Доступність посилання

ТОП новини

Контрафактна продукція прямує в ЄС і через Угорщину.


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 жовтня 2005 – Угорські митники днями виявили на сербсько-угорському кордоні велику партію контрафактного одягу з Турції, який везли в Західну Європу громадяни Болгарії. Втім, фальшивого краму вистачає і на угорських ринках, для цього зовсім необов’язково їхати світ за очі, щоб придбати так звану дешеву “фірму”. Рейди податківців на речові ринки в Угорщині відбуваються доволі часто, але викурити контрафактників з дохідних місць не зовсім легко.

На контрольно-пропускному пункті Рьоске угорські митники затримали двох громадян Болгарії, які прямували з великою партією контрафактної продукції з Турції у Францію. Водії не могли пред’явити на кордоні документи, котрі б засвідчували, що 22 тис. 400 комплектів одягу на суму у 117 млн. фор. (приб. 0,5 млн. дол. США) дійсно вироблялися на швейних фабриках відомих трикотажних фірм, а не кустарним способом. Митники затримали болгарських громадян та їхній вантаж до з’ясування всіх обставин справи, якою в подальшому займатимуться вже слідчі кримінальної поліції.

Упродовж 16 років роботи в умовах вільного ринку податкові служби Угорщини набули цінний досвід з виявлення різноманітних дешевих підробок, які видаються продавцями за оригінальну продукцію. Базарних крамарів штрафують, але незабаром вони знову беруться за своє, щоправда, на цей раз торговці страхуються більш ретельно. В Будапешті діє чимало речових ринків, та найбільш відомими є два – китайський у восьмому району столиці й так званий інтернаціональний у десятому районі. Китайці возять свій крам у великих морських контейнерах, перевантажених на автомобільні трейлери, аж із німецького портового міста Гамбург.

Періодично контролери виявляють на китайському ринку величезну кількість контрафактної продукції, але вона чомусь ненадовго зникає з полиць. Більше того, великі партії товару залюбки скуповують оптовики з країн СНД, щоб у такий спосіб розвивати вигідний бізнес. Не дивлячись на попередження санітарних служб восьмого району і погрози столичної транспортної компанії переселити ринок в інше місце, оскільки він розташований у трамвайному депо, ніхто з крамарів поки що не перебрався звідси. Подейкують, що тут крутять великі гроші, з яких нібито щось перепадає і великим чиновникам. Маючи під боком заповзятих конкурентів з Південно-Східної Азії, солідні фірмові магазини в Будапешті вдаються до значних уцінок на свої оригінальні товари. Проте робити це постійно вони не можуть, і тоді пересічний покупець звично прямує на китайський ринок, де йому запропонують удвічі або ж утричі дешевшу підробку.
XS
SM
MD
LG