Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Єхануров в Мінську: для кого економіка, а для кого політика.


Мар’яна Драч


Прага, 18 жовтня 2005 року - Вперше після Помаранчевої революції чільний представник української держави побував у Білорусі. Якщо український прем''єр їхав до Мінська вирішувати економічні питання, то для білоруської влади, на думку оглядачів, робочий візит Юрія Єханурова має важливе політичне значення.

Білоруська влада зустрічала українського прем''єра підкреслено урочисто – з ротою почесної варти та ескортом мотоциклістів. Президент Білорусі раніше казав, що Помаранчева революція -це не революція, а бандитизм, проте у вівторок залишився задоволений результатами переговорів. Олександр Лукашенко:

"Я задоволений тією динамікою, при всіх недоліках, які були. Я розумію, я не перший день в політиці, що відбувалося, що зараз відбувається. Дай Боже, щоб ця динаміка збереглася. В такому разі ми зможемо вирішити всі питання, я підкреслюю всі! Треба у майбутнє дивитися І ми готові на взаємоприйнятних умовах вирішувати якісь питання навіть зі збитком для себе, враховуючи, що нам Україна і українці народ не чужий."

Головним досягненням прем''єри України і Білорусі вважають зростання товарообігу в цьому році у півтора рази. Про це після зустрічі зі своїм колегою Сергієм Сидорським сказав Юрій Єхануров: "З самого початку року різко збільшився товарообіг між нашими країнами і я так думаю, що завдання нашого уряду - продовжувати те, що було. Є декілька напрямків по яких це можна зробити. Мене дуже цікавить напрямок послуг, напрямки транспорту і все, що стосується непрямих поставок, як ми звикли (хоче це теж треба робити), але ремонт обладнання і сервісні центри, це дуже цікавий напрямок розвитку."

Український уряд також хоче експортувати до Білорусі електроенергію.

З початку 90-их років у двосторонніх відносинах тягнеться проблема боргу. Через це білоруський парламент відмовляється ратифікувати угоду про державний кордон з Україною. Але Київ і Мінськ й далі по різному бачать це питання. Білорусь наполягає, що Україна заборгувала їй 130 мільйонів доларів, тоді як у Києві наголошують, що це борг не державний, а корпоративний. Юрій Єхануров в Мінську висловив сподівання, що скоро це питання вирішать: "Я так думаю, що до зустрічі президентів ми будемо готуватися і постараємося це зробити."

Україна, за словами Єханурова, "дуже сподівається," що зустріч президентів Віктора Ющенка і Олександра Лукашенка відбудеться до 20-ої річниці катастрофи аварії на Чорнобильській АЕС.

Єхануров під час візиту на мінський тракторний завод
Візит українського прем''єра має важливе політичне значення для білоруської влади, яку ізолювали на Заході за утиски опозиції і вільного слова. Так вважає аналітик радіо "Свобода" Ян Максим`юк:

"Уявіть собі керівника держави, який може рази два на рік, а може три їздить у Москву і практично ні з ким більше не зустірчається, маю на увазі з президентами чи перм''єрами. Єдині офіційні візити в Мінськ - це приїжджають російські губернатори. Таким чином Лукашенко показує своєму елеторатові, що з ним ще рахуються у світовій політиці як з серйозним політиком. А тому я думаю, що приїзд Єханурова в Мінськ- це великий передовсім пропагандистський успіх Лукашенка. Я думаю, що про цей візит будуть ще довго говорити в білоруських офіційних засобах масової інформації і особливо будуть підкреслювати, що Ющенко запросив Лукашенка приїхати в Україну."

А офіційна білоруська преса висвітлює події так: українці розчарувалися в Помаранчевій революції, а українське керівництво, щоб відновити довіру, має проводити прагматичну політику з сусідніми Росією і Білоруссю. Про це пише у вівторок газета "Радянська Білорусь", офіційне видання Адміністрації президента Лукашенка. Якщо раніше нові керівники України заявляли, що хочуть просувати демократію у регіоні, то тепер готові й самі дечому вчитися у сусідів. Як сказав Юрій Єхануров у Мінську, Україна зацікавилися білоруським досвідом з підвищення соціальних стандартів на селі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG