Доступність посилання

ТОП новини

Рух України до СОТ загальмував.


Мар’яна Драч


Прага, 17 жовтня 2005 року - Один із зовнішньополітичних пріоритетів української влади опинився під загрозою зриву. Україна і Росія навряд чи зможуть вступити до Світової організації торгівлі в грудні. Про це сказав у неділю в Гонконгу генеральний директор цієї міжнародної організації Паскаль Ламі. Втім, президент Віктор Ющенко вважає, що цього року Україна таки зможе стати членом світового торговельного клубу. Про це він заявив сьогодні у Лондоні. Які наслідки для України може мати сповільнення інтеграції у міжнародну торговельну систему?

Ціна питання – 8 мільярдів доларів, саме стільки на думку президента Віктора Ющенка Україна втрачає щороку від того, що не є членом СОТ і немає статусу держави з ринковою економікою. Віктор Ющенко сподівається, що парламент ухвалить ці документи вже наприкінці цього тижня. Так заявив він у Лондоні. Натомість інші політики нарікають на те, що влада не говорить відверто про можливі збитки для українських підприємців. Доки процес вступу в СОТ не буде прозорим, і доки не висловляться національні виробники, Партія регіонів не голосуватиме за законопроекти щодо СОТ, заявив минулої п`ятниці лідер цієї партії Віктор Янукович.

Щоб вступити до СОТ, крім зміни законів, Україна ще має підписати двосторонні протоколи з усіма членами цієї організації. За даними урядовців, 80 відсотків протоколів вже є, але ще потрібно домовитися з такими ключовими світовими гравцями як Сполучені Штати та Австралія.

Генеральний директор СОТ вважає, що Києву і Москві доведеться почекати. Паскаль Ламі прогнозує, що цього року до світового торговельного клубу вступить лише Саудівська Аравія.

Шанси, що Україна скоро таки приєднається до СОТ, дуже малі, каже радіо "Свобода" директор київського Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. А слова керівника СОТ він розцінює як попередження:

"Ясно, що там виникає певне занепокоєння, пов''язане з тим, що оcтаннє офіційне засідання робочої групи (Україна-СОТ) мало відбутися у вересні. Проведення цього засідання перенесене на незрозумілий час. З іншого боку, вони активно споcтерігають за тим, що відбувається сьогодні в українському парламенті стосовно законодавства про вступ до СОТ. Це, з одного боку, елемент невизначеності, який створений самою Україною, а, з іншого боку, я б це розцінив як дуже жорстке нагадування, що, мовляв, якщо Ви хочете бути з нами, то треба для цього працювати".

Деякі українські підприємці постраждають від вступу держави до СОТ, але переваги для економіки в цілому і для пересічних громадян будуть значно більшими, переконаний експерт. І тут принципове значення має швидкість вступу, адже потім вірогідно знову доведеться домовлятися з окремими державами про умови доступу на ринки. Якщо не грудень цього року, то коли в України наступний шанс вступити до СОТ? Ігор Бураковський:

"Грудень цього року- це такий політичний момент. Дуже гарно, відбувається міністерська конференція в Гонконзі, Україна вступає, але в принципі цей вступ необов''язково має бути прив''язаний до міністерської конференції, яка відбувається раз на два роки. Я думаю, що варто очікувати, реально чи вже песимістично (залежно від того хто як очікував), що Україна зможе подолати бар''єр щодо СОТ протягом 2006-2007-го років. При цьому мені здається, що Україна має на сьогоднішній день всі можливості стати членом СОТ раніше, ніж Росія. Для Росії, очевидно, бар''єр реально подолати у 2008- 2009-му роках".

Вступ до Світової організації торгівлі є передумовою для тісніших економічних відносин України з Європейським Союзом, а зрештою і для членства в ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG