Доступність посилання

ТОП новини

Довкола проблеми адміністративно-територіальної реформи: думки учасників процесу.


Богдана Костюк


Київ, 20 жовтня 2005 - Проблематика територіально-адміністративної реформи вийшла поза межі України, і у ці дні Київ приймає міжнародну конференцію з цього приводу. Серед її учасників – Президент європейського Конгресу місцевих і регіональних рад Джованні ді Стазі; українські урядовці та керівники місцевих органів влади.

Рада Європи допоможе Україні у проведенні адміністративно-територіальної реформи, - повідомили на відкритті конференції віце-прем’єр-міністр Роман Безсмертний та Президент конгресу місцевих рад Джованні ді Стазі. Отже, Київ і Брюссель домовилися, що українська сторона передаватиме до європейського Конгресу регіональних і місцевих рад усі свої проекти з територіально-адміністративної реформи. НА думку пана Безсмертного,

“У цьому ми бачимо користь для українського уряду. І також вбачаємо необхідність у такий спосіб залучати спеціалістів Ради Європи, Конгресу місцевих рад до розв’язання складних проблем організації влади на місцях в Україні, а також розвитку місцевого самоврядування у цілому”.

Свої думки з приводу реформ висловили і представники регіональних органів влади. Так, міський голова Комсомольська, що на Полтавщині, Олександр Попов переконаний у необхідності реформ і вивчення європейського досвіду. Разом з тим, за словами пана Попопа,

“Місцеве самоврядування у містах обласного значення відбулось набагато ширше і більше, ніж на інших територіях - чи на районному рівні, чи регіональному. Якраз міста обласного значення отримали майже у повному обсязі ті повноваження, які потрібно було би отримати місцевому самоврядуванню. Єдина проблема, яка існує – це, безумовно, розмежування повноважень, остаточне і чітке. Це перше. І друга проблема – це питання міжбюджетних відносин. Тому що це не нова ситуація, коли надаються повноваження державою на місцевий рівень, а кошти для вирішення цих повноважень не даються”.

Перший заступник голови Асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Дружин (Севастополь) стверджує, що

“Найголовніша проблема, яка обговорюється – і яка є більш ніж актуальною для місцевого самоврядування – це реформування територіальної влади. Це те, що ми мусимо здійснити на шляху реформування усієї української держави”.

Міський голова міста Кобеляки Олександр Ісип, підсумовуючи сказане вище, наголосив:

“Потрібно все здійснювати так, щоб український народ з кожним днем і роком жив краще. Це все повинно проводитися постійно і щоденно, і не відкладати від одного політичного дійства до другого. Треба працювати, реформуватися, для того щоб жити краще”.

Упевнений один з наймолодших українських мерів Олександ Ісип.
XS
SM
MD
LG