Доступність посилання

ТОП новини

Чи стало в Україні менше корупції?


Мар’яна Драч


Київ, 18 жовтня 2005 - Корупція й далі залишається серйозною проблемою України, але рівень корупції в державі зменшився порівняно з минулим роком. Такі дані містяться у звіті міжнародної неурядової організації "Тransparency International", який оприлюднили сьогодні в Берліні. За рівнем хабарництва Україна посідає 113 місце у світі серед 159 держав. На думку експертів, найменше корумпована країна - Ісландія, а найбільше – африканська держава Чад.

Дослідження "Transparency International" вважають найавторитетнішим у світі рейтингом корупції. Понад дві третини держав, де проводили опитування експерти, мають серйозні проблеми з хабарництвом. Найгірша ситуація в Чаді, Бангладеші і Туркменистані. Саме ці держави є одними з найбідніших у світі.

Корупція є головною причиною бідності і водночас головною перешкодою, яка заважає подолати злидні, наголошують представники "Transparency International." Дослідження також вказує на те, що держави, які вважають корумпованими, менше залучають іноземні інвестиції, а це також підриває шанси людей на підвищення добробуту.

За даними цьогорічного рейтингу, більший рівень корупції ніж Україна мають такі держави як Росія, Грузія, Киргизстан та Ірак.

А що ж означає поліпшення показників власне України, порівняно з минулим роком? Чи можна, вважати, що нинішня українська влада почала ефективну боротьбу з цим явищем?

Аби почути відповідь на ці запитання ми зв`язалася з директором українського представництва "Transparency International" Ларисою Денисенко. Лариса Денисенко

Це невелике поліпшення. Я відразу можу сказати, що нашими сусідами, як і минулого разу, залишається Нігерія, Киргизія, Казахстан, В’єтнам, Білорусь. Але поліпшення є в 0,4 бали, тобто минулого року рейтинг був 2,2, а цього року 2,6.

Варто сказати, що цього року аналізувалися рейтинги і збиралися дані за 2003-2005 роки. З огляду на те, що 2003, 2004 роки рейтинги були нижчими, ніж рейтинг цього року, то я думаю, що позитивні бали додала думка інвесторів щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні, тому що в інвесторів брали оціночні судження з приводу, чи поліпшилася, чи ні ситуація з корупцією та інвестиційний клімат в Україні.

Я думаю, що саме через те, що на якомусь етапі думки про інвестиційний клімат в Україні були трохи кращими, то це відразу позначилося на нашому рейтингу. Тобто, 0,4 – це дали аналітики і інвестори, які працюють чи мають намір працювати в Україні.

Мар’яна Драч

Але з Ваших слів я можу зробити ще такий висновок. Оскільки аналізували три останні роки, а все-таки є поліпшення, то можна вважати, що це досить суттєве поліпшення за даними функціонування вже нової української влади.

Лариса Денисенко

Можливо. Але я не була б так оптимістично налаштована з приводу того, що, як ви пам’ятаєте, певний період часу було сприйняття подій Помаранчевої революції дуже позитивним на міжнародному рівні. Власне кажучи, дані збиралися, починаючи з самого початку 2005-го року, тому вийшов такий рейтинг.

Я не буду критикувати його об’єктивність чи придавати сумнівам об’єктивність цього рейтингу. Він відображає думки експертів, які вони мали впродовж цього року. Але тим не менше приводів для оптимізму і тотального схвалення дій нової влади у нас немає.

Мар’яна Драч

Чому саме і що саме Вас непокоїть у діях нової влади щодо боротьби з корупцією?

Лариса Денисенко

Нова влада вже при владі майже рік, але до того, наприклад, жодна експертна установа не бачила в Україні програму “Чисті руки”, яку мав намір запровадити міністр Зварич на початку свого призначення, тобто ще навесні цього року. Це по-перше.

По-друге, крім того, що Президент показує чисті руки, більше я не бачила жодного документу, пов’язаного з поліпшенням ситуації і попередженням корупції в Україні.

Останнім часом корупційні скандали, які раніше були непритаманні Україні (я зараз не буду обговорювати те, чи це є позитивним, чи негативним моментом), негативно показують і негативно відображають роботу як Президента як інституту, так і Кабінету Міністрів України.

Мар’яна Драч

Ви також знаєте, як і наші слухачі, аргументи української влади, вони кажуть, що якраз ці корупційні скандали доводять, що Україна стала прозорішою, тому що раніше це все відбувалося під килимом, а тепер громадськість обговорює ці звинувачення.

До речі, коли йдеться про звинувачення в корупції найближчого оточення Президента, то В.Ющенка каже, що ці звинувачення недоведені.

Лариса Денисенко

Я хотіла б бачити більш прозорі дії влади з розслідування корупційних скандалів і кримінальних справ, так само, я знову ж таки повторюся, нова влада не розробила жодних базових документів боротьби з корупцією за цей час.

В принципі, боротьба з корупцією була пріоритетом, проголошеним новою владою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG