Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі обговорили шляхи протидії поширенню пташиного грипу в Україні...


Петро Каландирець

Такі листівки нині поширюють на Одещині
Одеса, 20 жовтня 2005 - Цій темі була присвячена нарада міністрів аграрної політики України, Румунії та Молдови. У надзвичайному засіданні взяли участь прикордонники, митники та керівники ветеринарних служб трьох країн, представники органів місцевого самоуправління.

Складною і напруженою назвав ситуацію, пов’язану з поширенням пташиного групу у сусідніх з Україною державах начальник управління ветеринарної медицини, головний державний інспектор ветеринарної медицини в Одеській області Іван Пустовіт. На його думку, існує реальна загроза занесення цього захворювання на територію Одеської області.

Саме нині триває масова міграція перелітної птиці, і це посилює небезпека. Тому керівниками органів влади і спеціальними медичними органами вживаються різноманітні епідеміологічні заходи. Здійснюється постійний моніторинг, відстріл дикої птиці, лабораторні дослідження . Посилений контроль на українсько – румунському кордоні, проводиться дезинфекція транспорту.

У чотирьох південних районах Одеської області (Ізмаїльському, Ренійському, Кілійському та Болградському) на місцевих ринках вже заборонена торгівля вбитою і живою домашньою птицею і свининою.

Триває заборона на полювання, проводиться постійний обхід сільських дворів фахівцями з метою організації роз’яснювальної і контрольної роботи. Мешканцям сіл рекомендовано не випускати домашню птицю за межі дворів.

Учасники наради
Начальник управління ветеринарної медицини в Одеській області Іван Пустовіт важає, що всі структури влади роблять нині необхідні кроки для недопущення пташиного грипу на територію України.

Більшість населення області так само відповідально поставилася до згаданої проблеми.

Стало відомо, що 19 жовтня в Одесі була проведена і селекторна нарада за участю голів районних державних адміністрацій, сільських і селищних Рад, ветеринарної і медико-санітарної структур. Саме у сільській місцевості нині посилена роз”яснювальна робота для протидії небезпеці пташиного грипу.

Міністр аграрної політики Олександр Баранівський в інтерв”ю радіо „Свобода” висловив сподівання, що розроблені в Одесі спільні дії протидії поширенню пташиного грипу будуть справді дієвими.

Олександр Баранівський
Олександр Баранівський: „Сьогодні влада демонструє досить велику стурбованість. У понеділок я відвідав Румунію і ми вивчали їхній досвід протидії хворобі. У нас вжиті суворі заходи на кордоні. Заборонене ввезення м’яса з тих регіонів, де є хвороба. Від учора ми повністю закрили наші ринки відвозу м’яса з Росії у зв’язку з виявленням пташиного грипу у Тульській області. Є Указ Президента з цього уряду. Досить серйозні кроки владою сьогодні робляться. Щодо населення, ми сподіваємося на підтримку ЗМІ. Паніки не повинно бути. При 70 градусах термічної обробки цей вірус гине. Але максимальна поінформованість населення – запорука успіху у справі недопущення вірусу в Україну”.

Міністр аграрної політики піддав критиці рівень заходів безпеки, які були застосовані на кордоні України у перші дні після виникнення небезпеки поширення вірусу пташиного грипу.

"Була досить низька ефективність тих дезинфекційних засобів, якими проводилася обробка. Мають бути жорсткі заходи, які стосуються дезінфекції і контролю за ввезенням м`яса в Україну" ,- повідомив Олександр Баранівський.

За його словами, цими днями на кордонах України з Румунією цими днями буде додатково перевірений рівень кроків протидії небезпечній інфекції.

Заходи безпеки, як повідомили кореспонденту радіо „Свобода”, застосовані нині і на митних пунктах міжнародного аеропорту Одеса.
XS
SM
MD
LG