Доступність посилання

ТОП новини

Київський саміт Україна – НАТО.


Богдана Костюк


Київ, 19 жовтня 2005 - Двері НАТО були і є відчиненими для України. Але НАТО – це організація, яка базується на демократичних цінностях і на практичних речах, які забезпечують їх існування. А отже, ми оцінюємо готовність України до вступу в Альянс відповідно до результатів тих реформ, які вона нині здійснює в усіх сферах життя, і які необхідні для євроатлантичної інтеграції української держави. Так підсумував переговори у Києві з керівництвом України Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер.

Вперше в історії відносин між Україною і НАТО керівники Альянсу взяли участь у роботі Ради національної безпеки та оборони України, за участю Президента Віктора Ющенка, прем’єр-міністра Юрія Єханурова, голови Верховної Ради Володимира Литвина та інших високих посадовців. Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер задоволений київськими зустрічами:

“Коли ми кажемо про реформи в Україні, це значить, що у процесі їхнього здійснення Україна може розраховувати на усіляку підтримку з боку Альянсу. Про це ми говорили з керівництвом України, і повідомили їм, що очікуємо на парламентські вибори, які відбудуться у березні наступного року. Звичайно, НАТО не збирається вказувати громадянам України, за кого їм голосувати – але Альянс зацікавлений у чесності і прозорості цих виборів. Рівень демократичності цих виборів буде важливою віхою для України на шляху євроатлантичної інтеграції. Не менш важливою є оборонна реформа і пов’язане з нею реформування усього сектору національної безпеки України. На особливу увагу з боку НАТО заслуговують ствердження верховенства права і боротьба з корупцією в Україні”.

Пан Схеффер сподівається, що відвідини членами делегації НАТО Донецька, Одеси і Харкова дозволить побачити. Як і в якому напрямку здійснює українська влада задекларовані нею демократичні реформи. Генеральний секретар Альянсу також не підтвердив прогнози аналітиків щодо можливості вступу України до НАТО вже 2008-го року.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк наголосив, що за 9 місяців поточного року Україні вдалося досягти у стосунках з НАТО набагато більше, ніж при попередній владі: у квітні цього року Київ і Брюссель перейшли на формат інтенсифікованого діалогу:

“Вже наступного тижня у Брюсселі відбудеться засідання комісії Україна – НАТО на рівні міністрів оборони, де візьме участь керівник оборонного відомства Гриценко. А наприкінці цього року – комісія засідатиме за участю міністрів закордонних справ. А після нинішнього засідання ми подякували нашим колегам – членам Північноатлантичної ради і Генеральному секретарю за позитивне ставлення до процесу демократичних перетворень, які відбуваються нині в Україні”.

Міністр оборони Анатолій Гриценко ознайомив представників НАТО з програмою реформування Збройних Сил України, затвердженою у вересні цього року урядом держави:

“Мовлення було щирим, іноді критичним, але я вдячний, що у підсумку є підтримка зусиль України на шляху реформування Збройних Сил. І ми упевнені, що рухаємось правильним шляхом. Україна, її зовнішня політика буде відповідальною, наступальною у хорошому розумінні цього слова і ми будемо брати участь у вирішенні тих важливих проблем безпеки, які виникають у європейському регіоні або поза його межами”.

За словами пана Гриценка, Україна продовжить свою миротворчу місію у Косовому, надаватиме свої транспортні літаки для перевезення миротворчих підрозділів до Судану. Після виведення військового контингенту з Іраку, Україна залишить там орієнтовно до п’ятдесяти спеціалістів, які будуть разом з представниками НАТО забезпечувати підготовку збройних сил Іраку.

І представники північноатлантичного альянсу, і керівники української держави також зазначили, що ідея делегації НАТО відвідати, окрім Києва, також Донецьк, Харків та Одесу, сприятиме руйнуванню старих, радянської доби міфів щодо Альянсу. Слово Анатолієві Гриценку:

“Генеральний секретар НАТО сказав, що присутність у регіонах України представників Альянсу дає можливість нашим людям зрозуміти, ЩО є НАТО, і чим НЕ Є НАТО. Наші громадяни через пряме спілкування переконаються у тому, що вступ до НАТО не означає ядерної зброї на території України, закриття підприємств ВПК, або негайного виведення Чорноморського флоту Росії з нашої території. Навпаки: представники НАТО та України зможуть навести приклади, коли співпраця з Альянсом сприяє вирішенню дуже важливих для нас проблем соціально-економічного та іншого характеру”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG