Доступність посилання

ТОП новини

У 2050 році чисельність населення України може знизитись до 34,8 мільйона осіб. Прогноз українських демографів.


Сергій Собуцький


Київ, 20 жовтня 2005 року.

У 2050 році чисельність населення України може зменшитися до 34,8 мільйона осіб. Такий невтішний прогноз прозвучав на міжнародній науково-практичній конференції "Демографічний розвиток України та пріоритетні завдання демографічної політики", яка сьогодні розпочала роботу у Києві. Як зазначив у своєму виступі академік НАН України Сергій Пирожков, збереження негативних демографічних тенденцій вимагає від українського уряду втілення серйозної послідовної та ефективної соціальної політики.

Учасники конференції зазначали, що, починаючи з 1991 року в Україні показники смертності стали перевищувати рівень народжуваності, що викликало довготривалий процес природного зменшення чисельності населення і, на жаль, ця тенденція залишається сьогодні. За експертними оцінками, упродовж найближчого десятиріччя співвідношення між кількістю осіб працездатного віку та кількістю осіб віком понад 60 років зміниться з 3:1 до 2:1. За словами директора Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, академіка Сергія Пирожкова, середина 21 століття виявиться найбільшим випробуванням для держави щодо пенсійного забезпечення, адже вже сьогодні на 1 тис. платників податків до Пенсійного фонду припадає приблизно 795 пенсіонерів.

Оскільки демографічна криза в Україні обіцяє бути довготривалою, Сергій Пирожков запропонував звернутися до досвіду уряду Болгарії, який наприкінці 2004 - початку 2005 років розробив та ухвалив національну соціальну політику за умов стрімкого зменшення населення, сенс якої полягає у досягнення балансу населення: акценти змінюються із зосередження уваги лише на кількості населення до збалансованості розвитку населення згідно з віком та статтю, а також із розвитком його здібностей та вмінь.

Україна розглядає демографічну кризу як одну з головних перешкод на шляху розвитку держави, сказав на конференції прем’єр-міністр Юрій Єхануров. За його словами, демографічна спрямованість має стати одним з головних пріоритетів дій українського уряду. Політика держави має спрямовуватися, передусім, на підвищення рівня та поліпшення якості життя населення.

Юрій Єхануров: - Громадяни повинні відчувати, що влада чесно та ефективно іде назустріч людині. Відносини між громадянином та державою починають змінюватись з таких, де громадяни обслуговують потреби та інтереси держави, на такі, де держава відповідає за свої дії перед громадянами. Виконання цих завдань стане вагомим підґрунтям для переходу до сучасного режиму відтворення населення, підвищення тривалості повноцінного активного життя українців.

Демографічні кризи, на жаль, не новинка для світу, зазначив у своєму виступі професор Національного інституту демографічних досліджень з Франції Жак Валлен. На його думку, дуже важливо, щоб демографи різних країн обмінювались результатами своїх досліджень, щоб громадяни були більш поінформованими про масштабність демографічної проблеми. Жак Валлен: - Результати роботи демографів є дуже важливими і не тільки тому, що дають уряду необхідні знання для ухвалення рішень, але також для того, щоб надавати інформацію громадянам, щоб вони могли сформувати свою думку і сформувати спільну думку, яка в демократичних країнах є кінцевою базою для проведення необхідної ефективної політики.

Учасники конференції схвалили проект Стратегії демографічного розвитку України. Основні завдання для України на нинішньому етапі визначені такі: відродження духовності, національних цінностей, сімейних традицій, забезпечення економічних передумов уповільнення процесів депопуляції та поліпшення якості життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG