Доступність посилання

ТОП новини

Посол Іраку в Москві про суд над Саддамом Хусейном.


Михайло Аландаренко

Прага, 20 жовтня 2005 року.

Абдель Карім Гашем Мустафа, перший посол Іраку в Росії після повалення режиму Саддама Хусейна, сказав, що суд над колишнім іракським диктатором можна вважати здійсненням божественної справедливості.

Саддам Хусейн на судовому порцесі
Абдель Карім Гашем Мустафа: - Перша думка, яка прийшла мені в голову, коли я побачив початок суду – я просто подякував богові за божественну справедливість. Багато хто вважає, що божественна справедливість наступає тільки на тому світі. Але сьогодні ми бачимо на власні очі, як ця справедливість здійснюється тут, на землі. Цей тиран, кат, диктатор, якому іракці навіть не наважувалися зазирнути в очі, стоїть сьогодні принижений перед суддею, перед телекамерами, перед цілим світом. Сам факт того, що Саддам та його поплічники знаходяться на лаві підсудних, радує будь-яку чесну, щиру людину.

- А чи розділяють представники іракської діаспори в Москві Вашу радість?

Абдель Карім Гашем Мустафа: - Я вважаю, що незалежно від того, хто ти – іракець чи ні – все людство розділяє з нами ці почуття. Сьогодні пригноблений розпочав помсту проти гнобителя. Але те, як відбувається ця помста, відрізняється від методів цього гнобителя. Ми всі пам’ятаємо суди за часів Саддама, як це все відбувалося та в яких умовах. А тепер ми бачимо цивілізованого суддю, суд, який дозволив самим обвинувачуваним обирати собі адвокатів. Те, у який спосіб проходить цей процес, уже можна вважати нагородою для Іраку та іракського керівництва. І дуже добре те, що цей процес збігся з проведенням конституційного референдуму в Іраку. Вперше в історії всього регіону, а не тільки Іраку, пройшов референдум так прозоро. Ми всі прекрасно пам’ятаємо останній референдум, який пройшов в Іраку за кілька місяців до війни. Тоді було офіційно оголошено, що всі 100 відсотків учасників підтримали Саддама. Це просто смішно.

- Що Ви очікуєте від суду над Саддамом Хусейном?

Абдель Карім Гашем Мустафа: - Вчора ми всі бачили, як він та його помічники з’явилися на лаві підсудних. Цього видовища вже достатньо для того, щоб показати ті зніми, що відбулися в Іраку. Сьогодні гуманізм в Іраку переміг над садизмом, втіленням якого є Саддам та його поплічники. Сьогодні всі тирани світу бачать результат своїх дій. Їхні вчинки не забудуться просто так. Адже простий іракський громадянин судить Саддама ще до того, як його засудила історія.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG