Доступність посилання

ТОП новини

Чому "Репортери без кордонів" захищають "Папарацці"?


Тетяна Ярмощук

Київ, 13 жовтня 2005 року - Сьогодні вийшло з друку число журналу “Папарацці” з фотографіями відпочинку сина Президента України Ющенка Андрія в Туреччині. Проте, чи поставить це крапку в історії з вибухом машини редактора “Папарацці” Валіда Арфуша, який пов’язував цей інцидент з наміром оприлюднити пікантні фотографії сина Віктора Ющенка? Президент України закликав правоохоронців ретельно розслідувати напад, який стався у Києві 30 вересня, втім одна міжнародна журналістська організація й далі заявляє, що влада в Києві тисне на пресу.

Після повідомлення радіо “Свобода” ця історія кілька днів перебувала на перших шпальтах багатьох київських газет. Міжнародна організація “Репортери без кордонів” 11-го жовтня заявила, що на редакцію журналу тиснуть міліція та податківці.

Однак у четвер вранці кореспондентові радіо "Свобода" жодних слідів правоохоронців та фіскальних служб в редакції "Папарацці" знайти не вдалося.

Говорить Сніжана Чівільдеєва, PR-директорка Омара Арфуша:

“Редакція “PaparaZZi” продовжує працювати. Нарешті ми забираємо з друку довгоочікуваний номер журналу. Щоправда, ситуація в офісі дещо напружена через об’єктивні причини. Проте всі співробітники на місці і це дуже тішить. Наїздів немає”.

"Репортери без кордонів" також заявили, що слідчі нібито конфіскували скандальні фотографії Андрія Ющенка. Але в четвер ці фото опубліковані в журналі. За роз’ясненням ми звернулися до Інституту масової інформації, який був представництвом “Репортерів без кордонів” в Україні. Голова наглядової ради ІМІ Ален Гіймоль далі:

“Вже близько двох років ми не є представниками “Репортерів без кордонів” в Україні. Ми маємо різні погляди, різні оцінки подій, різні підходи щодо методів роботи. Зокрема, ми не підтримуємо таких полум’яних заяв, які роблять сьогодні “Репортери без кордонів” щодо панів Арфушів. Ми вважаємо, що потрібно бути розважливішими. “Репортери без кордонів”, як нам здається, діють не перевіряючи факти. А ми намагаємося думати перед тим, як говорити”.

Ален Гіймоль також каже, що “Репортери без кордонів” отримують фінансування від братів Арфушів.

“Два роки тому Арфуші надали “Репортерам без кордонів” велику суму грошей. Проти цього запротестувало багато французьких журналістів. Це сталося, зокрема, й через те, що перед тим Арфуші відправилися до Лівії та зустрілися з паном Каддафі. Журналісти вважають, що ненормально, аби “Репортерів без кордонів” фінансували друзі Каддафі. Як можна претендувати на звання захисників свободи слова, одночасно отримуючи фінансування від затятого ворога преси. Тож брати Арфуші мають погану репутацію у Франції”.

Пані Паскаль Боннамур, яка відповідає в “Репортерах без кордонів” за європейський напрям, в інтерв’ю радіо “Свобода” визнала, що інформацію про міліцію та податкову, які нібито тиснуть в Києві на редакцію “Папарацці,” ця організація отримали безпосередньо від видавця Омара Арфуша. Водночас пані Боннамур спростувала інформацію про те, що брати Арфуші фінансують “Репортерів без кордонів”, про разові ж пожертви з боку братів їй нічого не відомо.

“Я цього не знаю. Такої інформації у мене немає”, – відповіла нам представниця "Репортерів без кордонів".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG