Доступність посилання

ТОП новини

Чи скотиться Угорщина у боргову яму?


Василь Плоскіна

Угорщина, 21 жовтня 2005 – Права урядова опозиція висловлює глибоку стурбованість щодо економічної політики нинішнього кабінету міністрів Угорщини. Консерватори вважають, що ліво-центристський уряд повинен якомога швидше скоригувати економічний курс країни, інакше Угорщина може скотитися у боргову яму й облишити мрії про введення на своїй території євро.

Керівник виборчого штабу республіканської партії Угорщини (скорочено ФІДЕС) Антал Роґан переконаний, що через безвідповідальну і некомпетентну економічну політику ліво-лібералів країні не оминути боргової пастки. Він сказав, що упродовж останніх трьох років зовнішній борг Угорщини зріс майже до 22,5 млрд. дол. США, а це означає, що за часів прем’єрства Меддьєші-Дюрчаня державний борг ріс такими темпами, яких не спостерігали до 1989 року на протязі чотирьох десятиліть, прокоментував Роґан.

Праві партії стурбовані тим, що тягар державного боргу повинні нести на собі пересічні громадяни країни, у тому числі й новонароджені, адже на одну особу, за оцінками економічних експертів, нині припадає 1,3 млн-на форинтів державної заборгованості ( приб. 6.500 дол). Оскільки погасити державний борг за короткий термін неможливо, то його виплата лягає на плечі майбутніх поколінь угорців, зауважив керівник передвиборчої кампанії ФІДЕС. Антал Роґан додав, що в Угорщині знову виникла ситуація, подібна до 1998 року, коли значна сума податків, сплачена з доходів угорських громадян, йшла на погашення процентів державного боргу.

Тим часом представник міністерства фінансів Угорщини Тамаш Катона спростував заяву опозиційного політика. Він сказав, що угорський зовнішній і державний борг цілком підпадає під маастрихтські критерії і зріс несуттєво. В умовах активного інтегрування угорської економіки в європейські ринкові структури пропорція державного боргу становить приблизно 60 відсотків до внутрішнього валового продукту (ВВП) Угорщини, повідомив Тамаш Катона, зауваживши при цьому, що зазвичай у державах, які входять у єврозону, цей показник становить ще більше – 70 відсотків від ВВП.
XS
SM
MD
LG