Доступність посилання

ТОП новини

Україну вітають із успіхом приватизації і застерігають від нових реприватизацій.


Сергій Драчук

Прага, 24 жовтня 2005 (RFE/RL) – Світовий банк привітав уряд України з успішним продажем на авкціоні понад 93 відсотків акцій металургійного комбінату “Криворіжсталь”. Директор Банку в справах України Пол Берминґгам особливо зазначив, що цей процес відбувся прозоро – саме це, на його думку, відіграло важливу роль у тому, щоб зацікавити кількох першокласних претендентів на купівлю й здобути більшу від очікуваної ціну.

24 мільярди 200 мільйонів гривень, тобто приблизно 4 мільярди 800 мільйонів американських доларів, які має заплатити за “Криворіжсталь” переможець авкціону, німецький підрозділ найбільшого в світі металургійного концерну “Міттал Стіл”, – дійсно значно більше, ніж очікували аналітики. Вони прогнозували суму десь у 3, щонайбільше 3 з половиною мільярди доларів. Про те, що ціна приватизації комбінату перевищила всі очікування, говорив після авкціону, наприклад, директор-розпорядник інвестиційного дому “Драґон Капітал” у Києві Томаш Фіала.

А дехто з оглядачів прямо говорить, що ця ціна просто зависока. Наприклад, за оцінкою Васілія Ніколаєва з російської інвестиційної компанії “Тройка Діалоґ”, “Міттал” переплатив за “Криворіжсталь” відсотків 70. “Це свідчить, як цінують цей сектор стратегічні інвестори – адже в світі залишилося так мало таких великих неприватизованих підприємств. За те, щоби приєднати їх до своїх володінь, люди готові заплатити й велику ціну”, – вважає російський аналітик.


Сам Лакшмі Міттал, британський мільярдер родом із Індії й голова зареєстрованої в Нідерландах родинної металургійної імперії “Міттал Стіл”, сказав у Києві, що таки трохи нервував, роблячи таку інвестицію. А на запитання, чи не переплатив він за “Криворіжсталь”, Міттал тільки відповів, що українська влада має бути дуже рада такій ціні.

Натомість один із інших учасників авкціону, головний європейський сталевиробник “Арселор”, який змагався за “Криворіжсталь” у консорціюмі разом із “Індустріяльним союзом Донбасу”, вийшов із торгів, коли вирішив, що ціна вже стала зависокою.

Український уряд, задоволений авкціоном, готує й дальші приватизації, сказав прем’єр-міністр Юрій Єхануров: 2410echN “Інвестори світу відчули, що в Україні змінилася ситуація, змінився клімат. І є чітка влада, яка продемонструвала, що вона здатна організовувати, незважаючи на всі негаразди, прозорі конкурси. Ну а тепер наступний об’єкт буде…”. Як повідомляють, Фонд держмайна планує далі виставити на продаж частку України в Криворізькому гірничо-збагачувальному комбінаті окислених руд. Ця частка становить 56 відсотків акцій, решту мають Румунія й Словаччина. І Лакшмі Міттал на зустрічі з Юрієм Єхануровим говорив і про те, що може позмагатися й за цей комбінат.

Але це буде приватизація державного майна. Тим часом аналітики сподіваються, що подальших реприватизацій, як то було з “Киворіжсталлю”, в Україні вже не буде, якщо тільки українська влада не хоче понервувати іноземних інвесторів. А Світовий банк у своїй заяві особливо вітає заявлені наміри нового уряду України не вдаватися до нових реприватизацій.

Директор Світового банку в справах України Пол Берминґгам заявив, що не коментує правильності минулих дій української влади, а заохочує її зосередитись на майбутньому. Серед того, що Світовий банк закликає Україну зробити, – це запровадити європейські правила підприємницької діяльності, а саме ухвалити закони про діяльність акціонерних товариств, змінити законодавство про акції й біржі, радикально зменшити державний контроль за підприємництвом.

Іще одна необхідність, на думку Світового банку, – це законодавчі зміни, що мають забезпечити вступ України до Світової організації торгівлі. Нагадаю, що керівник СОТ Паскаль Ламі знову повторив у суботу, що цього року Україна аж ніяк не вступить до цієї організації.

Попередню таку саму заяву Ламі минулого тижня різко критикували високі українські урядовці, які все запевняли, що Україна таки зможе вступити до СОТ до кінця року. Нині ж керівник СОТ наголосив, що знає про таку мету України, але переговори перебувають на такій стадії, що вступу цього року не буде – за його словами, хоча б із суто процедурних міркувань для цього вже бракує часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG