Доступність посилання

ТОП новини

Івано-франківське видавництво сучасної української літератури “Лілея-НВ” відзначило десятилітній ювілей.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 14 жовтня 2005 - Чи не найбільш титуловане видавництво сучасної української літератури “Лілея-НВ” відзначило 10-ліття від часу створення. За цей період в “Лілеї-НВ” побачили світ твори найкращих актуальних письменників національної літератури. Важливим є також те, що видавництво друкує книги виключно українською мовою.

Невеликий, але надзвичайно ошатний офіс у свамому центрі Івано-Франківська. Туту знайгшов притулок редакційний колектив видавництва “Лілея-НВ”. Саме це івано-франківське видавництво чи не найбільш титуловане у державі. Його видання нагороджували численними відзнаками на багатьох книжкових форумах. Саме тут побачили світ більшість творів Юрія Андруховича, Ігоря Римарука, Олега Лишеги, Юрка Іздрика, Тараса Прохаська та ще багатьох нинішніх присьменників, які визначають обличчя національної літератури.

Видавництво відсвяткувало перших десть років своєї діяльності. Прикметно, що дотепер тут не зрадили основному принципу видавати книги виключно українською мовою. Створили видавництво українські пластуни. Саме цим зумовлена його дещо незрозуміла назва, яка водночас напрочуд легко розшифровується: лілея – знак українських скаутів, НВ – “Нічні волоцюги” (гурток, який очолював нинішній директор видавництва Василь Іваночко).

Він пояснює, чому дотепер самовіддано, незважаючи на всі перешкоди, видає книги сучасних авторів: “Я зрозумів, що на рівні держави українською літераутрою ніхто не займається. Державі “Україна” українська література, майбутнє України не цікаве. Тому ми вирішили це питання на громадському рівні, бізнесовому, хоч якось закрити”. На ювілей видавництва приїхвало чимало друзів-письменників. Варто зауважити, що саме цього дня “Лілея-НВ” відкрила валсну невеличку книгарню, де також, звичайно ж, продаються книги українською мовою. Тут представлені провідні видавництва держави. Письменник Юрій Покальчук, який побував на святі і взяв участь в літературних читаннях, організованих з цієї нагоди, зауважує, що основним у роботі колективу “Лілеї-НВ” завжди був девіз “Бог і Україна”:

“Видавництво “Лілея-НВ” упродовж десяти років стоїть цілком і повністю на цих засадах. Я думаю, що немає іншого видавництва в Україні, яке могло б з ним зрівнятися”. Його думку про унікальність єдиного в державі видавництва тільки української літератури підтверджує письменник Тарас Прохасько: “Це унікальне видавництво. Воно одне з небагатьох в Україні, яке сповідує зверхність ідеалізму. Для мене воно є найсимпатичнішим тим, що, незважаючи на успіхи чи неуспіхи, передовсім дбає про ідею”.

Директор видавництва Василь Іваночко, завершуючи день святкування “Лілеї-НВ”, повідомив, що з наступного року в Івано-Франківську започатковуються осінні літературні фестивалі. Вони триватимуть упродовж двох днів і участь у ньому візьмуть найкращі письменники України. Фестиваль проводитимуть за підтримки видавництва “Лілея-НВ”.
XS
SM
MD
LG