Доступність посилання

ТОП новини

Українські громадяни vs українська держава: розсудить Європейський суд з прав людини?


Кирило Булкін

гості студії
Київ, 13 жовтня 2005 - Почастішали випадки, коли громадяни України звертаються до Європейського суду з прав людини зі зверненнями проти держави – і виграють справу. З чим пов’язані ці звернення? Які механізми захисту прав громадян у суперечках з державою передбачені європейськими угодами і що треба знати, готуючись відстоювати свої права? Про все це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – головний редактор журналу “Практика Європейського суду з прав людини: рішення і коментарі” Юрій Зайцев та директор Національного бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Ірина Шевчук. На телефонному зв’язку зі студією був адвокат Сергій Салов, фігурант справи “Салов проти України”.

Кирило Булкін

Кількість справ, розглянутих Європейським судом з прав людини за зверненнями громадян України, зростає щороку. 2002-го проти України було ухвалено 1 рішення, 2003-го – 6, 2004-го – 13, з початку цього року – вже 33.

Чи є збільшення кількості звернень українських громадян до Європейського суду з прав людини тривожним симптомом? Директор Національного бюро у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Ірина Шевчук вважає, що ні, адже показник кількості звернень не є показником рівня дотримання прав людини в тій чи іншій державі. Навпаки, він може свідчити про підвищення правосвідомості громадян.

Ірина Шевчук

На мій погляд, це дуже позитивна тенденція, це показує, що наші громадяни зараз більш обізнані щодо захисту їх власних прав, і вони знають, що є певні установи, які можуть їм допомогти.

Кирило Булкін

Проте підстав для беззастережної радості теж немає. Наприклад, деякі справи вочевидь шкодять іміджу України. Не сприяє йому й те, що держава не враховує досвіду порушених проти неї справ.

Говорить головний редактор журналу “Практика Європейського суду з прав людини: рішення і коментарі” Юрій Зайцев.

Юрій Зайцев

Отримали громадяни України звертатися до Європейського суду з прав людини з 11-го вересня 1997-го року. Зараз маємо десь 15 тисяч скарг. І на цьому етапі виникають певні підстави для занепокоєння. Я маю на увазі повторюваність скарг, тобто ми можемо говорити про те, що намічається певна системність у порушеннях, які, до речі, не усуваються.

Кирило Булкін

Що ж треба знати громадянинові, що збирається звертатися до Європейського суду з прав людини? Важливі аспекти перераховує Ірина Шевчук.

Ірина Шевчук

По-перше, Євросуд може констатувати порушення лише тих прав, які захищаються Європейською конвенцією з прав людини. необхідно вичерпати всі національні засоби захисту. Необхідно, щоб останнє рішення по справі було датоване не більше, ніж шість місяців. Кожного разу, коли йде переписка Євросудом, канцелярія встановлює певні терміни і їх необхідно дотримуватися.

Кирило Булкін

А Юрій Зайцев додає до цього настанову для початкового звернення, ще до українського суду:

Юрій Зайцев

Якщо потенційний заявник звернеться вже у суді, апелюючи до практики Євросуду і до Європейської конвенції, то тим самим він вже виставляє відповідну планку для вирішення справи, оскільки рішення Національного суду не може суперечити міжнародним зобов’язанням України.

Кирило Булкін

Залишається сподіватися, що зростатиме правосвідомість як громадян, так і влади України, аж до її найвищих щаблів, адже прогресувати явно є куди.
XS
SM
MD
LG