Доступність посилання

ТОП новини

Угорські орнітологи обстежують заповідні території щодо виявлення пташиного грипу.


Василь Плоскіна

Угорщина, 25 жовтня 2005 – Запобіжні заходи вживають угорські епідеміологи на півдні Угорщини у районі заповідних водоймищ, які є притоками річки Драва. Наприкінці тижня у сусідній Хорватії за 15 км від угорського кордону виявлено півтора десятка загиблих лебедів. Через загрозу пташиного грипу у навколишніх хорватських поселеннях медики забили кілька тисяч голів домашньої птиці.

Орнітологи Дунайсько-Дравського природного заповідника в Угорщині зараз перейшли на цілодобовий режим спостереження за перелітними птицями. Наразі контрольно-пропускні пункти на хорватсько-угорському кордоні діють за звичним перепускним графіком, проте автомобілі хорватських власників піддаються обов’язковій санітарній перевірці. Біля угорського міста Мохач цю процедуру проходять також річкові моторні човни і пароплави.

Тим часом тутешні медики вважають, що вражені пташиним грипом дикі качки у Швеції несуть потенційну загрозу пернатим і на Півдні Європи, оскільки мігрують з холодних у тепліші краї. Перелітна птиця зі Скандинавії та північних регіонів Росії, за спостереженнями угорських орнітологів, нерідко з’являється у Хортобадському заповіднику на Сході Угорщини. Втішає вчених те, що виявлений різновид пташиного вірусу у тілі загиблих перелітних птиць у Швеції не несе безпосередню загрозу здоров’ю людини.

Говорить орнітолог Іштван Дьармат:

- Наскільки нам відомо, йдеться про нешкідливий різновид пташиного грипу, виявленого у Швеції. Тому ми вважаємо, що наразі немає підстав для серйозної тривоги боятися масової міграції залітних птахів, тим більше, що вони знаходяться далеко від свійської птиці та людей, водночас цілком вірогідно, що носії цієї хвороби можуть з’явитися на відкритих водоймищах Угорщини вже наступної весни, - попереджає він.

Між тим цими днями у південноугорському місті Сеґеді ветеринари знайшли приблизно півтора десятка загиблих голубів на набережній річки Тиса. Проведена медична експертиза досі не показала на наявність пташиного вірусу у тілі птиць. Повторну перевірку трьох мертвих голубів найближчими днями проведуть і в угорській столиці.
XS
SM
MD
LG