Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде Юрій Єхануров в Мінську говорити про проблеми білоруської демократії?


Мар’яна Драч


Прага, 13 жовтня 2005 року - Після зміни влади Україна заявила, що її зовнішня політика буде іншою – демократичною і орієнтованою на Європейський Союз. Пробним горішком для України стала сусідня Білорусь, яку на Заході вважають авторитарною державою, або ж навіть останньою диктатурою у Європі. 18 жовтня український прем''єр Юрій Єхануров має вирушити з візитом до Мінська. Спершу цей візит планували тижнем раніше. Припущення, чому цей візит перенесли, висувають різні. Офіційна пояснення – прохання білоруської сторони. Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк 12 жовтня заявив, що політики тут немає і повідомив, що візит відбудеться після того як президент Білорусі Олександр Лукашенко повернеться з відпустки.

Україна не раз заявляла про бажання просувати демократію у регіоні. Як казав у Боржомі Віктор Ющенко, Україні не байдуже, які цінності сповідують її сусіди. Говорив президент України і про те, питання демократії не обмежується національними кордонами. Проте останнім часом Київ зайнявся складними дипломатичними маневрами між Мінськом і Брюсселем.

Практично жодної зустрічі українських урядовців з політиками Польщі, Литви і Сполучених Штатів не обходиться без повідомлень про те, що сторони обговорювали Білорусь. З іншого боку, новопризначений секретар Ради національної безпеки та оборони України Анатолій Кінах нещодавно заявив, що Україна буде жорстко протидіяти спробам міжнародної ізоляції Білорусі.

Саме таку політику проводить офіційний Брюссель. Європейський Союз вирішив ізолювати президента Білорусі рік тому, після жовтневого референдуму, на якому продовжили президентські повноваження Олександра Лукашенка. На думку ЄС, результати цього голосування сфальсифікували. Офіційний Брюссель суттєво обмежив контакти з представниками білоруської влади, але водночас заявляє про підтримку білоруського народу. Посол Великої Британії в Мінську Браєн Беннет 10 жовтня заявив:

"Нині наша політика полягає у тому, щоб тримати цей пряник на столі, але поєднувати його із батогом – йдеться про заборону на подорожі до ЄС і можливе замороження майна представників режиму. Ми не дуже підтримуємо економічні санкції, оскільки вони вдаряють по народу, хіба що це можуть бути цільові санкції, які вдарятимуть по кишені предcтавників режиму".

На думку посла Великої Британії в Мінську, правозахисне становище в Білорусі останнім часом погіршилося. Там закривають незалежні видання, а опозиційним політикам – рот.

Чи збирається український прем''єр Юрій Єхануров, коли буде в Мінську 18 жовтня, порушувати тему захисту прав людини? На запитання радіо "Свобода" відповідає перший заступник міністра закордонних справ України Антона Бутейко:

- "Прем''єр-міністр буде під час свого візиту вирішувати важливі проблеми двосторонніх відносин. Звичайно, в першу чергу ті, які мають економічний, фінансовий та інший вимір.

Чи координує Україна свою політику щодо Білорусі з Європейським Союзом?

- Україна приєднується до спільних заяв ЄС з багатьох питань. Раніше вона це також робила стосовно питань, які торкалися Білорусі. Зокрема, на початку жовтня Україна приєднувалася до заяв від імені ЄС стосовно переслідування білоруської газети “Народна Воля”.

ЄС нещодавно заявив, що підтримує незалежне мовлення на Білорусь, щоб громадяни цієї держави мали доступ до вільної інформації. Є кілька проектів радіо і телебачення. Як Україна ставиться до цього? Чи вона сама братиме якусь участь у цих проектах?

- Україна намагається розвивати добросусідські стосунки з усіма державами, звичайно, з прикордонними. Робитиме це у плані підтримки білоруського народу в рамках тих норм і правил, які встановлені міжнародним правом. Вона робить це і свою поведінку демонструє, не втручаючись у внутрішні справи Білорусі.

Чи Україна вважає, що проект ЄС є втручанням у внутрішні справи у Білорусі в такому разі?

- Я вважаю, що ЄС вже багато років демонструє високу і політичну і правову культуру, тому що він об’єднує держави навколо цінностей демократії і захисту прав людини, свободи ЗМІ, і, наголошую, верховенство права.

Але Ви так і не відповіли на запитання про ставлення України до медіа-проекту ЄС.

- Мені здається, що я відповів абсолютно вичерпно.

Чи Ви передбачаєте можливість, що Україна надасть свою територію для трансляції телевізійних і радіо програм на територію Білорусі?

- Влада України буде діяти в рамках норм, які регулюють міждержавні стосунки і в тексті нашого законодавства. Як відомо, в Україні існують державні органи ЗМІ і приватні. Що стосується державних, то ми, як влада, можемо керувати, а що стосується поведінки приватних, то вони будуть діяти в рамках тих європейських норм і правил, до яких ми намагаємося тягнутися в контексті підготовки до ЄС і НАТО.

Як практично Україна може підтримувати демократію в Білорусі, крім заяв на різних міжнародних форумах? Чи Україна, можливо, буде виділяти якісь фінанси для підтримки незалежних білоруських мас-медіа і представників опозиції, так як це робить ЄС?

- Україна буде вести свою лінію в напрямку того, щоб забезпечити розвиток відносин із Білоруссю в найоптимальнішому варіанті. Що стосується виділення якихось коштів у контексті Вашого запитання, то, очевидно, що Україна зараз є не настільки багатою, щоб робити такі речі. А що стосується політичних партій, громадських організацій, які мають контакти з різними політичними силами у Білорусі, то Ви розумієте, що це вже є за межами державного виміру цих стосунків.

Втім, лідер білоруської опозиції Олександр Мілінкевич закликає українську державу активніше будувати відносини з громадянським суспільством Білорусі. Робота українських дипломатів у Мінську, на його думку, не змінилася зі зміною влади у Києві. Як сказав радіо "Свобода" цей білоруський політик, в Мінську є лише два посольства, куди не запрошують представників білоруських демократичних сил – російське і українське.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG