Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни здійснили економічну диверсію – Олександр Коновалов.


Геннадій Сахаров

Олександр Коновалов
Дніпропетровськ, 14 жовтня 2005 - Нещодавно комбайновий завод, що знаходиться у Дніпропетровську, оголошений банкрутом. Начальник відділу постачання заводу Олександр Коновалов вважає, що завод, який не мав конкурентів на пострадянському просторі, знищений в інтересах російського сільськогосподарського комплексу. Здійснена диверсія – каже Олександр Коновалов.

Дніпропетровський комбайновий завод був єдиним на пострадянському просторі підприємством, яке виробляло повний комплекс бурякозбиральної техніки. В економіці України цукор відіграє суттєву роль як стратегічний продукт. Без цукру не може працювати кондитерська, лікерогорілчана промисловість, низка галузей харчової промисловості, певні галузі хімічної промисловості. Навіть бездимний порох не можна виробити без цукру не кажучи вже про його споживання як харчового продукту. За енергоносії Україна серед інших товарів розраховується цукром. І від стану цукрової промисловості України прямо залежить і її державний бюджет і добробут громадян.

Буряконавантажувачі, які виробляв Дніпропетровський комбайновий завод, необхідні для механізації вивезення цукрового буряка з ланів і для завантаження буряка на переробні механізми на цукрозаводах. Цю техніку, для якої вироблялися ще підвісні бурякопідбирачі кормового буряка, у Європі виробляв лише Дніпропетровський завод. 2003-го року російською компанією “Белагротєхснаб”, за якою стоїть російський “Банк зовнішньої торгівлі”, був викуплений контрольний пай колективного підприємства “Дніпропетровський комбайновий завод”. Російські інвестори прийшли з пропозиціями спільного виробництва бурякозбиральної техніки. Але у інвестиційній угоді не йшлося про жодні обов’язки інвестора. Як говорить начальник відділу постачання комбайнового заводу Олександр Коновалов, в угоді йшлося тільки про купівлю-продаж контрольного паю, тобто, пакету акцій.

“При вартості заводу, на мій погляд, наявно заниженій десь на сто мільйонів, шістдесят чотири мільйони гривень, контрольний пакет має коштувати, зрозуміло, 32 мільйони гривень. Контрольний пакет був ними куплений за три і вісім десятих мільйона гривень.” - каже Олександр Коновалов.

Олександр Коновалов вважає що оборудка була проведена виключно в особистих інтересах директора заводу Володимира Горбенка, котрий, як і всі пайщики, офіційно має рівний з усіма пай. Сорок відсотків паїв належали державі, у 2004 році державний пай був викуплений і доля цього паю працівникам заводу невідома:

“Я вважаю, що конференція з передачі контрольного пакету паїв, яка була проведена на заводі, незаконна, оскільки пайщики не були поставлені до відома про суму, за яку продається контрольний пай, і сама інвестиційна угода не була зачитана людям на конференції. Вони просто практично нічого про неї не знають.” – сказав Олександр Коновалов - “Російські інвестори, котрі прийшли у 2003 році на Дніпропетровський комбайновий завод, у 2005 році цей завод практично знищили. Цілеспрямовано, не просто тому що вони не упоралися чи вони недобросовісні інвестори. Це була цільова програма.. У 2003 році у Росії була ухвалена програма розвитку цукрової промисловості. Їм, зрозуміло, потрібні ці машини. Сьогодні інвестори вивезли креслення і вже виробляють подібну машину, буряконавантажувач, у Бєлгороді.”

Олександр Коновалов говорить, що завод був штучно доведений власниками контрольного паю до банкрутства – цехи були перетворені на окремі підприємства, які кожне окремо збанкрутували. Наразі устаткування у цехах демонтоване. Завод оголошений банкрутом.

Завод дійсно мав заборгованості але на думку Олександра Коновалова якби контрольний пакет був проданий за належну суму, завод би борги виплатив.

Наслідки такої поведінки російських інвесторів, як вважає Олександр Коновалов, для української цукрової промисловості будуть тяжкими. Бо без буряконавантажувачів, які за вивезеною інвесторами технічною документацією відтепер виробляються у Росії, неможливе ані вивезення буряків з ланів ані подача буряків на перероблення на цукрових заводах. Без підвісного устаткування на буряконавантажувачі ускладниться збирання і кормового буряка.

“Україна сьогодні втратила один з флагманів заводів машинобудування не тільки України а й усього пострадянського простору. Завод знищений, розграбований і щоб його відновити потрібні вже роки. І якщо ми сьогодні імпортуємо з Росії цукор, то наступного року ми вже будемо імпортувати з Росії запчастини і машини для збирання цукрового буряка. Україна потрапляє у економічну залежність від Росії за постачанням цукру і техніки та запчастин до техніки для збирання цукрового і кормового буряка. Економічна диверсія, яку здійснили росіяни на території України, матиме і політичні наслідки для України” – сказав один з топ-менеджерів Дніпропетровського комбайнового заводу Олександр Коновалов.
XS
SM
MD
LG