Доступність посилання

ТОП новини

Чого очікує Україна від нинішнього візиту Делегації НАТО: заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко.


Богдана Костюк

Київ 18 жовтня 2005 - Візит делегації НАТО на чолі з Генеральним секретарем Яапом де Хооп Схеффером в Україну, який розпочався сьогодні, буде унікальним в історії відносин Україна – НАТО. Принаймні, так обіцяє заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко. Адже, по-перше, посадовці Альянсу зустрінуться з членами Ради національної безпеки та оборони України; по-друге, відвідають один із закритих підприємств ВПК у Харкові, по-третє, проведуть низку зустрічей з громадськістю у традиційно анти-НАТО-вських регіонах. Все це називається переходом України до інтенсифікованого діалогу з НАТО, обіцяного Президентом Віктором Ющенком чотири місяці тому.


Нинішній візит чільників НАТО передбачає, окрім традиційних переговорів з Президентом, прем’єр-міністром і керівниками оборонного і зовнішньополітичного відомств України, також низку інших важливих зустрічей. Розповідає Антон Бутейко:

“Передбачається, що буде проведено зустріч членів Ради національної безпеки та оборони України з Північноатлантичною радою у формі “круглого столу”. Якраз під час цієї зустрічі – яка є свого роду унікальною, бо нічого подібного раніше у форматах стосунків “Україна – НАТО” не було – будуть розглянуті наші стосунки у контексті інтенсифікованого діалогу. І, звичайно, будуть розглядатися питання, як Україна здійснює цільовий план. За підсумками цього засідання будуть зроблені певні висновки, і ми сподіваємося, що вони будуть позитивними для зміцнення демократії у нашій державі; поліпшення захисту прав людини; утвердження свободи ЗМІ й утвердження верховенства права”.

Антон Бутейко зазначив, що ці вимоги є первісними для оцінки Україною з боку міжнародної спільноти як держави, яка відповідає – чи не відповідає – критеріям для членства у НАТО.

За словами українського дипломата, нинішній візит Генерального секретаря Альянсу та його колег не обмежиться лише Києвом – члени делегації відвідають Одесу, Донецьк і Харків:

“Міста вибиралися невипадково. Ми вважаємо, що у Західних регіонах України є більше інформації про НАТО. У міста, які я назвав (Донецьк, Одеса, Харків) поїдуть представники НАТО для того, щоб самим подивитися на ті настрої, які там існують; на реформи – як вони відбуваються у нашій державі. Саме у контексті нашої співпраці за форматом інтенсифікованого діалогу, тому що це якісно нова стадія наших відносин. І нам чітко розказали, що саме очікується від країни – кандидата для того, щоби вона надалі працювала над підготовкою плану до членства у НАТО”.

Подібний план, - нагадав пан Бутейко – передбачає серйозні реформи у політичному та економічному житті держави:

“Мова іде про дуже серйозну роботу. Тому що зміни, які мають відбуватись у плані підготовки до членства у НАТО, потребують ресурсів інтелектуальних, ресурсів організаційних і ресурсів бюджетних. Передбачається, що ці витрати будуть спрямовані на вжиття тих заходів, які будуть сприяти і проведенню реформ в інтересах народу, і зміни нашого суспільства у плані демократизації”.

Крім того, за словами чільного українського дипломата, Україна має розв’язати проблеми, які існують у її стосунках з сусідніми державами – Росією і Румунією:

“НАТО-вська сторона – і ми абсолютно чітко поділяємо ці підходи – ніяким чином не зацікавлена, щоб Україна у своїй підготовці до вступу у НАТО створювала якісь проблеми. МИ ідемо до НАТО і ми повинні іти без валізок проблем з іншими державами”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG