Доступність посилання

ТОП новини

Україна – інвестиції у Польщі.


Роман Крик

Варшава, 14 жовтня 2005 - Єдиним власником колишнього флагмана польської автомобільної промисловості став український інвестор. Міністерство державної скарбниці Польщі поінформувало про передачу українському концернові АвтоЗаЗ близько 20% акцій варшавського автомобільного заводу ФСО. Свою частку акцій польський уряд продав за символічну ціну 100 злотих, тобто близько 150 гривень. Справа у тому, що варшавський автомобільний завод опинився на грані банкрутства, а відтак польська влада була зацікавлена передусім пошуком інвестора, який уможливить подальше існування заводу і збереже декілька тисяч робочих місць.

Ще кілька років тому відомий британський концерн Роувер мав серйозні плани стати власником варшавського автомобільного заводу ФСО. Проте, коли він сам обанкрутився, ці наміри стали нереальними. У свою чергу через проблеми, у які потрапив корейський Деу (дотеперішній власник ФСО), польське підприємство опинилося на грані виживання. Уже три останні роки 90% своїх виробів (а це, як правило, елементи Ланоса – кореанської моделі легкової машини) польський завод продавав АвтоЗазові. Завдяки тому підприємство вижило.

Тепер польський автомобільний завод має нового, українського власника. АвтоЗаЗ збирається вивести його на новий рівень дихання. У п’ятирічній інвестиційній програмі концерн з Запоріжжя взяв зокрема зобов’язання збільшити виробництво, а наступного року вийти на європейські ринки з новою моделлю легковика. А поки що тут, як і дотепер, будуть вироблятися дві корейські машини – Ланос та Матіз.

У цьому році це вже друга велика українська інвестиція в польську економіку. Кілька днів тому власником польського металургійного заводу Гута Ченстохова став Індустріальний Союз Донбасу. У цьому випадку інвестиційні зобов’язання ідуть у сотні мільйонів доларів. У двох польських підприємствах, які купили українські концерни, працює понад сім тисяч людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG