Доступність посилання

ТОП новини

У Ташкенті триває процес над п’ятнадцятьма особами, яких звинувачують в організацій антиурядових заворушень у травні в містечку Андижані


Сьогодні одна зі свідків у процесі – Махбуба Зокірова вперше підтвердила те, що узбецькі урядові військові стріляли по мирному натовпу під час травневих подій.

Сьогодні одна зі свідків у процесі – Махбуба Зокірова вперше підтвердила те, що узбецькі урядові військові стріляли по мирному натовпу під час травневих подій:

"Вертоліт почав кружляти над нашими головами. Це було дуже низько. Ми зраділи, що Карімов справді прилетів, щоб поговорити з нами. Але замість того, солдати, що були довкола нас, почали стріляти в людей. В натовпі було кілька озброєних людей. Там було багато дітей."

повідомила на суді у Ташкенті свідок Махбуба Зокірова і додала:

"Стрілянина була жахлива. Я не маю слів, щоб описати це. Думаю, що справжня війна не була така страшна. Всюди була кров.", - розповіла Махбуба Зокірова.

Це вперше свідок на цьому процесі зробила заяву, яка заперечує офіційну версію влади щодо травневих подій в Андижані.

Як Радіо Свобода уже повідомляло, у тих подіях, які сталися на сході Узбекистану у травні, загинули сотні людей. За офіційними даними узбецької влади, усі загиблі – 187 осіб – були ісламські бойовики. Однак, правозахисні організації, які наводять набагато більшу кількість загиблих, стверджують, що серед жертв було багато цивільних мешканців.

15 осіб, яких судять на нинішньому процесі у Узбекистані, звинувачуються у приналежності до терористичних ісламістських угруповань і вбивстві.

Усім їм загрожує смертна кара.
XS
SM
MD
LG