропетровську видані брошури “Історія Грузії”, “Сучасна Грузія”, “Рецепти грузинської кухні”. У листопаді у Дніпропетровську і районних центрах області відбудуться вечори грузинської поезії та інші заходи, присвячені Року Грузії.
XS
SM
MD
LG