Доступність посилання

ТОП новини

Вірні УАПЦ в Україні очікують зміни ставлення нової влади до своїх потреб.


Петро Каландирець

Вікарій Київської Єпархії, Єпископ Житомирський УАПЦ, Владика Богдан
Одеса, 18 жовтня 2005 - Про це сказав Вікарій Київської єпархії, Єпископ Житомирський Української Автокефальної Православної Церкви, Його Преосвященство, Владика Богдан Кулик. За його словами, вірні УАПЦ цього року особливо урочисто святкували свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Владика Богдан: - У Києві митрополит Мефодій, Предстоятель УАПЦ, очолив Божественну Літургію у Андріївському Соборі. Я святкував це свято у Фастові, де зібралися усі священики Благочиння. У місцевій церкві названої на честь Святої Покрови усі відчували український дух. Поруч з духівництвом молилися і багато віруючих. Після Служби Божої відбулося святкування. Співали церковні пісні, українські народні пісні. Власне, урочисто святкували цей день у храмах УАПЦ у цілій Україні...

Петро Каландирець: - У Києві сталася спровокована антиукраїнськими політичними силами сутичка. "Ліві" протестували проти святкування 63 річниці УПА. Як Ви, духовна особа, ставитеся до ідеї визнання ветеранів УПА "воюючою стороною за волю України"?

Владика Богдан: - Українська Повстанська Армія воювала за свободу України, проти більшовицького поневолення. Мене дивує той факт, що дотепер не засуджена у нашій країні ідеологія ленінізму, сталінізму, компартії.

Чому так легко пробачили і забули усі злодіяння комунізму в Україні? Чому так швидко забули знищення церков і репресії проти духівництва? Чому забули ліквідацію Українських церков? У 1937 році Українська Автокефальна Православна Церква була знищена атеїстичним режимом.

Невже геноцид в Україні 1932-33 років не шокує людей? Саме ці події викривають звіряче обличчя згаданих вище ідеологій.

Сьогодні противники УПА знову піднімають червоні знамена, прикриваються іконами і Російською церквою.

Останні події на Хрещатику ще раз засвідчили, що прихильники більшовицької ідеології не лише не бажають каятися за злодіяння, але знову піднімають голови з метою знищення України і всього українського.

Нам, українцям, необхідно єднатися.

Якби ідеологію комунізму засудили ще на початках відновлення незалежності України ми б не бачили цих сутичок. Вояки УПА заслужили офіційного визнання і одержання пільг. На відміну від військових, які виборювали СРСР, повстанці боролися за вільну Україну. Це моя думка. Мені болить за це і сумно, що червоні прапори знову з”являються містами України...”

Петро Каландирець: - Як Ви ставитеся до факту участі УПЦ Московського Патріархату у політичній рекламній кампанії? Ми бачимо це на прикладі Прогресивних соціалістів та партії „Союз” ... Українськими містами з”явилися бігборди з агітацією на користь Олексія Костусєва з надписами „Бог і Росія разом”...

Владика Богдан: - Це звичайний піар крок перед наступними виборами до парламенту. Політики нині прагнуть експлуатувати ім.”я православ’я, церкву, віруючих людей, представити себе захисниками православ’я.

Але, це не правда...

Петро Каландирець: - Наскільки важлива справа відкриття в Україні подвір"я Константинопольського Патріархату?

Владика Богдан: - Відкриття подвір’я Вселенської Патріархії в Україні дуже важливий крок на шляху визнання Української Церкви.

РПЦ прагне цього не допустити за жодних умов.

Подвір’я Вселенської Патріархії в Україні дасть можливість вести постійний діялог зі Вселенським Патріархом.

Нинішні спроби об’єднання УАПЦ та УПЦ КП мають сенс лише у тому разі, якщо об’єднання церков буде визнане Вселенською Патріархією.

У іншому разі, якщо це об’єднання станеться, але визнання не буде, його доля буде такою ж як і попередніх кількох єднань УАПЦ та УПЦ КП”.

Петро Каландирець: - Чому приходу Вселенського Патріархату в Україну так боїться Москва та її прихильники на українських теренах? Ваша точка зору...

Служба Божа на свято Покрови
Владика Богдан: - Переляк Москви легко пояcнити тим, що в Україні буде Помісна Українська Православна Церква.

Митрополія РПЦ в Україні, яка взяла собі назву „УПЦ”, але такою насправді не є, бо підкоряється центру у іншій країні, не може претендувати на звання Української Помісної Православної Церкви.

Один мудрий політик сказав, що якщо частина громадян однієї держави підкоряється духовному центру у іншій державі – їй ніколи не бути сильною державою. Не хотілося б ображати братів греко-католиків, але це їх так само стосується.

Українська Автокефальна Православна Церква завжди стояла на державницьких засадах, за що постійно була переслідувана. Не є виключенням і сучасна історія.

Несправедливість до УАПЦ з боку влади, з часів проголошення незалежності України, має місце.

Петро Каландирець: - Про що йдеться?

Владика Богдан: - Дуже легко громади РПЦ в Україні одержують земельні ділянки для будівництва храмів. Їх легко реєструють. Їм допомагають. Подекуди сама держава будує церкви для РПЦ в Україні.

До УАПЦ ставлення є протилежним. Приміром, у Києві є кілька громад, які вже вісім років прохають виділити їм земельну ділянку, але це питання не вирішується позитивно.

У цьому є несправедливість.

Мушу сказати і про ситуацію навколо Андріївського Кафедрального Собору. Його передали церкві, але потім підпорядкували музею. І ми фактично нині не можемо повноцінно проводити церковне життя у Кафедральному Соборі.

Маємо приклади, коли приміщення храмів, які забрали за комуністичних часів саме у УАПЦ, нині повертають не їхнім колишнім власникам, а громадам РПЦ та УПЦ КП...

Така сумна ситуація з несправедливим ставленням до вірних УАПЦ є і у східних та центральних областях України.

Маємо надію, що ставлення до потреб вірних Української Автокефальної Православної Церкви зміниться після перемоги на виборах Президента України Віктора Ющенка і зміни влади у регіонах.
XS
SM
MD
LG