Доступність посилання

ТОП новини

Про партійне життя в Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 17 жовтня 2005 - Партія патріотичних сил України на парламентські вибори піде разом з іншими політичними силами у Блоці Юлії Тимошенко. Таку заяву у Симферополі зробив колишній державний секретар України Олександр Зінченко, який збирається очолити цю партію. Водночас, виборчого блоку “Литвина-Куницина” в Криму не буде. Так вирішили делегати конференції Кримської організації Народної партії, що пройшла на околиці Симферополяу ці вихідні.

Олександр Зінченко не приховував, що прибув до Криму з передвиборчою метою, а вірніше, з метою перевірити стан справ у партії, яку він збирається очолити: “Я є публічний політик, займаюся підготовкою до з’їду Партії патріотичних сил України, який відбудеться 22 жовтня в суботу в Києві. Відбулася севастопольська партійна конференція. На цій партій конференції мене було обрано делегатом з’їзду одноголосно і рекомендовано обрати головою партії”, – повідомив Олександр Зінченко. За його словами, Партія патріотичних сил України увійде до складу Блоку Юлії Тимошенко, бо саме екс-прем’єра він вважає “лідером з чіткою лінією поведінки”.

А нинішню виборчу кампанію Олександр Зінченко називає особливою: “Це вирішальна виборча кампанія, такої не було за 14 попередніх років незалежності. Вона вирішальна у всіх обставинах: за складністю, за тим впливом, який вона справить на це суспільство. Безумовно, є абсолютно зрозумілим, що ця кампанія буде більш визначальна, ніж вибори президентські 2004 року. Ця кампанія буде формувати політикум в Україні, буде структурувати політикум в Україні. Відбудуться настільки суттєві зрушення в тому, якою буде політика України після 2006 року, що буде тектонічний виклик для нашого суспільства”, – вважає колишній державний секретар України і майбутній лідер Партії патріотичних сил України Олександр Зінченко. При цьому шанси партій влади він вважає незначними, цитую: “Влада не дає стратегічного проекту порядку денного і плану стратегічного розвитку суспільства. Нажаль, контур – це не лінія”, – відзначив Олександр Зінченко у Симферополі.

А лінія Народної партії в Криму буде прямою, без зигзагів у бік колишніх союзників. Так вирішили делегати партконференції Кримської організації Народної партії, яка у вихідні пройшла в селі Аграрному, що на околиці Симферополя. Як повідомила партійна прес-служба, учасники конференції відхилили пропозицію регіонального відділення Народно-демократичної пантії щодо створення в автономії виборчого блоку Литвина-Куницина.

Прес-служба посилається на слова голови Кримської організації Народної партії Анатолія Корнійчука, який назвав “некоректною” пропозицію лідера кримських народних демократів, екс-прем’єра автономної республіки Сергія Куницина створити в автономії спільне предвиборче об’єднання під назвою "Блок Литвина-Куницина". Цитую: “По-перше, це непорівнянні за величиною політики, а по-друге, цей блок з такою назвою буде не зовсім привабливим і перспективним, і навіть десь вразливим”, - вважає Анатолій Корнійчук. На його думку, якщо НДП і Сергій Куницин блокуватимуться з Народною партією, то цей блок зазнає політичних нападок з боку кримських лідерів Партії регіонів та інших політичних сил, які зараз різко критикують Сергія Куницина. Крім цього, екс-прем’єр автономії проходить за кількома кримінальними справами, які розслідуються Прокуратурою Криму, що теж відлякує від нього потенційних союзників.

Тим часом джерела в керівництві кримської організації НДП спростували інформацію, що Сергій Куницин начебто пропонував місцевим “народникам” створити спільний виборчий блок, назвавши це “дурницею і дезінформацією”. Втім, місцеві спостерігачі не виключають, що Сергій Куницин та деякі його однопартівці таки потрапить до кримського блоку Литвина. Каже політолог і журналіст Микола Семена: “Однак очолити його голові кримських народних демократів Сергію Куніцину буде дуже проблематично. В такому випадку більше шансів очолити цей блок має Анатолій Корнійчук, фігура, яка може проявити силові якості. З іншого боку, ця політична фігура (слово нерозбірливо) відома в Криму”, – це була думка кримського аналітика Миколи Семени.
XS
SM
MD
LG