Доступність посилання

ТОП новини

Соціологічне дослідження “Українці в Молдові”.


Тарас Марусик

Київ, 20 жовтня 2005 - Понад 400 тисяч етнічних українців, які мешкають на півночі Молдови, мають у своєму розпорядженні лише дві українські школи. Це інформація з оприлюдненого сьогодні в Києві соціологічного дослідження “Українці в Молдові”. Його ініціатори, українські і молдовські неурядові організації, вважають, що українців не підтримують ні в Кишиневі, ні в Києві, і вони поки що залишені самі на себе.

Соціологічне дослідження “Українці в Молдові” було проведене в липні-серпні 2005 року в місцях компактного проживання українців на півночі Республіки Молдова. Цікаво, що результати дослідження не були оприлюднені до сьогоднішнього дня, однак статті з дуже дивними, за висловом президента Асоціації підтримки громадянських ініціатив “Ковчег” Ігоря Камінника, назвами з’явилися в молдовських і російських засобах масової інформації:

“Наприклад, в молдовських ЗМІ я натрапив на публікацію під назвою “Українська автономія у федеративній Молдові”. Це була найм’якша назва з тих статей, які нам траплялися в рамках цього дослідження”.

Минулого року в Молдові був проведений перепис населення, але досі офіційні результати не оприлюднені, хоча з того часу минуло півтора року. Тому в пресі подають різні дані, які суттєво розбігаються – від 8 до 13% населення, тобто українців у Молдові (без Придністров’я) від 282 тисяч до 440 тисяч.

Організатори соціологічного дослідження були вражені тим, що Україна забула громадян Молдови українського походження. Про це сказав керівник правозахисної організації “Аджута-Чівес” з Кишинева Андрій Лук’ян і додав:

“Сьогодні в Молдові – всього дві українські школи. Ви розумієте, що дві українські школи – це дуже мало. Всі процеси, які у вас сталися, так чи інакше підняли зацікавлення українців, будемо казати, до України, до своєї мови. Значить, цей процес буде ставати ширшим, і зараз треба їм тільки допомагати”.

Народний депутат України Антон Кіссе повідомив, що офіційний Київ пообіцяв виділити на допомогу українцям Молдови 25 тисяч доларів США, однак до цього часу гроші не надійшли адресатові. Антон Кіссе порівняв забезпечення потреб молдовської меншини в Україні та української в Молдові. Якщо молдовська меншина лише в Одеській області має 26 молдовських шкіл і випускає свою газету на кошти обласного бюджету, то українська меншина, крім згаданих двох шкіл, та й то одна з них нараховує всього 80 учнів, не має нічого. Єдина українськомовна газета припинила своє існування три місяці тому.

“Маючи сотні тисяч представників української діаспори в Молдові, - зазначив український парламентар, - ми повинні твердо пам’ятати, що це якраз ті люди, які будуть послами України в Молдові”.

Ще один представник Кишинева, керівник соціологічного центру “Аджута-Чівес” Олександр Левицький сказав:

“Близько 300 сіл на півночі Молдови вважають українськими. Вважають, але факт компактного проживання українців в Молдові не доказаний, тому, якби це дивно не звучало, може навіть парадоксально, я пропонуватиму: передовсім, треба зайнятися українізацією українців, які мешкають в Молдові” – зазначив керівник соціологічного центру “Аджута-Чівес” Олександр Левицький.
XS
SM
MD
LG