Доступність посилання

ТОП новини

Плюси і мінуси “малого руху” на українсько-угорському кордоні з 2007 року.


Василь Плоскіна

Угорщина, 20 жовтня 2005 – Цими днями з ініциативи кількох депутатів європарламенту від Угорщини й Словаччини у Будапешті відбулася зустріч з представниками угорських меншин сусідніх держав, у тому числі України, де обговорювались перспективи відкриття так званого малого руху в майбутній шенгенській зоні через угорські кордони. На жаль, пільговими поїздками вглиб Угорщини до 30-35 км з 2007 року можуть скористатися лише мешканці вузької прикордонної смуги, що прилягає до українсько-угорського кордону. Це не влаштовує закарпатських угорців з багатьох причин.

На цій зустрічі за участю євродепутатів від однієї з найбільших фракцій – народної партії – Кінґи Ґал з Угорщини та Едіт Бауер зі Словаччини разом з іншими був присутній і заступник голови Товариства угорської культури на Закарпатті Ласло Бринзович. Доречно нагадати про те, що Кінґа Ґал входить до складу однієї з комісій європарламенту, котра до кінця поточного року працюватиме над проектним рішенням Євросоюзу про спрощений перехід кордону ЄС громадянами з країн-не членів Євросоюзу. Майбутній документ є доволі важливим і для угорської меншини в Україні, оскільки після 2007 року Угорщина приєднається до шенгенської зони. Учасники зустрічі висловились за те, щоб євродепутати врахували потреби етнічних угорців підтримувати зв’язок з материнською державою і вилучили з проекту положення, які могли б призвести до зловживань з боку різних авантюристів. На думку Ласла Бринзовича з України, прикордонна смуга шириною в 35 км по обидва боки українсько-угорського кордону є надто вузькою, щоб охопити найбільші пункти компактного проживання угорців на Закарпатті. І хоча євродепутати з Угорщини та Словаччини мають намір домагатися розширення цієї зони до 50 км, українські угорці все одно не зможуть дістатися навіть до Ніредьгази, обласного центру Східної Угорщини, розташованого за 70 км від кордону, констатував представник ТУКЗ-КМКС.

Ласло Бринзович висловився за продовження діалогу між Угорщиною, Словаччиною і Польщею з одного боку та Україною – з іншого, наслідком якого могла б стати домовленість про спрощений перехід кордонів Євросоюзу для усіх громадян країни, а не лише для етнічних меншин. Як очікується, європарламент вже на початку наступного року розпочне процедуру голосування у справі запровадження так званого малого руху на східних кордонах ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG